Wyzwania diety bezglutenowej



Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

Czym jest gluten? Pod tą nazwą kryją się białka roślinne występujące w wielu popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i orkiszu. Osoby uczulone powinny się wystrzegać tych ziaren pod każdą postacią, nawet jeśli występują jako dodatek. Uwagę należy zwrócić również na owies – w jego przypadku ważne jest pochodzenie i jego produkcja, podczas której może dojść do zanieczyszczenia alergenem. Przy tylu ograniczeniach w diecie bezglutenowej, warto mieć przy sobie listę produktów dozwolonych oraz mały zbiór inspiracji kulinarnych.

Mąka nie tylko pszenna

W wyrobach piekarniczych i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą postacią czy naleśniki na słono powstają na bazie mąki pszennej.

Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i słodyczy przyrządzenie jedzenia niezawierającego glutenu jest sprawdzianem wiedzy i kulinarnych umiejętności. Na ratunek przychodzą naturalnie bezglutenowe mąki, takie jak: kokosowa, ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Zazwyczaj miesza się kilka rodzajów mąk w różnych proporcjach, aby uzyskać odpowiednią masę na wypiek. Rozwiązaniem są również specjalnie przygotowane mieszanki mąk, które gwarantują dobre proporcje.

Gotowe mieszanki usprawniają usprawnią proces przygotowania ciasta oraz znacznie oszczędzają czas. Z mieszanek przygotujemy pyszne włoskie przysmaki, takie jak pizzę i foccacię, a także ciasta, które pozwolą na cieszenie się słodkimi chwilami bez obawy o alergię – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.

Mieszanki dostępne na rynku występują również z dodatkami, np. mąki gryczanej, która wzbogaca mieszankę nie tylko o kolor i smak, ale również o wartościowe białko, błonnik oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz cynk. Niewątpliwą jej zaletą jest również niski indeks glikemiczny, tak ważny dla cukrzyków oraz osób na diecie bezglutenowej.




Pyszne musli na śniadanie

Osoby nietolerujące glutenu, oprócz zmagania się z produktami powstającymi z mąki pszennej, powinny również zwracać uwagę na tak popularne obecnie śniadaniowe musli. Owies często bywa zanieczyszczony glutenem, dlatego tak ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na jego pochodzenie.

– Proces produkcji musli z płatkami owsianym jest niezwykle ważny w przypadku produktów bezglutenowych. Tylko dzięki specjalnemu procesowi izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji płatków owsianych, musli może pozostać w pełni bezglutenowe – podkreśla ekspert marki Ocelio.

Co ważne, musli jest bogatym źródłem błonnika, ułatwiającego trawienie, oraz węglowodanów złożonych, dodających energii na cały dzień. Doskonale łączą się z mlekiem, napojami roślinnymi czy gorącą wodą. Możemy także wykorzystać je do upieczenia wyśmienitych ciasteczek lub batoników owsianych – wystarczy jedynie wymieszać musli z masłem lub olejem kokosowym i miodem, a następnie upiec je w piekarniku.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ