Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli



#Zapiekanka to polski fast-food, który powstał w latach 70. ubiegłego wieku. Cieple pieczywo z serem i pieczarkami stało się wtedy jednym z najpopularniejszych szybkich dań. Idealnie sprawdzała się jako przekąska zjedzona w barze, jak i domowy sposób na ciepłą kolację. Dziś sekretem smaku idealnych zapiekanek są dodawane do niej różnorodne dodatki, w tym konfitura z czerwonej cebuli. Uzupełnieniem tej pysznej receptury jest Ketchup Premium Roleski, który harmonijnie łączy się z konfiturą, podkreślając jednocześnie tradycyjny smak zapiekanki.

Zapiekanki najlepiej smakują wyciągnięte prosto z piekarnika. To idealnie proste danie, które zawsze sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad lub większą kolację ze znajomymi. Choć ilość i rodzaj składników, które dodamy do swojej zapiekanki zależy wyłącznie od naszej fantazji i gustu – jednego nie może na niej zabraknąć. Ketchup od zawsze był jej głównym dodatkiem, który doskonale scalał smak całości tego dania – tak jak w przypadku Ketchupu Premium Roleski dodawanego do zapiekanek z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli.

Ketchup Premium od Roleski to produkt wysokogatunkowy, który stworzony został na bazie imponującej ilości świeżych pomidorów. Aż 232 gramy tych soczystych warzyw zostały wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów Ketchupu Premium. Jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, konserwantów, glutenu ani GMO. Ketchup Premium Roleski idealnie podkreśli smak każdej potrawy, w tym domowej zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli. Połączenie słodyczy i pikanterii jeszcze nigdy nie było tak pyszne.




Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki : (4 porcje)

• 500 g pieczarek
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka tymianku
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Konfitura z czerwonej cebuli:

• 4 czerwone cebule
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka cukru
• 3 łyżki octu balsamicznego
• sól, pieprz
• 4 półbagietki
• starty parmezan lub inny ser

Do podania:

• ketchup Premium Łagodny Roleski
• natka pietruszki opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
2. Czosnek i cebulę drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki oraz tymianek. Smażymy przez ok. 10 minut.
4. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
5. Konfitura: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula się skarmelizuje.
6. Po 10-15 minutach dodajemy cukier, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 5 minut i odstawiamy.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
8. Półbagietki kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy pieczarki oraz konfiturę. Sypiemy sporą ilością startego parmezanu lub innego sera.
9. Pieczemy przez 8-10 minut.
10. Podajemy (gorące prosto z piekarnika) z ketchupem łagodnym Premium Roleski oraz natką pietruszki.

Smacznego!

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ