Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin



Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby poeksperymentować z nowymi przepisami. Wypróbuj nasz sposób na szparagi w plastrach wędlin, które doskonale podkreślają smak tego warzywa.

Już mieszkańcy starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu uważali, że szparagi to prawdziwy rarytas. W Europie po raz pierwszy pojawiły się około XV wieku, we Francji – tam od razu doceniono ich smak i okrzyknięto przysmakiem królów. A to dlatego, że ich miłośnikiem był panujący wtedy Ludwik XIV. W naszym kraju są znane od XVIII wieku, ale do dziś nie zyskały takiej popularności jak w innych krajach. Dlatego warto to zmienić i przyrządzić z ich udziałem coś pysznego.

– Jeśli chcemy przygotować przekąskę, która będzie pożywna, warto pokusić się o połączenie szparagów z aromatycznymi wędlinami. W tym wypadku praktyczne będą wędliny zamknięte w niewielkich, poręcznych opakowaniach w postaci wygodnych plasterków, które ułatwiają szybkie przygotowanie pysznego dania. Porcje są niewielkie i można je zjeść w ciągu jednego, dwóch dni, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




Szparagi zawijane w plastry wędlin

Składniki:

1 opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach ZM Pekpol
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
olej
sól i pieprz
cytryna

Przygotowanie:

Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ