Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy



Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości: towarzystwa współpracowników, mniej elastycznego czasu, zamawiania obiadów, cateringów lub przygotowywania jedzenia w domu. Coraz popularniejsze stają się bento – lunche prosto z Japonii.

Charakteryzują się różnorodnymi posiłkami o niewielkich porcjach, zapakowanymi w specjalnie przeznaczone do tego pudełko: bento box. Przyrządzane w domu stanowią ogromne pole do kreatywności i eksperymentów w kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na domowe #bento.

Historia bento zaczyna się oczywiście w Japonii w V wieku. Wówczas Japończycy na polowania lub dłuższe wyprawy brali ze sobą ryż, który po przyrządzeniu z gorącą lub zimną wodą formowali w kulki i spożywali. Współcześnie japońska metoda przygotowywania #lunchbox -bów to trend, który rozprzestrzenił się daleko poza Kraj Kwitnącej Wiśni i dotarł do nas. Istotą #bento są dobrze skomponowane posiłki przygotowane „na jeden kęs” – kluczem jest tutaj porcjowanie, tak aby tylko wyjąć pudełko i od razu zacząć jeść, nie zajmując się krojeniem i łączeniem smaków.

– W skład tradycyjnych bento wchodzą ryż, kawałki ryby lub mięsa, wybrane warzywa i makaron, najczęściej rodzaj udon. Danie powinno być estetyczne i atrakcyjne wizualnie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W sklepach dostępne są drewniane, plastikowe lub aluminiowe pudełka różnej wielkości z wieloma przegródkami, zapobiegającymi łączeniom poszczególnych składników, a także boxy dwupoziomowe. Jakimi potrawami je zapełnić?

Bento wytrawne

Pudełka „na słono” są idealnym rozwiązaniem na lunch lub obiad. Głównym składnikiem jest tutaj ryż, podawany na różne sposoby, z różnymi – układanymi osobno – dodatkami. Do lunchboxu warto wykorzystać warzywa sezonowe, na przykład szparagi. Smażone z czosnkiem na maśle i pokrojone w kostkę będą idealnie komponować się z pieczonym kawałkiem łososia oraz sypkim ryżem parboiled i posypanym czarnym sezamem.

– Jarską, warzywną kompozycję składającą się z letniej i mocno zielonej fasolki szparagowej i cukinii dopełnimy ryżem basmati, kiełkami słonecznika i półówkami pomidorków koktajlowych. Dla miłośników nieco bardziej wyrazistych i pikantnych smaków sprawdzi się kwiatowo-orzechowy ryż jaśminowy, pikantne kawałki kurczaka z chili i orzeszkami ziemnymi oraz paski marchewki, dodające słodkiego smaku i koloru –
zaznacza ekspert marki Britta




Bento deserowe

Pozostając przy wykorzystywaniu produktów sezonowych, w bentoboxach na słodko bohaterem są owoce. Do porannej kawy jako śniadanie sprawdzą się pyszne małe placuszki owsiane, do których dodajemy ulubiony dżem i pokrojone świeże truskawki w osobnych przegródkach.

Fani słodkich budyniów powinni docenić jego nieco inną wersję – ryżową. Budyń z ryżu białego, gotowany na mleku z dodatkiem cukru zadowoli każdego, kto lubi klasyczne smaki. Owocowymi akcentami są pokrojone w cząstki brzoskwinie. Nie może także zabraknąć klasycznej granoli w towarzystwie jogurtu naturalnego oraz musu z malin i jeżyn.

Bento po polsku

Z pewnością wielu z nas uwielbia rodzimą kuchnię. W filozofii bento i na nią jest miejsce, choć w nieco innym wydaniu. Klasyczne mielone możemy usmażyć jako mniejsze kotleciki, ziemniaki pokroić w łódeczki i upiec z dodatkiem masła i czosnku, a mizerię dodać do osobnej przegródki pudełka. Możemy także przygotować małe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liście młodej kapusty, a sos pomidorowy wlejmy do osobnego pudełeczka.

– Świetnym pomysłem na polskie bento będzie także potrawka z gotowanego kurczaka, z podanym oddzielnie ryżem białym Britta i groszkiem z marchewką. Polsko, kolorowo i przepysznie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta.

Japońskie bento boxy to zdrowe rozwiązania na domowe posiłki na wynos. Przygotowywane od razu do jedzenia stanowią wygodną alternatywę dla zamawianych lub cateringowych dań. Są także różnorodne i apetycznie podane – w końcu „jemy oczami”, a w bento kluczową rolę odgrywa właśnie estetyka.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ