SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z RYŻEM, KURCZAKIEM I GUACAMOLE!
Kulinarne doznania potrafią umilić każdą podróż – zwłaszcza w nieznane i odlegle miejsca. Nowe doświadczenia pozwalają nam lepiej poznać kulturę i zwyczaje mieszkańców, a także historię kraju, który odwiedzamy. Chociaż tegoroczne wakacje zdecydowanie różnią się od wszystkich innych, nie oznacza, że musimy rezygnować z poznawania nowych smaków. Podpowiadamy, w jaką kulinarną podróż warto wybrać się tego lata.
Letnie miesiące to oczywiście czas, kiedy wyjeżdżamy na urlopy, odpoczywamy, regenerujemy ciało i umysł. Niestety tegoroczne plany podróżnicze wielu z nas nie będą mogły zostać zrealizowane. Ale chociaż paszporty i przewodniki nie będą nam raczej potrzebne, przed nami wiele możliwości poznania tego, co pyszne, ciekawe i egzotyczne.
Gdzie serwują najsmaczniejsze jedzenie na świecie?
Jaki kierunek kulinarnych podbojów wybrać? Jeżeli nie mamy precyzyjnego planu ani pomysłu, pomocne okażą się rankingi kulinarne. Grecja, Turcja, Tajlandia, Meksyk, Włochy, Indie, Hiszpania, Chiny – to kraje, które regularnie przewijają się w najsmaczniejszych zestawieniach na całym świecie. Możliwości jest mnóstwo, a każdy amator poznawania ciekawych smaków znajdzie coś dla siebie. Co więcej, poszczególne potrawy wszystkich wymienionych kuchni z całą pewnością można również dopasować do stopnia zaawansowania swoich umiejętności kulinarnych.
Kolorowa kuchnia Meksyku
Meksyk kojarzy się nam z rajskimi plażami i cudownymi kurortami. Jednak tym, co czyni podróż do tej części Ameryki Północnej wyjątkowym doświadczeniem, jest również menu, w którym znajdziemy potrawy łączące kulinarne tradycje Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Mówiąc o kuchni meksykańskiej należy pamiętać o podziale na regiony – kuchnię północną, kuchnię zachodnią, kuchnię znad Zatoki, kuchnię z Bajio, kuchnię z Aguascalientes i inne.
Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni z tej części świata? Kukurydza, fasola, bataty, chia, chili, nopal (opuncja) – to tylko niektóre składniki, które wykorzystuje się do przygotowywania posiłków w Meksyku.
Z kolei najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej to tortille, nachosy, burrito w różnych odsłonach, guacamole, enchilady i picadillo. Wykonanie najbardziej znanych, meksykańskich potraw nie powinno być trudne. Sprawdzone receptury na enchilady z ryżem, sałatkę z kurczakiem i guacamole czy pikantne nachosy.
Pikantnie i aromatycznie – kuchnia tajska
Tajlandia zachwyca i przyciąga niezliczone rzesze turystów. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów dwóch różnych tradycji: chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych, kulinarnych „zapożyczeń” kuchnia Tajlandii jest wyjątkowa dzięki oryginalnym składnikom – takim, jak chociażby mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy liście limonki.
Co ciekawe, przygotowanie dań kuchni z tej części Azji charakteryzuje się dużą swobodą – nie przestrzega się precyzyjnych wytycznych zawartych w recepturach, a proporcje użytych składników oraz walory smakowe potraw wynikają przede wszystkim ze stylu danego kucharza.
Najsłynniejszą tajską potrawą jest ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. A małże w sosie kokosowym, ryż z czerwoną wieprzowiną, kalmary smażone z czosnkiem, zapiekanka z owoców morza – to tylko kilka popularnych, tajskich propozycji, które podbiły kubki smakowe ludzi na całym świecie.
Zdrowa kuchnia z Półwyspu Bałkańskiego
Kuchnia grecka charakteryzuje się prostotą, a dzięki zastosowaniu wielu warzyw, jest także bardzo zdrowa. Popularnymi składnikami, które stosuje się także w innych krajach śródziemnomorskich, są: czosnek, oliwa z oliwek, pomidory, papryki, świeże zioła, liście winorośli oraz baranina i ryby.
Jakie dania sprawiły, że kuchnia grecka jest tak znana i lubiana? Tradycyjna mousaka, podawane na różne sposoby souvlaki, wiejska sałatka (Horiatiki), faszerowane papryki (gemista), smażone placuszki z cukinii – to właśnie znane na całym świecie pozycje z typowego, greckiego menu, które warto przyrządzić w ramach wielkich podróży kulinarnych.
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z RYŻEM, KURCZAKIEM I GUACAMOLE
SKŁADNIKI:
Sałatka meksykańska z ryżem:
50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
1-2 papryczki chili jalapeño, świeże, bez gniazd nasiennych, przekrojone wzdłuż na pół lub 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona wzdłuż na pół
1 ząbek czosnku
4-5 łyżek liści kolendry, świeżych
500 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
350 g ryżu długoziarnistego
1000 g wody
50 g oliwy z oliwek
1000 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w ok. 1,5 cm kostkę
1 łyżka skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
1 opakowanie mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
460-480 g czarnej fasoli, z puszki (2 opakowania), odsączonej z zalewy lub 460-480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 opakowania), odsączonej z zalewy
280 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
Guacamole:
2 łyżki liści kolendry, świeżych
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili jalapeño, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona wzdłuż na pół lub ½ zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
60 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
400-450 g awokado (3-4 szt.), bardzo dorzałego, pokrojonego na kawałki
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
½ łyżeczki soli
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix
Sałatka meksykańska z ryżem:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, papryczkę chili, czosnek i 3 łyżki kolendry, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pomidory, 20 g soku z limonki, 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Powstałą salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek i odważyć do niego ryż. Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i 20 g oliwy. Włożyć koszyczek z ryżem, nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej rękaw do pieczenia. Odważyć do rękawa filety z piersi kurczaka, pozostałe 30 g oliwy, pozostałe 30 g soku z limonki, dodać skórkę z limonki, przyprawę meksykańską i pozostałe 1-2 łyżki kolendry. Końce rękawa zawiązać i kilka razy delikatnie potrząsnąć workiem, aby mięso wymieszało się z pozostałymi składnikami. Worek do pieczenia wraz z kurczakiem umieścić ponownie w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte (patrz wskazówka), gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
5. Nałożyć ponownie przystawkę Varoma, w której znajduje się kurczak, gotować kolejne 20-25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie ryż przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć i przełożyć do dużej miski. Ugotowanego kurczaka przełożyć z worka do pieczenia do dolnej części przystawki Varoma umieszczonej nad drugą miską, aby odsączyć soki, następnie przełożyć mięso do miski z ryżem.
6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem i kurczakiem, odważyć do niej fasolę i kukurydzę, dodać przygotowaną wcześniej salsę, całość dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Guacamole:
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
8. Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
9. Dodać awokado, sok z cytryny i sól, wymieszać 5-7 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
10. Sałatkę meksykańską z ryżem i kurczakiem podawać z dodatkiem guacamole.
WSKAZÓWKA:
• W punkcie 4., aby upewnić się, że nie wszystkie otwory Varomy zostały zakryte, pod rękaw do pieczenia można położyć płasko motylek. Zapewni to optymalny obieg pary podczas gotowania.
JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
Sałatka meksykańska z ryżem
1. Do naczynia włożyć cebulę, papryczkę chili, czosnek i 3 łyżki kolendry, rozdrobnić. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
2. Dodać pomidory, 20 g soku z limonki, 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić. Powstałą salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Odważyć ryż. Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
4. Do naczynia wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i 20 g oliwy. Ugotować ryż.
5. Odważyć filety z piersi kurczaka, pozostałe 30 g oliwy, pozostałe 30 g soku z limonki, dodać skórkę z limonki, przyprawę meksykańską i pozostałe 1-2 łyżki kolendry. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia. Końce rękawa zawiązać i kilka razy delikatnie potrząsnąć workiem, aby mięso wymieszało się z pozostałymi składnikami. Worek do pieczenia wraz z kurczakiem umieścić w parowarze, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte. Gotować na parze przez 15 minut.
6. Gotować kolejne 20-25 minut. W tym czasie ryż przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć i przełożyć do dużej miski. Ugotowanego kurczaka przełożyć z worka do pieczenia, aby odsączyć soki, następnie przełożyć mięso do miski z ryżem.
7. Odważyć fasolę i kukurydzę, dodać do miski z ryżem i kurczakiem, następnie dodać przygotowaną wcześniej salsę, całość dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki na co najmniej 30 min.
Guacamole
8. Do naczynia włożyć kolendrę, czosnek i chili, zblendować.
9. Posiekać cebulę i dodać ją do powstałej masy.
10. Dodać awokado, sok z cytryny i sól, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
10. Sałatkę meksykańską z ryżem i kurczakiem podawać z dodatkiem guacamole.