Dieta w czasie #koronawirus



W dobie ryzyka zakażenia wirusem SARS-Cov-2 i zachorowania na #Covid19 wszyscy zastanawiamy się jak się skutecznie bronić. Przed infekcjami chroni nas skomplikowany system – nasz układ immunologiczny. Aby odporność organizmu mogła funkcjonować na pełnych obrotach, nie należy jej osłabiać. Bardzo duży wpływ na jej odpowiedni stan ma ilość naszej aktywności fizycznej, snu i odpoczynku, ważny jest również poziom stresu, ale przede wszystkim kluczowy wpływ ma sposób naszego odżywiania! O tym jak jeść, aby wzmocnić organizm i nie osłabiać odporności mówią specjaliści z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium.

Póki co nie mamy szczepionki ani leku, które pozwalałby wychwytywać wirusa SARS-Cov-2 i go unieszkodliwiać już na etapie wniknięcia. Organizm musi więc go zwalczyć sam. Osobami, które będą gorzej znosiły przebieg #Covid19 są ludzie z osłabionym układem immunologicznym.

Aby więc ustrzec się gwałtownego i groźnego rozwoju tej choroby powinniśmy dbać o naszą odporność. Podwyższanie odporności polega m.in. na zwiększaniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, ale także na wyeliminowaniu z naszego życia czynników, które mogą tę odporność obniżać. Odporność organizmu jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Bardzo duży wpływ na jej dobry stan ma ilość naszej aktywności fizycznej, snu i odpoczynku, ważny jest również poziom stresu, na jaki jesteśmy narażani, ale przede wszystkim kluczowy wpływ ma sposób naszego odżywiania!

Badajmy i eliminujemy nadwrażliwości pokarmowe

Nie ma jako takiej ma diety wzmacniającej układ immunologiczny. Natomiast, jak mówi dr Marek Wasiluk z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium alergie i nadwrażliwości pokarmowe bardzo mocno osłabiają potencjał odporności, bo go całkowicie odwracają od zwalczania innych patogenów. Dlatego, aby wspomóc odporność, powinniśmy się skupić przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów, które mogą być przyczyną stanu zapalnego.

– Spożywanie pokarmów silnie alergizujących może wywoływać reakcje zapalną w naszym organizmie. Aby nie osłabiać działania układu odpornościowego, który będzie z nią walczył, należy ograniczać spożycie tych produktów. Należą do nich szczególnie produkty odzwierzęce takie jak np. surowe mięso oraz mleko. Ale to nie jedyne „problematyczne” składniki, które mogą się znaleźć w diecie. Stan zapalny powoduje również mniej intensywnie oddziałująca na organizm, ale ciągle go drażniąca nadwrażliwość pokarmowa, której objawy są często niezauważalne, nietypowe i niejednoznaczne. O tym, że na nią cierpimy często nie mamy pojęcia. Wówczas układ immunologiczny skupia się przez wiele tygodni, miesięcy, a nawet lat na tym, aby ją zwalczać. To sprawia, że jest przeciążony, jego funkcjonowanie jest zaburzone, skierowane w dużym stopniu na jelita i eliminację produktów wywołujących nadwrażliwości, a nie na sprawne monitorowanie i ochronę organizmu przed patogenami takimi jak wirusy czy bakterie –
mówi ekspert.

Taką nadwrażliwość pokarmową i reakcję zapalną u każdego człowieka mogą wywoływać inne produkty, które co istotne powszechnie uważane są za zdrowe – mogą to być np. codziennie spożywane warzywa i owoce. Dlatego między innymi wykrywanie tych pokarmów wywołujących nadwrażliwości (czyli reakcje IgE niezależne) jest utrudnione. Trudność tę podwyższa fakt, że reakcje te zależne są dodatkowo od dawki pokarmu, najczęściej są opóźnione, a pojawiające się objawy są często niespójne. Dolegliwości mogą wystąpić dopiero kilka dni po spożyciu i trudno jest je powiązać z konkretnym pokarmem.

Odpowiednie badania

Jak więc je wykryć? Należy przeprowadzić bardzo dokładne testy, zupełnie inne niż te na najbardziej powszechne alergie pokarmowe. Jak zapewnia dr Marek Wasiluk do takich badań należy np. test MRT – Mediator Release Test (Test Uwalniania Mediatorów).

– Jest on bardzo czuły (wykrywa alergie pokarmowe i nadwrażliwości w ponad 94 proc.) i swoisty (wykrywają składniki, na które nie mamy nadwrażliwości w 91 proc.). Tylko test krzyżowy, o tak wysokich wskaźnikach może zapewnić najwyższy poziom zaufania do badania – tłumaczy ekspert.

Testy na nadwrażliwości pokarmowe wykonywane są z krwi, której pobranie trwa zaledwie kilka minut. Po około tygodniu uzyskujemy kompleksowy wykaz pokarmów i dodatków do żywności, z informacją jak organizm na nie reaguje, czyli na które wykazuje nadwrażliwość pokarmową i co ważne, w jakim stopniu. Następnie doświadczony i certyfikowany dietetyk oraz ekspert testów MRT na podstawie wyników powinien pomóc nam indywidualnie opracować i dostosować program dietetyczny, który będzie wspomagać nasza odporność.

– Taki plan żywieniowy powinien eliminować szkodliwe produkty oraz zawierać informacje na temat możliwości prozdrowotnego łączenia dozwolonych składników, tak aby dieta była jak najlepiej zbilansowana. Oczywiście specjalista powinien być do dyspozycji pacjenta w kolejnych tygodniach wprowadzania diety i w każdej chwili skonsultować skuteczność i prawidłowość wprowadzonych zmian – tłumaczy dietetyk mgr Magdalena Najbar z Centrum medycyny Nowoczesnej Triclinium.




Zalety diety eliminującej

Wiedza na temat tego, jaki produkt korzystnie wpływa na nasz organizm, a jaki niekorzystnie, bo wywołuje przewlekłą odpowiedź zapalną jest nieoceniona.

– Eliminując te składniki, których nasz organizm nie toleruje, zachowujemy jego maksymalną odporność i gotowość do walki z patogenami, a nie spożywanym pokarmem, która jest tak ważna w obecnym czasie panującej pandemii. Przy okazji następuje bardzo szybko zauważalny wzrost sił witalnych, dobrego samopoczucia i poprawy ogólnego stanu zdrowia, szczególnie u osób cierpiących na choroby przewlekłe. Taki program żywieniowy powinien być nie tyle czasowym rozwiązaniem, ale sposobem na trwałą zmianę stylu życia – wyjaśnia specjalistka Triclinium.

Jeśli więc chcemy w obecnym czasie panującej pandemii naprawdę wspomóc odporność poprzez właściwą dietę, najlepiej jest zacząć od podstaw, czyli od wykonania odpowiednich badań diagnostycznych na nadwrażliwości pokarmowe, a następnie wprowadzenia diety eliminującej te produkty, która nam ewidentnie szkodzą i osłabiają układ immunologiczny. Tylko wówczas realnie wzmacniamy organizm poprzez spożywanie właściwych posiłków dostoswanych indywidualnie do nas.


Dr Marek Wasiluk – założyciel warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium ( wykonuje specjalistyczne testy MR..
Specjalista medycyny estetycznej. Jako pierwszy i jedyny Polak, ukończył studia MSC in Aesthetic Medicine (studia magisterskie, Medycyna Estetyczna) w szkole Barts and The London School of Medicine and Dentistry na prestiżowym uniwersytecie Queen Mary University of London. Autor eksperckiego bloga www.marekwasiluk.pl i książki pt. „Medycyna estetyczna bez tajemnic”. Prezes Clinmark – firmy zajmującej się organizacją, prowadzeniem, zarządzaniem i nadzorowaniem badań klinicznych od fazy I do IV we wszystkich obszarach terapeutycznych oraz badań nieinterwencyjnych.

Mgr Magdalena Najbar – dietetyk i doświadczony konsultant testów MRT z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium (www.triclinium.pl). Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku dietetyka.

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ