TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I MAKARONEM Z FASOLI MUNG – Meksyk, Tajlandia i Grecja, czyli wielkie kulinarne wakacje



Kulinarne doznania potrafią umilić każdą podróż – zwłaszcza w nieznane i odlegle miejsca. Nowe doświadczenia pozwalają nam lepiej poznać kulturę i zwyczaje mieszkańców, a także historię kraju, który odwiedzamy. Chociaż tegoroczne wakacje zdecydowanie różnią się od wszystkich innych, nie oznacza, że musimy rezygnować z poznawania nowych smaków. Podpowiadamy, w jaką kulinarną podróż warto wybrać się tego lata.

Letnie miesiące to oczywiście czas, kiedy wyjeżdżamy na urlopy, odpoczywamy, regenerujemy ciało i umysł. Niestety tegoroczne plany podróżnicze wielu z nas nie będą mogły zostać zrealizowane. Ale chociaż paszporty i przewodniki nie będą nam raczej potrzebne, przed nami wiele możliwości poznania tego, co pyszne, ciekawe i egzotyczne.

Gdzie serwują najsmaczniejsze jedzenie na świecie?

Jaki kierunek kulinarnych podbojów wybrać? Jeżeli nie mamy precyzyjnego planu ani pomysłu, pomocne okażą się rankingi kulinarne. Grecja, Turcja, Tajlandia, Meksyk, Włochy, Indie, Hiszpania, Chiny – to kraje, które regularnie przewijają się w najsmaczniejszych zestawieniach na całym świecie. Możliwości jest mnóstwo, a każdy amator poznawania ciekawych smaków znajdzie coś dla siebie. Co więcej, poszczególne potrawy wszystkich wymienionych kuchni z całą pewnością można również dopasować do stopnia zaawansowania swoich umiejętności kulinarnych.

Kolorowa kuchnia Meksyku

Meksyk kojarzy się nam z rajskimi plażami i cudownymi kurortami. Jednak tym, co czyni podróż do tej części Ameryki Północnej wyjątkowym doświadczeniem, jest również menu, w którym znajdziemy potrawy łączące kulinarne tradycje Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Mówiąc o kuchni meksykańskiej należy pamiętać o podziale na regiony – kuchnię północną, kuchnię zachodnią, kuchnię znad Zatoki, kuchnię z Bajio, kuchnię z Aguascalientes i inne.

Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni z tej części świata? Kukurydza, fasola, bataty, chia, chili, nopal (opuncja) – to tylko niektóre składniki, które wykorzystuje się do przygotowywania posiłków w Meksyku.

Z kolei najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej to tortille, nachosy, burrito w różnych odsłonach, guacamole, enchilady i picadillo. Wykonanie najbardziej znanych, meksykańskich potraw nie powinno być trudne. Sprawdzone receptury na enchilady z ryżem, sałatkę z kurczakiem i guacamole czy pikantne nachosy.

Pikantnie i aromatycznie – kuchnia tajska

Tajlandia zachwyca i przyciąga niezliczone rzesze turystów. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów dwóch różnych tradycji: chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych, kulinarnych „zapożyczeń” kuchnia Tajlandii jest wyjątkowa dzięki oryginalnym składnikom – takim, jak chociażby mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy liście limonki.

Co ciekawe, przygotowanie dań kuchni z tej części Azji charakteryzuje się dużą swobodą – nie przestrzega się precyzyjnych wytycznych zawartych w recepturach, a proporcje użytych składników oraz walory smakowe potraw wynikają przede wszystkim ze stylu danego kucharza.

Najsłynniejszą tajską potrawą jest ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. A małże w sosie kokosowym, ryż z czerwoną wieprzowiną, kalmary smażone z czosnkiem, zapiekanka z owoców morza – to tylko kilka popularnych, tajskich propozycji, które podbiły kubki smakowe ludzi na całym świecie.

Zdrowa kuchnia z Półwyspu Bałkańskiego

Kuchnia grecka charakteryzuje się prostotą, a dzięki zastosowaniu wielu warzyw, jest także bardzo zdrowa. Popularnymi składnikami, które stosuje się także w innych krajach śródziemnomorskich, są: czosnek, oliwa z oliwek, pomidory, papryki, świeże zioła, liście winorośli oraz baranina i ryby.

Jakie dania sprawiły, że kuchnia grecka jest tak znana i lubiana? Tradycyjna mousaka, podawane na różne sposoby souvlaki, wiejska sałatka (Horiatiki), faszerowane papryki (gemista), smażone placuszki z cukinii – to właśnie znane na całym świecie pozycje z typowego, greckiego menu, które warto przyrządzić w ramach wielkich podróży kulinarnych.




TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I MAKARONEM Z FASOLI MUNG

SKŁADNIKI:

150 g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung
100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
2 ząbki czosnku
5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
½-1 czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
10 g oliwy z oliwek
30 g żółtej pasty curry
1200 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone (patrz wskazówka)
400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
sól, ilość do oprószenia kurczaka
400 g mleka kokosowego

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę, odważyć do niej makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 1 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać pastę curry, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze paprykę przełożyć do wazy z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać 3 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

WSKAZÓWKA

• Należy zwracać uwagę na skład gotowych kostek bulionowych, ponieważ często mogą zawierać cukier i/lub skrobię. Można skorzystać z kostek bulionowych o dobrym składzie, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

1. Odważyć makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2. Posiekać czosnek, imbir i chili, dodać oliwę. Składniki dusić na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty.
3. Dodać pastę curry, dusić przez kolejne 3 minuty. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego.
4. Odważyć kurczaka i włożyć do parowaru. Dodać do niego odważoną paprykę. Następnie gotować na parze przez 20 minut. Ugotowaną na parze paprykę przełożyć do naczynia z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5. Do garnka z pastą curry dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać przez około 3 minuty. Zawartość przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

Odmładzanie uśmiechem? Oczywiście! Zdrowy i piękny uśmiech może odmłodzić twarz nawet o kilkanaście lat. Co to jest odbudowa uśmiechu i jak się za to zabrać?

Utarło się, że dłonie są wizytówką człowieka i wiele o nim mówią. Tymczasem to właśnie zdrowy i piękny uśmiech jest…
CZYTAJ

„Wszystkiego najlepszego. Z Piątnicy, no bo skąd” – świąteczna kampania OSM Piątnica

W dniach od 1 do 20 grudnia w największych stacjach telewizyjnych emitowana będzie bożonarodzeniowa reklama Piątnicy. W spocie powraca sympatyczna…
CZYTAJ

O powodach braku poczucia kobiecości wśród Polek

Polki i Polacy postrzegają kobiecość przez pryzmat zarówno cech wewnętrznych, takich jak osobowość i charakter, a także zewnętrznych związanych z…
CZYTAJ

Raz ich kochamy, za chwilę nie oszczędzamy gorzkich słów – dlaczego tak łatwo oceniamy piłkarzy?

Gdy polska reprezentacja w piłce nożnej wygrywa – kibice szaleją z radości i nie szczędzą euforycznych komentarzy. Gdy przegrywa –…
CZYTAJ

Skuteczny demakijaż i wsparcie mikrobiomu. Dobre nawyki w służbie anti-ageing

Piękna, zdrowa skóra o młodym wyglądzie to beauty-priorytet większości z nas. Wdrażamy odpowiednie nawyki w codziennej pielęgnacji, stosujemy coraz bardziej…
CZYTAJ

Pomaganie jest naprawdę łatwe – Pudliszki i Szlachetna Paczka ponownie łączą siły w akcji Poznaj Smak Pomagania

Zbliżające się święta będą kolejnym już w 2022 roku momentem, kiedy wielu z nas zrobi coś dla innych. Polacy świetnie…
CZYTAJ

Cała Polska kibicuje zdrowo i wymyśla cieszynkę dla Roberta Lewandowskiego

Cała Polska kibicuje zdrowo i wymyśla cieszynkę dla Roberta Lewandowskiego. Nawet 70 proc. Polaków będzie oglądać mundialowe zmagania. Nieodłącznym elementem…
CZYTAJ

70 mięśni „młodości” – czyli nie tylko skóra na twarzy się starzeje!

70 mięśni „młodości” – czyli nie tylko skóra na twarzy się starzeje! Niewłaściwe napięcie mięśni twarzy prawdopodobnie postarzy Cię o…
CZYTAJ

Jak bezpiecznie przyjmować antybiotyków? Wszystko co powinieneś wiedzieć o antybiotykach

Jesienna oraz zimowa aura sprzyja częstszym zapadaniem na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych - leczenie ich zarówno u osób dorosłych,…
CZYTAJ

Botulina metodą Strzałkowskiego – Wygładzenie zmarszczek. Na czym on polega?

Panie doktorze, stworzył Pan wiele autorskich zabiegów, dostępnych aktualnie w klinice, jednym z nich jest zabieg o nazwie Botulina metodą…
CZYTAJ

Kosmetyczne rozwiązania z efektem „wow” Zabiegi bankietowe przed świętami i sylwestrem

Świąteczna kolacja, bankiet sylwestrowy lub karnawałowe szaleństwo – nadchodzące tygodnie będą synonimem „wielkiego wyjścia”. To sytuacje, w których chcemy błyszczeć…
CZYTAJ

Jesienna pokusa dla miłośników kawy – babeczki dyniowo-kawowe z karmelem. Musisz ich spróbować jeszcze w tym sezonie!

Jesień stopniowo ustępuje miejsca nadchodzącej wielkimi krokami zimie. Najwyższa pora zatem, aby spróbować ostatnich jesiennych przepisów w tym sezonie. Czego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jak bezpiecznie przyjmować antybiotyków? Wszystko co powinieneś wiedzieć o antybiotykach

Jesienna oraz zimowa aura sprzyja częstszym zapadaniem na infekcje, szczególnie górnych dróg…
CZYTAJ

Dobry czas na leczenie zaćmy

W efekcie pandemii COVID-19 liczba wykonywanych operacji usunięcia zaćmy w Polsce znacząco…
CZYTAJ

Więcej roślin, mniej mięsa – zmień swoje nawyki żywieniowe i pomóż planecie

Eksperci są zgodni – ograniczanie spożycia mięsa to jeden z tych małych…
CZYTAJ

Szybko reaguj na zmiany w organizmie

Dzięki badaniom możesz szybko zareagować na pojawiające się zmiany w organizmie i…
CZYTAJ

Fakty o antybiotykach, które powinieneś znać

Jedni unikają ich jak ognia, inni stosują aż za często. Antybiotyki to…
CZYTAJ