Czy wiesz gdzie kryje się źródło energii Twoich komórek? Dlaczego i jak powinniśmy je wspierać?



Choć mają mikroskopijne rozmiary, pełnią ogromną rolę w naszym organizmie. Mowa o mitochondriach. Jak ich praca wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie oraz proces starzenia? Dlaczego i w jaki sposób warto je wspierać? Jak wspierać organizm by cieszyć się nie tylko dłuższym życiem, ale aby ten czas upływał nam w zdrowiu? Zapytaliśmy dr Edytę Adamczyk-Kuterę, lekarza medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Obecne w większości komórek eukariotycznych, mitochondria są miejscem, w którym za sprawą procesu oddychania komórkowego powstaje większość (ATP) komórki – jej źródła energii. Są one również zaangażowane m.in. w kontrolę cyklu komórkowego, a także fazę wzrostu i śmierci komórek.

Nazwa mitochondrium lub w liczbie mnogiej – mitochondria – niby jest wszystkim znana, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym tak właściwie są i jak ważną rolę pełnią w organizmie.

– Mitochondria to zasymilowane przed milionami lat bakterie. To dzięki nim komórki eukariotyczne pozyskują energię w postaci ATP, niezbędną do życia komórki. Tradycyjnie postrzegane były jako małe, samodzielne organelle – w rzeczywistości tworzą złożone struktury, dzięki zdolności przemieszczania się, łączenia i rozdzielania. Ich ilość w komórce jest związana z zapotrzebowaniem danej tkanki na energię pochodzącą z fosforylacji oksydacyjnej. Dlatego też neurony, komórki mięśni szkieletowych czy mięśnia sercowego zawierają większą liczbę mitochondriów niż komórki innych tkanek, co do pewnego stopnia wyjaśnia również zwiększoną wrażliwość tych komórek na defekty mitochondrialne –
tłumaczy dr Edyta Adamczyk-Kutera, lekarz medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Wielka misja mikroorganizmów

Mitochondria nie mają łatwo – pracują bez przerwy, a wytwarzane przez nie ATP nie jest magazynowane. Mitochondria tworzą sieci, które ulegają nieustannej przebudowie – jest to zależne od stanu energetycznego komórki oraz od czynników zewnętrznych, m.in. infekcji wirusowych, z którymi w danym momencie zmaga się organizm.

– Proces pozyskiwania energii przez mitochondria jest procesem skomplikowanym, zależnym od obecności określonych substratów. Rola tych organelli nie ogranicza się do syntezy ATP, mitochondria biorą udział w syntezie hormonów sterydowych, biosyntezie nukleotydów, metabolizmie tłuszczy, węglowodanów, aminokwasów. Na funkcje mitochondriów niekorzystnie wpływają czynniki środowiskowe endogenne, takie jak dysbioza i niekorzystne metabolity mikrobioty jelitowej oraz czynniki egzogenne – toksyny środowiskowe, dieta, leki – wyjaśnia dr Edyta Adamczyk-Kutera.

Niestety syntezie ATP towarzyszy powstawanie wolnych rodników. Gdy mamy do czynienia z niedoborem enzymów redukujących poziomy wolnych rodników – prowadzi to do powstawania stresu oksydacyjnego, a to z kolei powoduje uszkodzenia mitochondrialnego DNA.

– Niestabilność mtDNA prowadzi do niestabilności jądrowego DNA, śmierci komórki lub rozwoju stanu zapalnego. Mitochondria syntetyzują liczne metabolity, które przez lata uważane były za odpady metaboliczne. Dziś coraz więcej badań skupia się na ich roli, ponieważ nadmierna akumulacja, do której dochodzi w przypadku dysfunkcyjnych mitochondriów, obserwowana jest w mikrośrodowisku zmian nowotworowych – dodaje dr Adamczyk-Kutera. Sprawnie działające mitochondria są niezbędnym elementem obrony przeciwwirusowej, poprzez syntezę Interferonu alfa i cytokin.




Dlaczego powinniśmy wspierać nasze mitochondria?

Mitochondria do prawidłowej funkcji potrzebują aminokwasów. Organizm człowieka nie magazynuje białek i aminokwasów – każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w białka ustrojowe: budulcowe, odpornościowe, enzymatyczne, hormonalne.

Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko to około 0,8-1,2g /kg należnej masy ciała. W szczególnych sytuacjach klinicznych zapotrzebowanie na białka znacznie wzrasta nawet do 1,5-2,0g/kg masy ciała na dobę.

Jak zatem zadbać o wsparcie mitochondriów? Z pomocą przychodzi nutraceutyk AMINO-THER®. To prawdziwy booster dla mitochondriów – opatentowana formuła zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich stosunkach stechiometrycznych oraz modulatory biorące udział w produkcji ATP w mitochondriach.

– AMINO-THER® jest rozwinięciem pierwotnej wersji, stosowanej we Włoszech, jedynie w lecznictwie szpitalnym. Do poprzedniej formuły zawierającej wszystkie niezbędne aminokwasy, dodano witaminy B1, B6 oraz trzy kwasy organiczne ważne dla przebiegu cyklu Krebsa. Dzięki tym modyfikacjom jest jeszcze bardziej skuteczny. W wielu badaniach klinicznych wykazano, że AMINO-THER® skutecznie poprawia parametry pracy mitochondriów. To modulator mitochondriów o wszechstronnym zastosowaniu – odpowiada dr Edyta Adamczyk-Kutera.

AMINO-THER® to suplement dietetyczny zawierający opatentowaną kombinację 10 aminokwasów (L-leucyna, L-lizyna, L-treonina, L-izoleucyna, L-walina, L-cystyna, L-histydyna, L-fenyloalanina, L- metionina, L-tryptofan) w precyzyjnym stosunku stechiometrycznym, 3 kwasy organiczne (kwas bursztynowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) będące określonymi związkami pośrednimi cyklu Krebsa, które potrafią poprawiać odpowiedź energetyczną mitochondriów, wzbogacony witaminami B1 i B6.

Odtwarza nowe, młode mitochondria (biogeneza mitochondriów) oraz organizuje działanie mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia. Dzięki temu następuje pobudzenie systemu immunologicznego przez poprawę stanu zdrowia mitochondriów, gdy stan zapalny zagraża ich homeostazie, zmniejszenie stresu oksydacyjnego w tkankach aktywnych metabolicznie u osób zdrowych i starszych oraz z deficytem energii, a także polepszenie działania mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia.


dr Edyta Adamczyk-Kutera

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ