Dieta skażona pestycydami – nowy ranking najbardziej zatrutych warzyw i owoców



Dieta skażona pestycydami – nowy ranking najbardziej zatrutych warzyw i owoców. Dowiedz się czego unikać i jakie warzywa oraz owoce wybrać, żeby jeść zdrowiej. Powszechnie wiadomo, że dieta obfitująca w owoce i warzywa służy zdrowiu, stanowiąc bogate źródło wartościowych składników, bezcennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Posiłki komponowane z warzyw i owoców, szczególnie te serwowane w surowej formie, jak sałatki, surówki, musy czy koktajle uznaje się za szczególnie wartościowe i polecane w zdrowym menu dzieci oraz dorosłych. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie popularne owoce i warzywa, z którymi mamy do czynienia na co dzień, są tak zdrowe jak mogłoby się wydawać. Dlaczego? Ponieważ są skażone pestycydami!

Czy może być coś lepszego dla naszego zdrowia niż owoce i warzywa? Chyba tylko więcej owoców i warzyw. Witaminy, minerały, wartości odżywcze – a wszystko to w nieprzetworzonej, naturalnej formie – jak Matka Ziemia chciała. Niestety, w praktyce wcale nie jest tak doskonale – aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców, które możemy kupić w pierwszym lepszym sklepie, zawiera bowiem wykrywalny poziom pestycydów. Co to oznacza?

Pestycydy – trujący sposób na obfite plony?

Pestycydy to substancje, które używane są w rolnictwie do zwalczania szkodliwych lub niepożądanych organizmów, przeszkadzających w uprawie. Służą do likwidacji bakterii, grzybów, chwastów, wirusów czy pleśni, zabijają owady, roztocza, larwy, ślimaki i gryzonie. Mają sprawić, że plony będą bardziej obfite, a owoce i warzywa – ładniejsze i bardziej atrakcyjne dla konsumenta.

To właśnie dzięki nim na sklepowych półkach znajdujemy jabłka idealne jak z obrazka, a z zakupionych śliwek nie wyglądają p robaczki. Wszystko niestety ma jednak swoją cenę. Pestycydy trafiają do wody, powietrza i gleby, systematycznie je zanieczyszczając, nie są również obojętne dla naszego samopoczucia.

Wprawdzie nie zagrażają nam bezpośrednio, ale ich spożywanie regularnie i w dużych ilościach już bezpieczne nie jest, ponieważ kumulacja pestycydów może prowadzić do długotrwałej i przewlekłej utraty zdrowia (np. nowotworów, wad wrodzonych, problemów z płodnością, uczuleń…) i nieprawidłowości, objawiających się po latach. Powinniśmy o tym szczególnie pamiętać, wybierając produkty, które podajemy dzieciom.






Ranking skażonych owoców i warzyw – Parszywa dwunastka 2019

Czy to oznacza, że w XXI wieku nawet spożycie warzyw i owoców powinniśmy ograniczać? Oczywiście, że nie – powinniśmy jednak wiedzieć, w których produktach chemii jest najwięcej – i ich unikać. Z pomocą przychodzi amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG), która rokrocznie publikuje ranking produktów, zawierających najwięcej pestycydów – tzw. parszywą dwunastkę.

W roku 2019 na czele niechlubnego rankingu znalazły się truskawki, szpinak, jarmuż, nektarynki, jabłka i winogrona – tłumaczy Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Tuż za nimi uplasowały się brzoskwinie, wiśnie, gruszki, pomidory, seler naciowy i ziemniaki. Zestaw ten powtarza się praktycznie co roku, a poszczególne owoce i warzywa de facto przeważnie zamieniają się miejscami. W 2019 roku do listy dołączył jarmuż, zajmując aż 3 miejsce w rankingu! Choć rynek amerykański różni się od europejskiego pod kątem dopuszczalnych norm stosowania pestycydów, jednak ranking ten pozwala wyłuskać te produkty, które chłoną pestycydy w największych stężeniach – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.

Czyste rozwiązanie

Potencjalnym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym. Niestety, nawet to nie gwarantuje ich czystości chemicznej, ponieważ pestycydy w mniejszym lub większym stopniu przenikają do wnętrza roślin. Z tej samej przyczyny niewystarczające jest obieranie warzyw i owoców ze skórki, na której pestycydów jest najwięcej.

Najlepszym rozwiązaniem problemu pestycydów jest unikanie owoców i warzyw szczególnie podatnych na ich wpływ oraz wybieranie tych, pochodzących z upraw ekologicznych – mówi Katarzyna Barwińska z Holle – Powinniśmy unikać także produktów przetworzonych, niesezonowych i co do których nie mamy pewności ich pochodzenia. W przypadku produktów dla dzieci i niemowląt, warto sięgać po musy czy kaszki z owocami, mogące pochwalić się certyfikatami rolnictwa ekologicznego czy biodynamicznego, w którym stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest niedopuszczalne. W sezonie, jeżeli mamy możliwość, kupujmy świeże owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.

Piętnastu wspaniałych

Warto wiedzieć, że Environmental Working Group (EWG), co roku publikuje także listę warzyw i owoców, które gromadzą toksyny obecne w środowisku, w którym rosną, w śladowych ilościach. Na czele listy znajduje się awokado, kukurydza, ananas, kapusta, groszek cukrowy, cebula, szparagi, mango, papaja czy kiwi. Można je włączać do codziennej diety bez większego ryzyka, nawet jeżeli nie pochodzą z certyfikowanych upraw.

A co z warzywami i owocami, których nie ma na żadnej z list? W tym przypadku należy kierować się rozsądkiem i logiką. Skoro w zestawieniu tzw. parszywej dwunastki na wysokich miejscach plasuje się szpinak czy jarmuż, można podejrzewać, że podobne właściwości chłonne wykazują także inne zielonolistne warzywa, np. sałata, rukola czy roszponka. Decyzję, gdzie zaopatrywać się w te produkty i czy warto podawać je dzieciom w dużych ilościach, każdy rodzic musi już podjąć samodzielnie.

Forget-Me-Not, czyli klasyka i swoboda ponad wszystko

Ponadczasowość, prostota i wdzięk – te trzy słowa najlepiej opisują francuski styl, który zainspirował projektantki MOHITO. Kolekcja Forget-Me-Not została uchwycona…
CZYTAJ

Genetyka na widelcu – geny metabolizmu i otyłości

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i dietetycy projektują indywidualne jadłospisy w oparciu o wiek,…
CZYTAJ

Jestem tym co jem – badanie genów metabolizmu i otyłości

Żyj zdrowo-bądź świadomy tak nazywa się ogólnopolska, jesienna kampania profilaktyczna DIAGNOSTYKI poświęcona problemom zdrowotnym wynikającym z tzw. tendencji genetycznych. W…
CZYTAJ

Jeżynowe bogactwo! Jakich jeżynowych składników powinnaś szukać w kosmetykach, wyjaśnia kosmetolog

Przeciwutleniacze, witaminy i kwasy omega. Jeżynowe bogactwo w domowym SPA. Naturalne bogactwa owoców to coś, z czego warto czerpać pełnymi…
CZYTAJ

Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim?

#Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim? Wyjaśnia dietetyczka Ewa Glońska-Strączek, ekspert…
CZYTAJ

„Czas dla kobiet” czyli czas dla Ciebie – bezpłatne spotkanie w Chorzowie

Gonitwa z czasem, za marzeniami, spełnianiem własnych ambicji. Zdobywamy kolejne certyfikaty ze szkoleń, zwłaszcza tych z umiejętności miękkich. Staramy wspinać…
CZYTAJ

Chcesz skutecznie pozbyć się blizny? Zadziałaj już teraz!

#Blizny – najczęściej występujące zmiany skórne, których powstawanie zazwyczaj jest dla nas tak naturalne, że nikogo z nas nie dziwią.…
CZYTAJ

Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem

Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe…
CZYTAJ

Co piąty Polak korzysta z carpoolingu, co drugi nie chce spróbować. Czy wspólne podróże staną się popularniejsze?

Carpooling – sąsiedzkie lub koleżeńskie „podwózki” to niezwykle popularne rozwiązanie zagranicą, np. w USA, gdzie na autostradach są nawet osobne…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo często zapominamy, aby zadbać o własne zdrowie. Jednakże,…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie. W gąszczu informacji trudno wyłuskać te rzetelne, a…
CZYTAJ

Zdrowe burgery były hitem tego roku – w czym tkwi sekret?

Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Genetyka na widelcu – geny metabolizmu i otyłości

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i…
CZYTAJ

Jestem tym co jem – badanie genów metabolizmu i otyłości

Żyj zdrowo-bądź świadomy tak nazywa się ogólnopolska, jesienna kampania profilaktyczna DIAGNOSTYKI poświęcona…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie.…
CZYTAJ

Bóle głowy czy stawów, osłabienie? To jesienne przeziębienie, a może objawy boreliozy?

Za oknem plucha, szaruga, a liście już dawno spadły z drzew. Letnie…
CZYTAJ