Czy wiesz gdzie kryje się źródło energii Twoich komórek? Dlaczego i jak powinniśmy je wspierać?



Choć mają mikroskopijne rozmiary, pełnią ogromną rolę w naszym organizmie. Mowa o mitochondriach. Jak ich praca wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie oraz proces starzenia? Dlaczego i w jaki sposób warto je wspierać? Jak wspierać organizm by cieszyć się nie tylko dłuższym życiem, ale aby ten czas upływał nam w zdrowiu? Zapytaliśmy dr Edytę Adamczyk-Kuterę, lekarza medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Obecne w większości komórek eukariotycznych, mitochondria są miejscem, w którym za sprawą procesu oddychania komórkowego powstaje większość (ATP) komórki – jej źródła energii. Są one również zaangażowane m.in. w kontrolę cyklu komórkowego, a także fazę wzrostu i śmierci komórek.

Nazwa mitochondrium lub w liczbie mnogiej – mitochondria – niby jest wszystkim znana, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym tak właściwie są i jak ważną rolę pełnią w organizmie.

– Mitochondria to zasymilowane przed milionami lat bakterie. To dzięki nim komórki eukariotyczne pozyskują energię w postaci ATP, niezbędną do życia komórki. Tradycyjnie postrzegane były jako małe, samodzielne organelle – w rzeczywistości tworzą złożone struktury, dzięki zdolności przemieszczania się, łączenia i rozdzielania. Ich ilość w komórce jest związana z zapotrzebowaniem danej tkanki na energię pochodzącą z fosforylacji oksydacyjnej. Dlatego też neurony, komórki mięśni szkieletowych czy mięśnia sercowego zawierają większą liczbę mitochondriów niż komórki innych tkanek, co do pewnego stopnia wyjaśnia również zwiększoną wrażliwość tych komórek na defekty mitochondrialne –
tłumaczy dr Edyta Adamczyk-Kutera, lekarz medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Wielka misja mikroorganizmów

Mitochondria nie mają łatwo – pracują bez przerwy, a wytwarzane przez nie ATP nie jest magazynowane. Mitochondria tworzą sieci, które ulegają nieustannej przebudowie – jest to zależne od stanu energetycznego komórki oraz od czynników zewnętrznych, m.in. infekcji wirusowych, z którymi w danym momencie zmaga się organizm.

– Proces pozyskiwania energii przez mitochondria jest procesem skomplikowanym, zależnym od obecności określonych substratów. Rola tych organelli nie ogranicza się do syntezy ATP, mitochondria biorą udział w syntezie hormonów sterydowych, biosyntezie nukleotydów, metabolizmie tłuszczy, węglowodanów, aminokwasów. Na funkcje mitochondriów niekorzystnie wpływają czynniki środowiskowe endogenne, takie jak dysbioza i niekorzystne metabolity mikrobioty jelitowej oraz czynniki egzogenne – toksyny środowiskowe, dieta, leki – wyjaśnia dr Edyta Adamczyk-Kutera.

Niestety syntezie ATP towarzyszy powstawanie wolnych rodników. Gdy mamy do czynienia z niedoborem enzymów redukujących poziomy wolnych rodników – prowadzi to do powstawania stresu oksydacyjnego, a to z kolei powoduje uszkodzenia mitochondrialnego DNA.

– Niestabilność mtDNA prowadzi do niestabilności jądrowego DNA, śmierci komórki lub rozwoju stanu zapalnego. Mitochondria syntetyzują liczne metabolity, które przez lata uważane były za odpady metaboliczne. Dziś coraz więcej badań skupia się na ich roli, ponieważ nadmierna akumulacja, do której dochodzi w przypadku dysfunkcyjnych mitochondriów, obserwowana jest w mikrośrodowisku zmian nowotworowych – dodaje dr Adamczyk-Kutera. Sprawnie działające mitochondria są niezbędnym elementem obrony przeciwwirusowej, poprzez syntezę Interferonu alfa i cytokin.




Dlaczego powinniśmy wspierać nasze mitochondria?

Mitochondria do prawidłowej funkcji potrzebują aminokwasów. Organizm człowieka nie magazynuje białek i aminokwasów – każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w białka ustrojowe: budulcowe, odpornościowe, enzymatyczne, hormonalne.

Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko to około 0,8-1,2g /kg należnej masy ciała. W szczególnych sytuacjach klinicznych zapotrzebowanie na białka znacznie wzrasta nawet do 1,5-2,0g/kg masy ciała na dobę.

Jak zatem zadbać o wsparcie mitochondriów? Z pomocą przychodzi nutraceutyk AMINO-THER®. To prawdziwy booster dla mitochondriów – opatentowana formuła zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich stosunkach stechiometrycznych oraz modulatory biorące udział w produkcji ATP w mitochondriach.

– AMINO-THER® jest rozwinięciem pierwotnej wersji, stosowanej we Włoszech, jedynie w lecznictwie szpitalnym. Do poprzedniej formuły zawierającej wszystkie niezbędne aminokwasy, dodano witaminy B1, B6 oraz trzy kwasy organiczne ważne dla przebiegu cyklu Krebsa. Dzięki tym modyfikacjom jest jeszcze bardziej skuteczny. W wielu badaniach klinicznych wykazano, że AMINO-THER® skutecznie poprawia parametry pracy mitochondriów. To modulator mitochondriów o wszechstronnym zastosowaniu – odpowiada dr Edyta Adamczyk-Kutera.

AMINO-THER® to suplement dietetyczny zawierający opatentowaną kombinację 10 aminokwasów (L-leucyna, L-lizyna, L-treonina, L-izoleucyna, L-walina, L-cystyna, L-histydyna, L-fenyloalanina, L- metionina, L-tryptofan) w precyzyjnym stosunku stechiometrycznym, 3 kwasy organiczne (kwas bursztynowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) będące określonymi związkami pośrednimi cyklu Krebsa, które potrafią poprawiać odpowiedź energetyczną mitochondriów, wzbogacony witaminami B1 i B6.

Odtwarza nowe, młode mitochondria (biogeneza mitochondriów) oraz organizuje działanie mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia. Dzięki temu następuje pobudzenie systemu immunologicznego przez poprawę stanu zdrowia mitochondriów, gdy stan zapalny zagraża ich homeostazie, zmniejszenie stresu oksydacyjnego w tkankach aktywnych metabolicznie u osób zdrowych i starszych oraz z deficytem energii, a także polepszenie działania mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia.


dr Edyta Adamczyk-Kutera

Lubisz ostre smaki? Sprawdź, z czym najlepiej je połączyć!

Podstawowe smaki, jakie wyróżniamy, to słodki, słony, kwaśny i ostry. Odbierając pojedyncze wrażenia smakowe, dokładnie wiemy, czego się spodziewać, jednak…
CZYTAJ

Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna i dlaczego…
CZYTAJ

3 zabiegi medycyny estetycznej, które możesz wykonywać latem

Latem odradza się korzystania z dobrodziejstw medycyny estetycznej. Panuje przekonanie, że promienie słoneczne podrażniają skórę, co w konsekwencji może prowadzić…
CZYTAJ

5 powodów, dla których warto jeść suszone śliwki

Suszone śliwki są doskonałym składnikem codziennej diety. Za sprawą poliflenoli zapobiegają nowotoworom i miażdżycy. Stanowią bogate źródło błonnika, który zapobiega…
CZYTAJ

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego „bikini body”, które dumnie będzie prezentować na plaży.…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a to oznacza nierzadko prowadzenie auta nawet przez kilkanaście…
CZYTAJ

Dobre dla Ciebie i przyjazne dla planety – Poznaj serię produktów Epoch od Nu Skin

Marka Nu Skin® nie zwalnia tempa i podejmuje kolejne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i troski o naszą planetę. Dlatego…
CZYTAJ

Artur Rojek ambasadorem akcji „Czujesz Klimat?” Rossmann

Artur Rojek został ambasadorem akcji Rossmann „Czujesz Klimat?”. Artysta ogłosił swoją decyzję podczas OFF Festivalu w Katowicach. Wspólnie z marką…
CZYTAJ

Polacy i kuchenne zero waste – czy uczymy się niemarnowania żywności?

Marnowanie żywności to ważny, globalny problem. Poziom naszej ekologicznej świadomości stale jednak wzrasta, co przekłada się także na pozytywne nawyki…
CZYTAJ

Potrzeby skóry po lecie… Czyli nawilżanie to nie wszystko!

Mówisz: „regeneracja” skóry po lecie, myślisz „nawilżanie”. I bardzo słusznie, ale to nie wystarczy. Skóra po wakacyjnych wycieczkach, kąpielach w…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na łonie natury. Podczas letniej beztroski warto jednak pamiętać…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy jest edukacja Polaków nt. znaczenia suplementacji witaminy D3…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy…
CZYTAJ

Okulary ze straganu i chlorowana woda – wakacyjne grzechy, których oczy nie znoszą

„Morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew…” – to tylko jeden…
CZYTAJ