SEZONOWE PRODUKTY Jak dobrze je wykorzystać?



Letnie miesiące to doskonały okres na wykorzystanie świeżych produktów w kuchni. Sezonowe owoce i warzywa mają najwięcej wartości odżywczych oraz zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. Są więc najzdrowsze i najsmaczniejsze. W swoim menu na najbliższy czas warto więc uwzględnić kilka przepisów bogatych w produkty charakterystyczne dla danej pory roku. Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu oraz przepyszne potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”. Najlepiej docenić to, jaki produkt jest i nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu dani niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same, tłumaczy Matteo Brunetti.

Pomidory dobre na wszystko!

Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać, jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa. Co ciekawe, kiedy poddajemy pomidory wolnej obróbce termicznej, wydzielają one polifenoidy. To substancje, które doskonale wpływają na naszą skórę. Jedna porcja takiego sosu, potrafi zdziałać więcej cudów niż niejedna maseczka na twarz!

Poniżej proponuję Wam przepis na pyszną tartę.

Tarta wytrawna z ricotta i pomidorkami

Składniki do ciasta (foremka 24 cm):

• 100 g masła z lodówki
• 200 g mąki pszennej 500
• 70 ml zimnej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka suszonego oregano

Składniki do kremu:

• 500 g ricotty
• 80 g mleko 3,2%
• 1 jajko
• Sól, pieprz

Dekoracja:

• 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
• Rukola

Przygotowanie:

W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).




Zielona uczta z cukinii

Sekretem potraw z cukinii jest to, żeby zawsze wybierać te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać w sobie mniej wody, a dużo miąszu.

Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem cukinii.

Cukinia Gratinata

Składniki:

• 3 cukinie
• Suszone oregano
• Bułka tarta
• 150 g ricott
• Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.

Każdy kocha truskawki

Na całym świecie prawdopodobnie nie istnieje, ani jedna osoba, która nie przepada za truskawkami. W kuchni można stworzyć z tych owoców prawdziwe cuda! Desery, kremy, dżemy, sosy… Mało kto wie jednak, że truskawki, oprócz niezastąpionych walorów smakowych, mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego.

Zachęcam Was do spróbowania jej w moim wydaniu.

Mousse truskawkowe

Składniki:

• 800 g truskawek
• 300 ml śmietanki 36%
• Sok z 1 cytryny
• Żelatyna w płatkach

Składniki do bezy włoskiej:

• 80 g białek
• 160 g cukru
• 60 g wody

Przygotowanie:

Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelki rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.

Smacznego!

Matteo Brunetti to współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +, gość w wielu w programach tv i radiowych. Youtuber kulinarny, finalista VI edycji Master Chefa. Promotor włoskiej kuchni oraz zdrowego trybu życia. Chętnie odwiedza polskie miasta – prowadząc otwarte spotkania z kuchnią włoską. Miał okazję szykować specjalne kolacje degustacyjne. Jest częstym gościem wydarzeń kulinarnych jak np., premiery przewodnika Gault & Millau czy kulturalnych jak premiery prasowe, spotkania branżowe, czy konferencje prasowe znanych marek.

Kwasy i moc natury Co warto wiedzieć o pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym?

Filarem efektywności w przypadku trądziku różowatego jest kompleksowe połączenie zastosowania leków, diety i właściwej pielęgnacji. Jesień to czas, kiedy skóra…
CZYTAJ

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ