Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?



Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

Podstawą w doborze składników do naszych rozgrzewających potraw powinny być przyprawy takie jak kurkuma, imbir, chili czy czosnek. Z takich przypraw korzysta przede wszystkim kuchnia indyjska, meksykańska i chińska, tajska czy indonezyjska. Dania właśnie z tych stron świata idealnie nadają na zimne i jesienne dni, dodając nam energii do działania.

Aromatyczna kuchnia indyjska

W Indiach zdecydowanie górują potrawy curry. Ten żółty proszek tradycyjnie zawiera w sobie kurkumę, imbir, pieprz, sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, chili, anyż, kozieradkę i gorczycę białą. Z tej niezwykle bogatej mieszanki przygotowuje się pastę czerwoną – najostrzejszą, zawierającą największą ilość papryczki chili, zieloną, nieco łagodniejszą i żółtą – w smaku najdelikatniejszą.

Z past curry przygotujemy mocno pikantnego kurczaka jalfrezi w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych papryczek chili w towarzystwie delikatnie orzechowego ryżu basmati. Nieco inną przyprawą, także szeroko wykorzystywaną w daniach indyjskich, jest garam masala. To rodzaj łagodnej, słodkiej mieszanki przypraw, w której skład wchodzi między innymi kardamon, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy cynamon. Z dodatkiem garam masala przyrządzimy także mocno pomidorowe i rozgrzewające danie tikka masala, serwowane ze śnieżnobiałym ryżem.

Pikantna kuchnia meksykańska

Podstawą kuchni meksykańskiej są oczywiście czerwone papryczki chili, ale też kukurydza i strączki – głównie fasola czerwona i biała. Intensywna, bogata w różne smaki i zazwyczaj mocno pikantna kuchnia prosto z Meksyku to prosta droga do jesiennego rozgrzania organizmu. Na pierwszy ogień może iść klasyczne jednogarnkowe danie: chili con carne. Przyrządzone z mięsa mielonego, cebuli, fasoli czerwonej, kukurydzy i drobno pokrojonych pomidorów jest idealnym przepisem na późny obiad po pracy lub uczelni.

Podawany z ugotowanym na sypko ryżem białym marki nasyci na długo. Innym, również mocno sycącym gorącym daniem kuchni tex-mex jest burrito. Mięso mielone z klasycznymi dodatkami: ryżem oraz fasolą w gęstym sobie pomidorowym, zawijane jest w pszenne placki tortilli lub do tacos.






Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu

Bogactwo smaków i umiejętne łączenie składników w całość – te dwa wyróżniki idealnie odzwierciedlają kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. To przede wszystkim kuchnia chińska, tajska, japońska, koreańska i indonezyjska. Dostaniemy tutaj mocno wyraziste dania, z przeważającymi nutami egzotyki w postaci imbiru, trawy cytrynowej i sosów: sojowego, ostrygowego i z tamaryndowca.

Dużą ilość smaków i aromatów kuchni Dalekiego Wschodu najlepiej oddaje indonezyjski wołowy rendang w paście z mleczka kokosowego z kolendrą, trawą cytrynową, limonką kaffir i wieloma innymi aromatami, podawanymi z ryżem jaśminowym o kwiatowo-orzechowym aromacie. Konkurencją dla rendangu może być kurczak po seczuańsku z papryczkami chili i nutą imbiru, podawanym z ryżem biały.

– Jesienne potrawy muszą zawierać mnóstwo witamin wzmacniających nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest zastosowanie rozgrzewających organizm przypraw jak kurkuma, chili, imbir czy pieprz, aby nie tylko podkreślić smak potraw, ale też nadać im więcej wartości odżywczych. Uzupełnieniem rozgrzewających dań powinny być różne rodzaje ryżu, przede wszystkim jaśminowy i basmati, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i ciekawym smakiem, idealnie komponującymi się z daniami orientalnymi – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W listopadowej diecie najważniejsze są składniki – świeże, posiadające wiele właściwości odżywczych oraz przyprawy, dające niezwykłego aromatu. Odpowiednio przygotowanymi daniami możemy nie tylko zapewnić sobie sytość, ale też możemy liczyć na porządne rozgrzanie i zachwyt rodziny lub gości.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ