TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I MAKARONEM Z FASOLI MUNG – Meksyk, Tajlandia i Grecja, czyli wielkie kulinarne wakacje



Kulinarne doznania potrafią umilić każdą podróż – zwłaszcza w nieznane i odlegle miejsca. Nowe doświadczenia pozwalają nam lepiej poznać kulturę i zwyczaje mieszkańców, a także historię kraju, który odwiedzamy. Chociaż tegoroczne wakacje zdecydowanie różnią się od wszystkich innych, nie oznacza, że musimy rezygnować z poznawania nowych smaków. Podpowiadamy, w jaką kulinarną podróż warto wybrać się tego lata.

Letnie miesiące to oczywiście czas, kiedy wyjeżdżamy na urlopy, odpoczywamy, regenerujemy ciało i umysł. Niestety tegoroczne plany podróżnicze wielu z nas nie będą mogły zostać zrealizowane. Ale chociaż paszporty i przewodniki nie będą nam raczej potrzebne, przed nami wiele możliwości poznania tego, co pyszne, ciekawe i egzotyczne.

Gdzie serwują najsmaczniejsze jedzenie na świecie?

Jaki kierunek kulinarnych podbojów wybrać? Jeżeli nie mamy precyzyjnego planu ani pomysłu, pomocne okażą się rankingi kulinarne. Grecja, Turcja, Tajlandia, Meksyk, Włochy, Indie, Hiszpania, Chiny – to kraje, które regularnie przewijają się w najsmaczniejszych zestawieniach na całym świecie. Możliwości jest mnóstwo, a każdy amator poznawania ciekawych smaków znajdzie coś dla siebie. Co więcej, poszczególne potrawy wszystkich wymienionych kuchni z całą pewnością można również dopasować do stopnia zaawansowania swoich umiejętności kulinarnych.

Kolorowa kuchnia Meksyku

Meksyk kojarzy się nam z rajskimi plażami i cudownymi kurortami. Jednak tym, co czyni podróż do tej części Ameryki Północnej wyjątkowym doświadczeniem, jest również menu, w którym znajdziemy potrawy łączące kulinarne tradycje Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Mówiąc o kuchni meksykańskiej należy pamiętać o podziale na regiony – kuchnię północną, kuchnię zachodnią, kuchnię znad Zatoki, kuchnię z Bajio, kuchnię z Aguascalientes i inne.

Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni z tej części świata? Kukurydza, fasola, bataty, chia, chili, nopal (opuncja) – to tylko niektóre składniki, które wykorzystuje się do przygotowywania posiłków w Meksyku.

Z kolei najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej to tortille, nachosy, burrito w różnych odsłonach, guacamole, enchilady i picadillo. Wykonanie najbardziej znanych, meksykańskich potraw nie powinno być trudne. Sprawdzone receptury na enchilady z ryżem, sałatkę z kurczakiem i guacamole czy pikantne nachosy.

Pikantnie i aromatycznie – kuchnia tajska

Tajlandia zachwyca i przyciąga niezliczone rzesze turystów. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów dwóch różnych tradycji: chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych, kulinarnych „zapożyczeń” kuchnia Tajlandii jest wyjątkowa dzięki oryginalnym składnikom – takim, jak chociażby mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy liście limonki.

Co ciekawe, przygotowanie dań kuchni z tej części Azji charakteryzuje się dużą swobodą – nie przestrzega się precyzyjnych wytycznych zawartych w recepturach, a proporcje użytych składników oraz walory smakowe potraw wynikają przede wszystkim ze stylu danego kucharza.

Najsłynniejszą tajską potrawą jest ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. A małże w sosie kokosowym, ryż z czerwoną wieprzowiną, kalmary smażone z czosnkiem, zapiekanka z owoców morza – to tylko kilka popularnych, tajskich propozycji, które podbiły kubki smakowe ludzi na całym świecie.

Zdrowa kuchnia z Półwyspu Bałkańskiego

Kuchnia grecka charakteryzuje się prostotą, a dzięki zastosowaniu wielu warzyw, jest także bardzo zdrowa. Popularnymi składnikami, które stosuje się także w innych krajach śródziemnomorskich, są: czosnek, oliwa z oliwek, pomidory, papryki, świeże zioła, liście winorośli oraz baranina i ryby.

Jakie dania sprawiły, że kuchnia grecka jest tak znana i lubiana? Tradycyjna mousaka, podawane na różne sposoby souvlaki, wiejska sałatka (Horiatiki), faszerowane papryki (gemista), smażone placuszki z cukinii – to właśnie znane na całym świecie pozycje z typowego, greckiego menu, które warto przyrządzić w ramach wielkich podróży kulinarnych.




TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I MAKARONEM Z FASOLI MUNG

SKŁADNIKI:

150 g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung
100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
2 ząbki czosnku
5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
½-1 czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
10 g oliwy z oliwek
30 g żółtej pasty curry
1200 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone (patrz wskazówka)
400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
sól, ilość do oprószenia kurczaka
400 g mleka kokosowego

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę, odważyć do niej makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 1 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać pastę curry, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze paprykę przełożyć do wazy z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać 3 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

WSKAZÓWKA

• Należy zwracać uwagę na skład gotowych kostek bulionowych, ponieważ często mogą zawierać cukier i/lub skrobię. Można skorzystać z kostek bulionowych o dobrym składzie, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

1. Odważyć makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2. Posiekać czosnek, imbir i chili, dodać oliwę. Składniki dusić na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty.
3. Dodać pastę curry, dusić przez kolejne 3 minuty. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego.
4. Odważyć kurczaka i włożyć do parowaru. Dodać do niego odważoną paprykę. Następnie gotować na parze przez 20 minut. Ugotowaną na parze paprykę przełożyć do naczynia z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5. Do garnka z pastą curry dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać przez około 3 minuty. Zawartość przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem

Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe…
CZYTAJ

Co piąty Polak korzysta z carpoolingu, co drugi nie chce spróbować. Czy wspólne podróże staną się popularniejsze?

Carpooling – sąsiedzkie lub koleżeńskie „podwózki” to niezwykle popularne rozwiązanie zagranicą, np. w USA, gdzie na autostradach są nawet osobne…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo często zapominamy, aby zadbać o własne zdrowie. Jednakże,…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie. W gąszczu informacji trudno wyłuskać te rzetelne, a…
CZYTAJ

Zdrowe burgery były hitem tego roku – w czym tkwi sekret?

Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o…
CZYTAJ

Byłeś przeziębiony? Zmień szczoteczkę do zębów

Choć informacja wiele osób może zaskoczyć, żywotność szczoteczki wynosi maksymalnie… 2-3 miesiące. A nawet jeśli o tym wiemy... to czy naprawdę…
CZYTAJ

Bóle głowy czy stawów, osłabienie? To jesienne przeziębienie, a może objawy boreliozy?

Za oknem plucha, szaruga, a liście już dawno spadły z drzew. Letnie spacery po parku zamieniliśmy na siedzenie w fotelu…
CZYTAJ

Ból karku po przebudzeniu. Jak spać, żeby uniknąć tej dolegliwości?

Sen zajmuje niemal jedną trzecią naszego życia. Pozwala nam m.in. zregenerować organizm po całodniowej aktywności oraz pozytywnie wpływa na nasze…
CZYTAJ

Obawiasz się małpiej ospy? Problem dotyka głównie młodych mężczyzn

Małpia ospa jawi się jako nowe zagrożenie zdrowotne. Wirus Sars-CoV-2, który już ponad 2 lata temu zmienił nasze życie, nauczył…
CZYTAJ

K-beauty, czyli koreańska pielęgnacja

K-beauty, czyli koreańska pielęgnacja. Tajniki poznasz w nowym e-booku Hebe! Zainteresowanie pielęgnacją K-beauty stale rośnie, a oferta koreańskich kosmetyków i…
CZYTAJ

Jak przedłużyć efekt po zabiegu medycyny estetycznej?

Troska o zdrowie skóry sprawia, że możemy cieszyć się jej pięknym wyglądem przez całe życie. Aby jednak tak było, dbanie…
CZYTAJ

Jak zmiany klimatu wpływają na nasze zdrowie? Tegoroczne fale upałów to zaledwie początek

20 sierpnia 1897 roku brytyjski lekarz, Sir Ronalda Rossa odkrył, że za przenoszenie malarii odpowiedzialne są samice komarów. Niestety, zmiany…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie.…
CZYTAJ

Bóle głowy czy stawów, osłabienie? To jesienne przeziębienie, a może objawy boreliozy?

Za oknem plucha, szaruga, a liście już dawno spadły z drzew. Letnie…
CZYTAJ

Ból karku po przebudzeniu. Jak spać, żeby uniknąć tej dolegliwości?

Sen zajmuje niemal jedną trzecią naszego życia. Pozwala nam m.in. zregenerować organizm…
CZYTAJ

Obawiasz się małpiej ospy? Problem dotyka głównie młodych mężczyzn

Małpia ospa jawi się jako nowe zagrożenie zdrowotne. Wirus Sars-CoV-2, który już…
CZYTAJ