Dieta w czasie #koronawirus



W dobie ryzyka zakażenia wirusem SARS-Cov-2 i zachorowania na #Covid19 wszyscy zastanawiamy się jak się skutecznie bronić. Przed infekcjami chroni nas skomplikowany system – nasz układ immunologiczny. Aby odporność organizmu mogła funkcjonować na pełnych obrotach, nie należy jej osłabiać. Bardzo duży wpływ na jej odpowiedni stan ma ilość naszej aktywności fizycznej, snu i odpoczynku, ważny jest również poziom stresu, ale przede wszystkim kluczowy wpływ ma sposób naszego odżywiania! O tym jak jeść, aby wzmocnić organizm i nie osłabiać odporności mówią specjaliści z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium.

Póki co nie mamy szczepionki ani leku, które pozwalałby wychwytywać wirusa SARS-Cov-2 i go unieszkodliwiać już na etapie wniknięcia. Organizm musi więc go zwalczyć sam. Osobami, które będą gorzej znosiły przebieg #Covid19 są ludzie z osłabionym układem immunologicznym.

Aby więc ustrzec się gwałtownego i groźnego rozwoju tej choroby powinniśmy dbać o naszą odporność. Podwyższanie odporności polega m.in. na zwiększaniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, ale także na wyeliminowaniu z naszego życia czynników, które mogą tę odporność obniżać. Odporność organizmu jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Bardzo duży wpływ na jej dobry stan ma ilość naszej aktywności fizycznej, snu i odpoczynku, ważny jest również poziom stresu, na jaki jesteśmy narażani, ale przede wszystkim kluczowy wpływ ma sposób naszego odżywiania!

Badajmy i eliminujemy nadwrażliwości pokarmowe

Nie ma jako takiej ma diety wzmacniającej układ immunologiczny. Natomiast, jak mówi dr Marek Wasiluk z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium alergie i nadwrażliwości pokarmowe bardzo mocno osłabiają potencjał odporności, bo go całkowicie odwracają od zwalczania innych patogenów. Dlatego, aby wspomóc odporność, powinniśmy się skupić przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów, które mogą być przyczyną stanu zapalnego.

– Spożywanie pokarmów silnie alergizujących może wywoływać reakcje zapalną w naszym organizmie. Aby nie osłabiać działania układu odpornościowego, który będzie z nią walczył, należy ograniczać spożycie tych produktów. Należą do nich szczególnie produkty odzwierzęce takie jak np. surowe mięso oraz mleko. Ale to nie jedyne „problematyczne” składniki, które mogą się znaleźć w diecie. Stan zapalny powoduje również mniej intensywnie oddziałująca na organizm, ale ciągle go drażniąca nadwrażliwość pokarmowa, której objawy są często niezauważalne, nietypowe i niejednoznaczne. O tym, że na nią cierpimy często nie mamy pojęcia. Wówczas układ immunologiczny skupia się przez wiele tygodni, miesięcy, a nawet lat na tym, aby ją zwalczać. To sprawia, że jest przeciążony, jego funkcjonowanie jest zaburzone, skierowane w dużym stopniu na jelita i eliminację produktów wywołujących nadwrażliwości, a nie na sprawne monitorowanie i ochronę organizmu przed patogenami takimi jak wirusy czy bakterie –
mówi ekspert.

Taką nadwrażliwość pokarmową i reakcję zapalną u każdego człowieka mogą wywoływać inne produkty, które co istotne powszechnie uważane są za zdrowe – mogą to być np. codziennie spożywane warzywa i owoce. Dlatego między innymi wykrywanie tych pokarmów wywołujących nadwrażliwości (czyli reakcje IgE niezależne) jest utrudnione. Trudność tę podwyższa fakt, że reakcje te zależne są dodatkowo od dawki pokarmu, najczęściej są opóźnione, a pojawiające się objawy są często niespójne. Dolegliwości mogą wystąpić dopiero kilka dni po spożyciu i trudno jest je powiązać z konkretnym pokarmem.

Odpowiednie badania

Jak więc je wykryć? Należy przeprowadzić bardzo dokładne testy, zupełnie inne niż te na najbardziej powszechne alergie pokarmowe. Jak zapewnia dr Marek Wasiluk do takich badań należy np. test MRT – Mediator Release Test (Test Uwalniania Mediatorów).

– Jest on bardzo czuły (wykrywa alergie pokarmowe i nadwrażliwości w ponad 94 proc.) i swoisty (wykrywają składniki, na które nie mamy nadwrażliwości w 91 proc.). Tylko test krzyżowy, o tak wysokich wskaźnikach może zapewnić najwyższy poziom zaufania do badania – tłumaczy ekspert.

Testy na nadwrażliwości pokarmowe wykonywane są z krwi, której pobranie trwa zaledwie kilka minut. Po około tygodniu uzyskujemy kompleksowy wykaz pokarmów i dodatków do żywności, z informacją jak organizm na nie reaguje, czyli na które wykazuje nadwrażliwość pokarmową i co ważne, w jakim stopniu. Następnie doświadczony i certyfikowany dietetyk oraz ekspert testów MRT na podstawie wyników powinien pomóc nam indywidualnie opracować i dostosować program dietetyczny, który będzie wspomagać nasza odporność.

– Taki plan żywieniowy powinien eliminować szkodliwe produkty oraz zawierać informacje na temat możliwości prozdrowotnego łączenia dozwolonych składników, tak aby dieta była jak najlepiej zbilansowana. Oczywiście specjalista powinien być do dyspozycji pacjenta w kolejnych tygodniach wprowadzania diety i w każdej chwili skonsultować skuteczność i prawidłowość wprowadzonych zmian – tłumaczy dietetyk mgr Magdalena Najbar z Centrum medycyny Nowoczesnej Triclinium.




Zalety diety eliminującej

Wiedza na temat tego, jaki produkt korzystnie wpływa na nasz organizm, a jaki niekorzystnie, bo wywołuje przewlekłą odpowiedź zapalną jest nieoceniona.

– Eliminując te składniki, których nasz organizm nie toleruje, zachowujemy jego maksymalną odporność i gotowość do walki z patogenami, a nie spożywanym pokarmem, która jest tak ważna w obecnym czasie panującej pandemii. Przy okazji następuje bardzo szybko zauważalny wzrost sił witalnych, dobrego samopoczucia i poprawy ogólnego stanu zdrowia, szczególnie u osób cierpiących na choroby przewlekłe. Taki program żywieniowy powinien być nie tyle czasowym rozwiązaniem, ale sposobem na trwałą zmianę stylu życia – wyjaśnia specjalistka Triclinium.

Jeśli więc chcemy w obecnym czasie panującej pandemii naprawdę wspomóc odporność poprzez właściwą dietę, najlepiej jest zacząć od podstaw, czyli od wykonania odpowiednich badań diagnostycznych na nadwrażliwości pokarmowe, a następnie wprowadzenia diety eliminującej te produkty, która nam ewidentnie szkodzą i osłabiają układ immunologiczny. Tylko wówczas realnie wzmacniamy organizm poprzez spożywanie właściwych posiłków dostoswanych indywidualnie do nas.


Dr Marek Wasiluk – założyciel warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium ( wykonuje specjalistyczne testy MR..
Specjalista medycyny estetycznej. Jako pierwszy i jedyny Polak, ukończył studia MSC in Aesthetic Medicine (studia magisterskie, Medycyna Estetyczna) w szkole Barts and The London School of Medicine and Dentistry na prestiżowym uniwersytecie Queen Mary University of London. Autor eksperckiego bloga www.marekwasiluk.pl i książki pt. „Medycyna estetyczna bez tajemnic”. Prezes Clinmark – firmy zajmującej się organizacją, prowadzeniem, zarządzaniem i nadzorowaniem badań klinicznych od fazy I do IV we wszystkich obszarach terapeutycznych oraz badań nieinterwencyjnych.

Mgr Magdalena Najbar – dietetyk i doświadczony konsultant testów MRT z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium (www.triclinium.pl). Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku dietetyka.

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ