Przepis na pyszny CHLEBEK BURACZANY Z ZA’ATAREM – kuchnia w stylu #zostanwdomu



Kuchnia w stylu #zostańwdomu #zostanwdomu – Przepis na pyszny CHLEBEK BURACZANY Z ZA’ATAREM. czas: 1 godz. 55 min. poziom: Średni, ilość: 16 kromek, na 1 kromkę: Wartość kaloryczna 592.4 kJ, Wartość kaloryczna 141.5 kcal, Białko 3.4 g, Węglowodany 22.4 g, Tłuszcz 4.7 g, Błonnik 1.3 g

SKŁADNIKI:

30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
430 g mąki pszennej
1½ łyżeczki soli (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
6 łyżek przyprawy za’atar (patrz wskazówka)
½ łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
250 g soku z czerwonych buraków
5 łyżek oliwy z oliwek

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:

forma keksowa (30 x 12 x 10 cm), papier do pieczenia, kratka do studzenia

Przygotowanie:

1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za’atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić Ciasto /2 min, przemieszać kopystką, następnie wyrobić kolejne Ciasto /3 min. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za’atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za’atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.




WSKAZÓWKA:

• Za’atar to aromatyczna przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu. W jej skład najczęściej wchodzi suszony tymianek, sezam, sumak i sól. Niekiedy mieszanka zostaje wzbogacona o inne składniki np. chili i oregano. Za’atar może być używany także do doprawienia mięs, ryb lub potraw z ryżu.
• Za’atar można wykonać samodzielnie, mieszając w miseczce 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki sumaku, 2 łyżki sezamu (uprażonego na suchej patelni) i ½ łyżeczki soli. Opcjonalnie mieszankę można wzbogacić dodając 1 łyżkę suszonego oregano i ¼ łyżeczki chili w proszku.
• Jeśli za’atar przygotowujemy samodzielnie, zgodnie z powyższym punktem lub stosujemy gotową mieszankę z zawartością soli, wówczas w punkcie 2. należy pominąć dodatek soli.

Jeśli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Rozdrobnić lub posiekać orzechy. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do misy wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za’atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić ciasto, przemieszać, następnie wyrobić kolejne ciasto. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za’atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za’atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ