3 lekkie, wegańskie przepisy na lato



Coraz więcej osób interesuje się roślinnym żywieniem. W Polsce jest już milion wegetarian oraz wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych . Warto więc zgłębić wiedzę na temat tej diety oraz poznać przepisy na pyszne, wegańskie potrawy na letnie dni.

Zarówno w wegetarianizmie, jak i weganizmie chodzi o wykluczenie z diety potraw mięsnych. W tej drugiej eliminuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład mleko czy jaja . Roślinna dieta zawiera w sobie duże pokłady witaminy C oraz potasu. Wpływa także na mniejszą zachorowalność na cukrzycę. Jakie potrawy lub lekkie przekąski można przyrządzać wybierając np. weganizm? Pomysłów jest wiele.

Jaglanka z bakaliami

Moc zrównoważonej diety zaczyna się od pełnowartościowego posiłku, dlatego też na pierwsze śniadanie warto przygotować wegańską jaglankę, która dostarczy energii na letni dzień. Dodanie do niej garści suszonych owoców oraz orzechów wzbogaci smak i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.

Składniki:

50 g płatków jaglanych (przepis można wymiennie przygotowywać z płatkami owsianymi)
100 ml wody
½ szklanki mleka roślinnego
garść Rodzynek sułtańskich Bakal Naturalnie
kilka suszonych Moreli Bakal Naturalnie
kilka orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie

Wykonanie:

Do rondelka nalać wody oraz mleko. Wsypać jaglankę. Gotować pod przykryciem, do zgęstnienia – około 8 minut. Nałożyć na talerz, dodać morele, rodzynki oraz orzechy włoskie.

Pudding z tapioki

Kasza z manioku jest to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Po jej przyrządzeniu można pozostawić ją na pół godziny w lodówce, dzięki czemu stanie się doskonałym, orzeźwiającym deserem na upalne dni.

Składniki:

70 g tapioki
350 ml mleka kokosowego
kilka sztuk moreli suszonych Bakal Naturalnie
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Tapiokę moczyć w wodzie przez około godzinę. Następnie odsączyć i przełożyć do rondelka. Dodać mleko kokosowe i aromat wanilinowy. Co jakiś czas mieszając, gotować przez 15 minut. Wyłożyć do pucharka, dodać suszone morele i szczyptę cynamonu.




Szpinakowa uczta z bakaliami

Lekka sałatka z listków szpinaku z żurawiną doda energii na cały dzień. Posiłek, tenprzyrządza się bardzo szybko, a więc można go wykonać podczas krótkiej przerwy od codziennych obowiązków.

Składniki:

kilka listków szpinaku baby
100 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
garść ziaren słonecznika łuskanego Bakal Naturalnie
garść Migdałów w płatkach Bakal
łyżka miodu
½ cytryny
kilka kropel oliwy

Wykonanie:

Umyć liście szpinaku. W misce zmieszać szpinak z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos mieszając wyciśnięty sok z cytryny, miód i oliwę. Polać nim sałatkę.

Jaglanka lub owsianka, pudding z tapioki czy lekka sałatka szpinakowa to tylko kilka przykładów pomysłów na wegańskie przekąski. Istotne, aby przy ich tworzeniuwybierać produkty o dobrych składach, które są wartościowe dla organizmu.

***
Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.
Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ