Szakszuka z mieszanką sałat
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2020/11/Szakszuka_z_mieszanka_sałat_Orchidea_Creative_Group.jpg)
Szakszuka z mieszanką sałat
Składniki:
• 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
• 3 duże dojrzałe pomidory
• 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
• mały ząbek czosnku
• 100 g czerwonej papryki
• 70 g kiełbasy
• sól i świeżo zmielony pieprz
• szczypta słodkiej papryki
• 3 jajka
• czerwona cebula
• świeże pieczywo
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. Podawać ze świeżym pieczywem.
Tagi
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2017/11/Warszawskie-Hospicjum-dla-Dzieci-300x600.jpg)