TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I MAKARONEM Z FASOLI MUNG – Meksyk, Tajlandia i Grecja, czyli wielkie kulinarne wakacje



Kulinarne doznania potrafią umilić każdą podróż – zwłaszcza w nieznane i odlegle miejsca. Nowe doświadczenia pozwalają nam lepiej poznać kulturę i zwyczaje mieszkańców, a także historię kraju, który odwiedzamy. Chociaż tegoroczne wakacje zdecydowanie różnią się od wszystkich innych, nie oznacza, że musimy rezygnować z poznawania nowych smaków. Podpowiadamy, w jaką kulinarną podróż warto wybrać się tego lata.

Letnie miesiące to oczywiście czas, kiedy wyjeżdżamy na urlopy, odpoczywamy, regenerujemy ciało i umysł. Niestety tegoroczne plany podróżnicze wielu z nas nie będą mogły zostać zrealizowane. Ale chociaż paszporty i przewodniki nie będą nam raczej potrzebne, przed nami wiele możliwości poznania tego, co pyszne, ciekawe i egzotyczne.

Gdzie serwują najsmaczniejsze jedzenie na świecie?

Jaki kierunek kulinarnych podbojów wybrać? Jeżeli nie mamy precyzyjnego planu ani pomysłu, pomocne okażą się rankingi kulinarne. Grecja, Turcja, Tajlandia, Meksyk, Włochy, Indie, Hiszpania, Chiny – to kraje, które regularnie przewijają się w najsmaczniejszych zestawieniach na całym świecie. Możliwości jest mnóstwo, a każdy amator poznawania ciekawych smaków znajdzie coś dla siebie. Co więcej, poszczególne potrawy wszystkich wymienionych kuchni z całą pewnością można również dopasować do stopnia zaawansowania swoich umiejętności kulinarnych.

Kolorowa kuchnia Meksyku

Meksyk kojarzy się nam z rajskimi plażami i cudownymi kurortami. Jednak tym, co czyni podróż do tej części Ameryki Północnej wyjątkowym doświadczeniem, jest również menu, w którym znajdziemy potrawy łączące kulinarne tradycje Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Mówiąc o kuchni meksykańskiej należy pamiętać o podziale na regiony – kuchnię północną, kuchnię zachodnią, kuchnię znad Zatoki, kuchnię z Bajio, kuchnię z Aguascalientes i inne.

Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni z tej części świata? Kukurydza, fasola, bataty, chia, chili, nopal (opuncja) – to tylko niektóre składniki, które wykorzystuje się do przygotowywania posiłków w Meksyku.

Z kolei najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej to tortille, nachosy, burrito w różnych odsłonach, guacamole, enchilady i picadillo. Wykonanie najbardziej znanych, meksykańskich potraw nie powinno być trudne. Sprawdzone receptury na enchilady z ryżem, sałatkę z kurczakiem i guacamole czy pikantne nachosy.

Pikantnie i aromatycznie – kuchnia tajska

Tajlandia zachwyca i przyciąga niezliczone rzesze turystów. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów dwóch różnych tradycji: chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych, kulinarnych „zapożyczeń” kuchnia Tajlandii jest wyjątkowa dzięki oryginalnym składnikom – takim, jak chociażby mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy liście limonki.

Co ciekawe, przygotowanie dań kuchni z tej części Azji charakteryzuje się dużą swobodą – nie przestrzega się precyzyjnych wytycznych zawartych w recepturach, a proporcje użytych składników oraz walory smakowe potraw wynikają przede wszystkim ze stylu danego kucharza.

Najsłynniejszą tajską potrawą jest ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. A małże w sosie kokosowym, ryż z czerwoną wieprzowiną, kalmary smażone z czosnkiem, zapiekanka z owoców morza – to tylko kilka popularnych, tajskich propozycji, które podbiły kubki smakowe ludzi na całym świecie.

Zdrowa kuchnia z Półwyspu Bałkańskiego

Kuchnia grecka charakteryzuje się prostotą, a dzięki zastosowaniu wielu warzyw, jest także bardzo zdrowa. Popularnymi składnikami, które stosuje się także w innych krajach śródziemnomorskich, są: czosnek, oliwa z oliwek, pomidory, papryki, świeże zioła, liście winorośli oraz baranina i ryby.

Jakie dania sprawiły, że kuchnia grecka jest tak znana i lubiana? Tradycyjna mousaka, podawane na różne sposoby souvlaki, wiejska sałatka (Horiatiki), faszerowane papryki (gemista), smażone placuszki z cukinii – to właśnie znane na całym świecie pozycje z typowego, greckiego menu, które warto przyrządzić w ramach wielkich podróży kulinarnych.




TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I MAKARONEM Z FASOLI MUNG

SKŁADNIKI:

150 g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung
100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
2 ząbki czosnku
5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
½-1 czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
10 g oliwy z oliwek
30 g żółtej pasty curry
1200 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone (patrz wskazówka)
400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
sól, ilość do oprószenia kurczaka
400 g mleka kokosowego

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę, odważyć do niej makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 1 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać pastę curry, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze paprykę przełożyć do wazy z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać 3 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

WSKAZÓWKA

• Należy zwracać uwagę na skład gotowych kostek bulionowych, ponieważ często mogą zawierać cukier i/lub skrobię. Można skorzystać z kostek bulionowych o dobrym składzie, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

1. Odważyć makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
2. Posiekać czosnek, imbir i chili, dodać oliwę. Składniki dusić na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty.
3. Dodać pastę curry, dusić przez kolejne 3 minuty. Dodać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego.
4. Odważyć kurczaka i włożyć do parowaru. Dodać do niego odważoną paprykę. Następnie gotować na parze przez 20 minut. Ugotowaną na parze paprykę przełożyć do naczynia z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
5. Do garnka z pastą curry dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać przez około 3 minuty. Zawartość przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu.
6. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ