FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO



FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO czas: 10 min. 45 min. 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 981.8 kJ, Wartość kaloryczna 234.5 kcal, Białko 14.2 g, Węglowodany 13 g, Tłuszcz 15.2 g, Błonnik 2.8 g

SKŁADNIKI:

– 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki lub 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki, uprzednio rozmrożonej
– wrząca woda, ilość do sparzenia fasolki
– 60-80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
– 180-200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
– 15 g oleju rzepakowego
– 4 jajka, rozm. M
– 30 g mąki kukurydzianej, Melvit
– 5 g kolendry, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
– ¼ łyżeczki chili, mielonego
– ½ łyżeczki soli
– 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 1 cm kostkę
– 500 g wody




Przygotowanie:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego fasolkę. Koszyczek z fasolką włożyć do miski i wlać tyle wrzącej wody, aby fasolka była zakryta, odstawić na ok. 2 min, następnie odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i paprykę, dodać olej, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia z fasolką, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól, wymieszać 10 s/obr. 3.
4. Dodać odsączoną fasolkę i chorizo, wymieszać 6 s//obr. 2.
5. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, następnie wylać na niego masę, odstawić.
6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 22-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, przy pomocy papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć frittatę na talerz, następnie pokroić na kawałki.
7. Frittatę z fasolką, papryką i chorizo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WARIANT:

Frittatę z fasolką, papryką i chorizo można również przygotować w piekarniku. Należy wówczas w punkcie 4. przelać masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty (Ø 24 cm), następnie piec 20 min (160°C).

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix
:

1. Zagotować wodę, następnie wsypać do niej fasolkę, odstawić na 2 minuty, następnie odsączyć i przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Posiekać cebulę szalotkę i paprykę. Następnie dusić na patelni przez kilka minut, dodać do fasolki i odstawić na chwilę.

3. Do urządzenia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól, a następnie wszystko wymieszać.

4. Dodać do naczynia miksującego odsączoną fasolkę i chorizo, wszystko wymieszać.

5. Masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsujsza i piec przez około 20-25 minut.

6. Gotową frittatę przełożyć na talerz, pokroić na kawałki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ