Bajgle z pastą muhammara, cheddarem, rukolą



Bajgle to puszyste, okrągłe bułeczki w kształcie pierścienia z dziurką w środku. Ten rodzaj pieczywa jest nam znany od lat, lecz prawdziwą popularność zyskał dopiero w XX wieku dzięki emigrantom żydowskim zamieszkałym w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie, bajgle na słodko lub wytrawnie chętnie wybierane są jako forma śniadania lub szybkiego posiłku na wynos. Naszym ulubionym połączeniem są te z pastą muhammara, cheddarem i rukolą z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, dzięki któremu nabieramy energii na resztę dnia. Właśnie dlatego powinno być ono odpowiednio zbilansowane, syte, zdrowe i oczywiście pyszne. Aby nieco odczarować nasze śniadania, zamiast tradycyjnej bułki warto skusić się na bajgla.

Bajgiel to pyszny wypiek – puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz – idealnie sprawdzający się z twarożkiem i dżemem, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla fanów śniadań na słono – bajgiel będzie idealnie smakował z dodatkiem sera typu cheddar oraz rukoli, która przełamie całość smaku potrawy. Tajnym składnikiem dania będzie pasta z papryki z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.

Podstawą Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
są pomidory, które wpływają na smak, kolor i gęstość finalnego produktu. Firma Roleski stworzyła Ketchup Premium aż z 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu. W składzie nowego produktu od Roleski znajduje się także sól himalajska, ocet jabłkowy i cukier trzcinowy, dzięki czemu Ketchup Premium Pikantny zaskakuje lekką pikanterią, która przypadnie do gustu zarówno fanom ostrego, jak i łagodnego smaku. W recepturze Roleski nie ma miejsca na konserwanty, gluten czy zagęstniki, co dodatkowo podkreśla klasę premium nowego ketchupu.




Bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą

Składniki: (4 porcje)

Muhammara – pasta z pieczonej papryki
• 3 papryki czerwone
• 70- 100 g orzechów włoskich
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek
• sok z połowy limonki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
• szczypta płatków chili
• szczypta soli
• 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste
• 8 plasterków sera cheddar
• garść Rukli
• 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.
2. Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.
3. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.
4. Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pastę.
5. Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.

Smacznego!

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ