Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem



Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te na bazie warzyw zawierają sporo witamin, które wzmacniają odporność organizmu. Sprawdź jak je przygotować, aby zastępowały drugie danie i były pełnowartościowym posiłkiem. Polecamy 3 przepisy na sycące zupy. Wypróbuj je!

Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.

– Smaczne, pożywne zupy, to jeden z najprostszych sposobów na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu ani dużej ilości wyszukanych składników. Aby podkreślić smak zupy i zwiększyć jej kaloryczność, warto dodać do nich boczku (np. z linii Kurpiowskie Specjały lub w plastrach ZM Pekpol). Może być w formie podsmażonych, aromatycznych plasterków, które udekorują talerz. Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na jakość wędliny – najlepiej wybrać taką od zaufanego producenta – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem
Składniki:

3-4 strąki czerwonej papryki
1 strąk chili
1 cebula
czosnek, olej
3 ziemniaki
1,5 l bulionu mięsnego
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
6 plasterków boczku ZM Pekpol
pieprz, sól, cukier
kilka łyżek gęstej śmietany

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości. Układamy na pokrytej pergaminem blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 st. Następnie wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka. Odkładamy papryki do przestudzenia. Strączek chili myjemy i suszymy, kroimy i usuwamy pestki. Miąższ siekamy.

Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. 1-2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy obrane, opłukane, osuszone i pokrojone ziemniaki. Warzywa zalewamy bulionem mięsnym.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Z woreczka wyjmujemy schłodzoną paprykę, zdejmujemy skórkę. Strąki przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ paprykowy siekamy. Wrzucamy do zupy i dodajemy chili. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na krem.

Ponownie podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz przecierem. Plastry boczku podsmażamy na patelni, podajemy z zupą. Zupę serwujemy z kleksami śmietany oraz z grzankami.

Światowy Dzień Choroby Alzheimera – jak wspierać bliskiego w chorobie otępiennej?

Każdemu z nas, niezależnie od wieku, zdarzają się problemy z pamięcią. Jeśli jednak zauważymy, że takie sytuacje – zwłaszcza u…
CZYTAJ

Wracamy z urlopu. Co należy suplementować po wakacjach

Badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association donosi, że około jedna piąta wszystkich pasażerów samolotów zapadła na infekcje…
CZYTAJ

Czego potrzebują nasze loki? Cud, miód… i aloes

Delikatne skręty, burza loków lub romantyczne fale. Każdy z typów kręconych włosów wymaga szczególnie troskliwej pielęgnacji. Eksperci podpowiadają, że najcenniejsze…
CZYTAJ

Cyfrowa krzywda – realne wołanie o pomoc

Krzywda wyrządzona w sieci boli tak samo, jak ta wyrządzona w realu. Nastolatki zdają się być mistrzami w wyrządzaniu sobie…
CZYTAJ

Rower a nawierzchnia, czyli jak znaleźć idealne połączenie? Zainspiruj się marką STORM

Rower to coraz chętniej wybierany środek transportu, ale też sposób na aktywność fizyczną czy krajoznawcze wycieczki. Zanim jednak wyruszysz w…
CZYTAJ

Czym różnią się szampony do świadomej pielęgnacji włosów od OnlyBio?

Marka OnlyBio znana z zaawansowanych produktów do świadomej pielęgnacji włosów i skóry głowy w swoim asortymencie ma szeroki wybór produktów…
CZYTAJ

Świat beauty pokochał OMO. Na czym polega nowy trend mycia włosów?

OMO to jeden ze skrótów, które zawojowały ostatnio rynek beauty. Jest używany przez fryzjerów, trychologów i włosomaniaczki właściwie bez przerwy.…
CZYTAJ

Unikalny design w klasycznej kolorystyce – Gatta z nową kolekcją rajstop wkracza na salony!

Do casualowej, bardziej sportowej, czy też eleganckiej stylizacji - rajstopy w każdym wydaniu prezentują się zjawiskowo. Ten element garderoby urozmaici…
CZYTAJ

Śródziemnomorskie kalmary na ostro – panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD

Aromatyczna kuchnia Morza Śródziemnego zachwyca przede wszystkim wyrazistym smakiem. Opiera się głównie na owocach morza, a jednymi z najpopularniejszych są…
CZYTAJ

Łagodzenie, ukojenie i dobra rutyna. Czego potrzebuje skóra atopowa?

Właściwa pielęgnacja skóry atopowej stanowi kluczowy element wspierający leczenie. To także sposób na znaczną poprawę komfortu życia chorych i zwalczanie…
CZYTAJ

Wrogowie urody – jakie czynniki mają destrukcyjny wpływ na skórę i kolagen?

Pielęgnując urodę często skupiamy się na rozwiązaniach, które mają pomóc w odzyskaniu młodego wyglądu. Poszukujemy coraz to nowych składników aktywnych,…
CZYTAJ

Powrót do pracy – z Sinsay na pewno będzie stylowy!

Powrót do biura po udanych wakacjach nie jest tym, na co czekamy z niecierpliwością, ale dzięki odświeżonej szafie na pewno…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Choroby Alzheimera – jak wspierać bliskiego w chorobie otępiennej?

Każdemu z nas, niezależnie od wieku, zdarzają się problemy z pamięcią. Jeśli…
CZYTAJ

Wracamy z urlopu. Co należy suplementować po wakacjach

Badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association donosi, że około…
CZYTAJ

Problem z zajściem w ciążę? Przyczyną może być endometrioza

W 96% przypadków endometrioza skutkuje obniżeniem płodności. U co trzeciej kobiety zgłaszającej…
CZYTAJ

Innowacyjne testy na endometriozę łatwiej dostępne

Nie lata, a od kilku do kilkunastu dni – tyle wystarczy, by…
CZYTAJ

Pierwszy na świecie test na endometriozę – od teraz w InviMed Warszawa!

Prawie 94% skuteczności wykrycia endometriozy w organizmie kobiety – mowa 
o pierwszym…
CZYTAJ