OBOWIĄZKOWA MASECZKA A NASZA SKÓRA – CZY TO BEZPIECZNE POŁĄCZENIE?



OBOWIĄZKOWA MASECZKA A NASZA SKÓRA – CZY TO BEZPIECZNE POŁĄCZENIE? Od kilku tygodni noszenie w miejscach publicznych maseczek zakrywających usta i nos jest naszą rutyną i obowiązkiem. Wiele osób zastanawia się czy zasłanianie twarzy aby na pewno jest bezpieczne dla naszej skóry. Jakich zasad musimy przestrzegać i jak właściwie pielęgnować skórę w tym niełatwym czasie? Opowiada dr Aleksandra Jagielska, dermatolog z kliniki Sthetic dr Jagielskiej.

Noszenie maseczek – czy aby na pewno jest dobre?

Temat ten wzbudza sporo wątpliwości. W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że noszenie maseczek w miejscach publicznych na ten moment jest naszym obowiązkiem i do odgórnego nakazu powinniśmy bezapelacyjnie się stosować. Nie zmienia to jednak faktu, że skóra, która przez wiele godzin przykryta jest maseczką narażona jest na niekorzystny, wilgotny mikroklimat.

Ten niestety jest idealnym środowiskiem do namnażania się bakterii, drożdżaków i innych drobnoustrojów. W efekcie na skórze mogą pojawiać się niedoskonałości oraz podrażnienia. Niestety noszenie maski może prowadzić do zaostrzenia zmian trądzikowych, dlatego warto stosować odpowiednią pielęgnację.

Jaką maseczkę wybrać?

Wybór dostępnych na rynku maseczek jest ogromny. Jednymi z najczęściej wybieranych są bawełniane maseczki domowej roboty. Bawełna jest dobrym wyborem, a kontakt z taką maseczką jest w miarę bezpieczny dla skóry. Jeszcze lepszym wyborem będzie bawełna organiczna.

Niezwykle istotne jest to, by materiał był jak najbardziej „czysty” – im mniej wszelkiego rodzaju domieszek czy barwników, tym lepiej dla skóry. O taką maseczkę należy odpowiednio dbać – pierzemy ją w temperaturze 60 stopni Celsjusza, używamy do tego celu delikatnych detergentów. Nie zaleca się stosowania płynów do płukania, a w szczególności tych o intensywnym zapachu, ale jednocześnie należy pamiętać o bardzo dokładnym wypłukaniu maski.




Pielęgnacja w czasie pandemii

W czasie, gdy nieustannie nosimy maseczki ochronne, niezwykle istotna jest właściwa pielęgnacja skóry. Ważne jest, by zachować jej naturalną barierę ochronną. Powinniśmy stosować żele i pianki myjące skórę o neutralnym pH. W przypadku kremów – należy odpowiednio dobierać je do typu skóry, w składach warto szukać witamin A i E, aloesu czy nagietka, które mają właściwości łagodzące, warto również korzystać z dobrodziejstwa ceramidów czy olejów, np. pestek malin, wiesiołka czy migdałów. Warto również pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej – w szczególności, gdy wychodzimy z domu na dłużej. Kremów z filtrem nie musimy stosować pod maskę, ale o czole czy okolicy pod oczami warto pamiętać.

Noszenie masek może być również niezbyt komfortowe dla osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry. Niestety objawy AZS mogą się nasilać, noszenie maseczki może prowadzić do powstawania podrażnień i alergii kontaktowych. Właśnie dlatego niezwykle istotny jest dobór odpowiednich kosmetyków do pielęgnacji, które najlepiej, gdy będą produktami aptecznymi lub specjalistycznymi demokosmetykami.

To ważne, by produkty do pielęgnacji były bezzapachowe, a także pozbawione barwników i konserwantów, które dodatkowo mogą podrażniać skórę.

By noszenie maseczki miało sens – ta musi dokładnie przylegać do twarzy. Niestety skóra może się pocić, mogą pojawiać się otarcia. Co zrobić w sytuacji, gdy nie uda nam się temu zapobiec? Z pomocą przychodzą różnego rodzaju natłuszczające kremy i maści. Dobrze sprawdzą się np. te z witaminą A i E oraz tlenkiem cynku. W przypadku poważniejszych problemów, utrzymujących się dłuższy czas, niezbędna jest konsultacja z dermatologiem.

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ