Bakalie – dietetyczny przewodnik



Badania przeprowadzone przez American Academy of Neurology wskazują, że stres ma ogromny wpływ na zdolności poznawcze. Naukowcy udowodnili również, że przewlekle podwyższony poziom kortyzolu (tzw. hormon stresu) powoduje minimalne zmniejszanie się mózgu. Czas więc zadbać o swój organizm. Tym samym warto postawić między innymi na zdrową dietę. Jednym z jej elementów powinny być bakalie. To one wpływają na lepszy nastrój, choć nie tylko.

Bakalie są bogatym źródłem witamin i minerałów. Dodawane do codziennej diety, pomogą więc w uzupełnieniu niezbędnych składników odżywczych. Ich ogromną wartością jest również fakt, że świetnie spisują się jako samodzielna przekąska. Sprawdź, które z nich powinny pojawić się w Twoim menu.

Orzech do przegryzienia

Orzechy włoskie są doskonałą i lekką przekąską w ciągu dnia. Wytrawne potrawy, dzięki nim zyskują natomiast charakterystyczny smak, a desery pyszną nutę. Jak ich spożywanie wpływa na nasz organizm? Zawarty w nich magnez i potas wspomagają pracę mózgu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów. Orzechy włoskie zawierają też dużo białka, co sprawia, że są znakomite dla wegan. Powinny znaleźć się również w diecie sportowców ponieważ dodają mnóstwo energii po treningu. Są także bogate w miedź, która natomiast ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Morelowe love!

Suszone morele to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Są słodkie dzięki naturalnym cukrom oraz kryją
w sobie mnóstwo cennych składników. Ich pyszny smak sprawia, że chętnie sięgają po nie dzieci, jak
i dorośli. Zawierają w sobie witaminę A, która działa odmładzająco na skórę. Morele powinny znaleźć się również w diecie osób borykających się z bólami kości (np. przez długotrwałe bycie w jednej pozycji) oraz chorych na osteoporozę




Dobroczynne migdały

Nasiona migdałowca, a nie orzechy jak potocznie błędnie się je nazywa, pasują świetnie do deserów, śniadań, ale także do dań wytrwanych, np. ryb. Migdały są bogate w witaminę B12 oraz w witaminę E i błonnik. Dzięki zawartości magnezu i potasu łagodzą stres oraz koją nerwy. Są polecane kobietom w ciąży ponieważ pomagają w opanowaniu nudności oraz zgagi ciążowej. Regularne spożywanie migdałów obniży ciśnienie tętnicze oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób serca.

Figa tym razem nie z makiem

Owoce figowca należy włączyć do diety ponieważ jako jedne z nielicznych bakali mają w sobie mnóstwo (10 g na 100 g produktu) błonnika. Dzięki nim, nie tylko można poprawić perystaltykę jelit, ale też uchronić układ trawienny przed innymi schorzeniami. Suszone figi są także bogate w potas, który pomaga w wypłukaniu nadmiaru sodu z organizmu, co za tym idzie skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Dzięki zawartości magnezu zmniejszą stres i napięcie, a także pomogą w zasypianiu.

Bakalie powinny być nieodłącznym elementem diety zarówno dzieci i dorosłych. Odpowiednie kompozycje suszonych owoców oraz orzechów wpływają na lepszy stan zdrowia i samopoczucia. Zadbaj, aby mieć je w swoim domu.

Bakalie dostępne są w sklepie online marki Bakal: www.bakalsklep.pl

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ