Porosty i smaczny przepis na syrop piernikowy



Piernik to jeden z kulinarnych symboli Bożego Narodzenia. Zanim jednak zawita na świątecznym stole można cieszyć się jego smakiem pod postacią słodkiego i aromatycznego syropu piernikowego. Przepis na ten smakołyk jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Syrop piernikowy można stosować jako dodatek do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Świetnie sprawdzi się również jako polewa do ciast.

PRZEPIS:

Składniki

250 g wody
150 g cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
5 goździków
1 płaska łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
1 gwiazdka anyżu
1 ziarno kardamonu, całego
2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®:

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon i ziele angielskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.

2. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.






Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.

2. Do garnka lub miski włożyć drobne sitko, wyłożyć je dodatkowo potrójną warstwą gazy. Do sitka ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć sitko. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.

WSKAZÓWKA
• Syropu piernikowego używać jako dodatku do kawy lub deserów.
• Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 14 dni.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ