Romantyczne historie od kuchni-Zupa krem z krewetek



Walentynki to dzień, w który celebrujemy najpotężniejszy i najwspanialszy z „żywiołów” – miłość. Chociaż powiedzieć „kocham” można na wiele sposobów, najbardziej romantyczne historie swój początek znajdą w kuchni. Jakie potrawy wybrać i czym zainspirować się, przygotowując walentynkową kolację?

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu. Ciekawy pomysł to nie wszystko – planując walentynkowe menu nie można zapomnieć o preferencjach smakowych naszych drugich „połówek”, ponieważ tylko w ten sposób uda nam się trafić przez żołądek do serca.

Lekki poczęstunek

Romantyczny posiłek nie musi oznaczać wystawnej, wielodaniowej uczty. Jeżeli wieczorami nie mamy w zwyczaju jeść wyjątkowo sytych posiłków, warto zdecydować się na lżejsze, ale równie smakowite potrawy. Jeżeli walentynkowy posiłek zaplanowaliśmy na późny wieczór, bardzo dobrym kulinarnym „kierunkiem” będą sałatki, np. sałatka z kozim serem i dresingiem z prażonych orzechów nerkowca. Ciekawą propozycją będą również zupy kremy – jeśli tylko lubicie owoce morza, warto przygotować, np. krem z krewetek, świetnie komponujący się z białym winem.

Kolacja z nutą prowansalską

Finezyjne połączenie nieoczywistych smaków może podpić nie jedno serce. Ciekawą propozycją dla tych, którzy planują podanie bardziej sycących potraw, będzie ryż z kurczakiem i brzoskwiniami w ziołach prowansalskich. Potrawa nie jest wyjątkowo trudna i czasochłonna w przygotowaniu, za to pozytywnie zaskoczy każdego wielbiciela ciekawych doznań smakowych.




Zupa krem z krewetek

20 min.45 min. poziom:Średni, 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2449.3 kJ, Wartość kaloryczna 585 kcal, Białko 30.3 g, Węglowodany 36.8 g, Tłuszcz 36.3 g, Tłuszcze nasycone 21.8 g, Błonnik 2.2 g, Sód 892 mg

SKŁADNIKI:

5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
30 g oleju rzepakowego
420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
400 g mleka kokosowego
250 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
1 łyżeczka sosu sojowego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła klarowanego
4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
50-60 g serka kremowego, śmietankowego
10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:

nieprzywierająca patelnia, miseczki do zupy

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać olej i 300 g krewetek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

4. Dodać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów, podgrzewać 15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, dodać 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1 mm plastry i chleb, smażyć do momentu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.

5. Do naczynia miksującego dodać serek, zmiksować 30 s/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 9.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i pozostałe 120-150 g krewetek, podgrzewać 5 min/90°C//obr. 1.

7. Dodać sok z limonki, podgrzewać 1 min/90°C//obr. 1. Przelać do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.

2. W blenderze rozrobnić czosnek, cebulę i imbir.

3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.

4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.

5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.

7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

WARIANT
• Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ