3 wegańskie przepisy z bakaliami w roli głównej



Jak się okazuje, coraz więcej Polaków rezygnuje z potraw mięsnych na rzecz diety wegetariańskiej czy też wegańskiej. Według badań jest ich już ponad milion osób, a kolejne dwa miliony planuje niebawem na nie przejść . Powodów takich decyzji jest wiele – od tych etycznych, po zdrowotne, kończąc na trendach żywieniowych. Warto zauważyć, iż np. weganizm mimo restrykcji, daje ogromne pole do kreatywnych działań w kuchni. Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

Jednym z substytutów białka zwierzęcego są orzechy. W diecie wegańskiej odpowiadają one za uzupełnienie tłuszczów oraz kwasów omega-3 i omega-6. W swoim jadłospisie warto również zawrzeć takie bakalie jak rodzynki, morele czy żurawina. To one między innymi uzupełnią zapotrzebowanie na żelazo. W jaki sposób wplatać te produkty do codziennego menu? Sprawdź proste i szybkie przepisy, idealne dla początkujących wegan.

Wege na obiad

Wegańskie dania obiadowe obfitują w różnorodne składniki dające efekt pysznych i zaskakujących smaków z bogactwem aromatów. Potrawa, która z całą pewnością skradnie serca początkujących wegan to gulasz w afrykańskiej odsłonie.

Składniki:

250 g pieczarek lub boczniaków
2 duże cebule
2 papryki dowolnego koloru
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki ostrej papryczki
50 ml koncentratu pomidorowego
100 ml wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
160 g masła z orzechów arachidowych
20 g Orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
20 g Migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
1 puszka czarnej fasoli bez zalewy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Posiekać orzechy nerkowca oraz migdały. Pokroić cebulę, marchewkę, paprykę pieczarki (lub boczniaki) i przełożyć na dużą patelnię z wodą. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać posiekany czosnek, wszystkie przyprawy oraz koncertant pomidorowy. Gdy gulasz będzie się gotował, dodać masło orzechowe oraz fasole. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem dodać posiekane orzechy nerkowca oraz migdały – dodadzą daniu chrupkości.




Wege przekąska

Dla osób żyjących w ciągłym biegu, mamy przepis na lekką i kolorową sałatkę. Jest ona niezwykle szybka do przygotowania, a przy tym bardzo pożywna.

Składniki:

1 mango
½ czerwonej cebuli
100 g odsączonej fasoli
1 opakowanie mieszanki sałat
sok z małej limonki
20 g Orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
20 g Żurawiny suszone Bakal Naturalnie

Przygotowanie:

Mango pokroić w kostkę, a cebulę posiekać w pióra. Wymieszać wszystkie składniki z żurawiną i posiekanymi orzechami. Skropić sałatkę sokiem z limonki.

Wege na słodko

Dieta wegańska nie stroni również od pysznych słodkości. Wśród nich popularnością cieszy się ciasto na bazie daktyli z dodatkiem orzechów. Zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

3 duże dojrzałe banany
150 g Daktyli suszonych Bakal Soft
20 g Orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
20 g Orzechów laskowych Bakal Naturalnie
20 g Migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
200 g mąki owsianej
180 ml wody w temperaturze pokojowej
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W misce zmieszać suche składniki – mąkę, sodę oraz cynamon. Banany zblendować na mus, dodać wodę oraz posiekane daktyle. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Posiekać orzechy oraz migdały i dodać je do powstałej masy, delikatnie zamieszać. Przelać ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 25 cm. Ciasto piec około 45 minut lub do suchego patyczka.

Bakalie to produkty, które są świetnym kompanem wegańskich potraw. Tworzą doskonałe kompozycje smakowe zarówno w roślinnych potrawach wytrwanych, jak i tych słodkich. Do tego są niezwykle cennymi źródłami najpotrzebniejszych witamin i minerałów w naszej diecie.

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ