Odkryj kulinarny hit: komosa ryżowa z suszoną figą na bezglutenowym chlebie



Jak przyrządzić pyszne, a przy tym zdrowe śniadanie, które doda energii na cały dzień? Postaw na komosę ryżową z suszoną figą i bezglutenowy chleb z czterech ziaren. Sprawdź koniecznie przepisy!

Komosa ryżowa z suszoną figą

Na pierwszy posiłek warto wybierać produkty, które są zdrowe, pożywne i dodają energii na cały dzień. Doskonałym pomysłem jest więc przyrządzenie komosy ryżowej z suszonymi figami. Dlaczego? Komosa ryżowa, a inaczej quinoa czy ryż peruwiański jest bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Suszone figi natomiast są doskonałymi antyoksydantami. Ponadto, znajduje się w nich ogromna ilość, cennego dla kości wapnia. Posiadają również witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na skórę i wzrok oraz mają najwięcej błonnika pokarmowego ze wszystkich innych bakalii.




Składniki:

15 suszonych fig Bakal Soft
1 szklanka komosy ryżowej
2 ogórki
2 pomidory
½ limonki
½ szklanki listków tymianku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową zalać wodą, posolić i gotować przez około 15 minut. Następnie garnek odstawić i przykryć, aby odparowała woda. Suszone figi, ogórki i pomidory pokroić. Polać oliwą. Dodać je z listkami tymianku do wystudzonej komosy ryżowej. Wymieszać. Skropić sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zdrowy Mix 4 ziaren

Quinoa z suszoną figą idealnie sprawdzi się w kompozycji z bezglutenowym chlebem, własnego wypieku. Jak go przygotować? To proste – wystarczy Mix 4 ziaren, w skład których wchodzi siemie lniane, biały sezam, słonecznik oraz pestki dyni.

Składniki:

Mix 4 ziaren do wypieku chleba Bakal
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Do foremki wsypać Mix ziaren i dodać dwa jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Odstawić do wystygnięcia, a później pokroić na kawałki.

Danie gotowe — smacznego!

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ