Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli
#Zapiekanka to polski fast-food, który powstał w latach 70. ubiegłego wieku. Cieple pieczywo z serem i pieczarkami stało się wtedy jednym z najpopularniejszych szybkich dań. Idealnie sprawdzała się jako przekąska zjedzona w barze, jak i domowy sposób na ciepłą kolację. Dziś sekretem smaku idealnych zapiekanek są dodawane do niej różnorodne dodatki, w tym konfitura z czerwonej cebuli. Uzupełnieniem tej pysznej receptury jest Ketchup Premium Roleski, który harmonijnie łączy się z konfiturą, podkreślając jednocześnie tradycyjny smak zapiekanki.
Zapiekanki najlepiej smakują wyciągnięte prosto z piekarnika. To idealnie proste danie, które zawsze sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad lub większą kolację ze znajomymi. Choć ilość i rodzaj składników, które dodamy do swojej zapiekanki zależy wyłącznie od naszej fantazji i gustu – jednego nie może na niej zabraknąć. Ketchup od zawsze był jej głównym dodatkiem, który doskonale scalał smak całości tego dania – tak jak w przypadku Ketchupu Premium Roleski dodawanego do zapiekanek z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli.
Ketchup Premium od Roleski to produkt wysokogatunkowy, który stworzony został na bazie imponującej ilości świeżych pomidorów. Aż 232 gramy tych soczystych warzyw zostały wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów Ketchupu Premium. Jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, konserwantów, glutenu ani GMO. Ketchup Premium Roleski idealnie podkreśli smak każdej potrawy, w tym domowej zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli. Połączenie słodyczy i pikanterii jeszcze nigdy nie było tak pyszne.
Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki : (4 porcje)
• 500 g pieczarek
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka tymianku
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Konfitura z czerwonej cebuli:
• 4 czerwone cebule
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka cukru
• 3 łyżki octu balsamicznego
• sól, pieprz
• 4 półbagietki
• starty parmezan lub inny ser
Do podania:
• ketchup Premium Łagodny Roleski
• natka pietruszki opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
2. Czosnek i cebulę drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki oraz tymianek. Smażymy przez ok. 10 minut.
4. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
5. Konfitura: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula się skarmelizuje.
6. Po 10-15 minutach dodajemy cukier, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 5 minut i odstawiamy.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
8. Półbagietki kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy pieczarki oraz konfiturę. Sypiemy sporą ilością startego parmezanu lub innego sera.
9. Pieczemy przez 8-10 minut.
10. Podajemy (gorące prosto z piekarnika) z ketchupem łagodnym Premium Roleski oraz natką pietruszki.
Smacznego!