Romantyczne historie od kuchni-Zupa krem z krewetek



Walentynki to dzień, w który celebrujemy najpotężniejszy i najwspanialszy z „żywiołów” – miłość. Chociaż powiedzieć „kocham” można na wiele sposobów, najbardziej romantyczne historie swój początek znajdą w kuchni. Jakie potrawy wybrać i czym zainspirować się, przygotowując walentynkową kolację?

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu. Ciekawy pomysł to nie wszystko – planując walentynkowe menu nie można zapomnieć o preferencjach smakowych naszych drugich „połówek”, ponieważ tylko w ten sposób uda nam się trafić przez żołądek do serca.

Lekki poczęstunek

Romantyczny posiłek nie musi oznaczać wystawnej, wielodaniowej uczty. Jeżeli wieczorami nie mamy w zwyczaju jeść wyjątkowo sytych posiłków, warto zdecydować się na lżejsze, ale równie smakowite potrawy. Jeżeli walentynkowy posiłek zaplanowaliśmy na późny wieczór, bardzo dobrym kulinarnym „kierunkiem” będą sałatki, np. sałatka z kozim serem i dresingiem z prażonych orzechów nerkowca. Ciekawą propozycją będą również zupy kremy – jeśli tylko lubicie owoce morza, warto przygotować, np. krem z krewetek, świetnie komponujący się z białym winem.

Kolacja z nutą prowansalską

Finezyjne połączenie nieoczywistych smaków może podpić nie jedno serce. Ciekawą propozycją dla tych, którzy planują podanie bardziej sycących potraw, będzie ryż z kurczakiem i brzoskwiniami w ziołach prowansalskich. Potrawa nie jest wyjątkowo trudna i czasochłonna w przygotowaniu, za to pozytywnie zaskoczy każdego wielbiciela ciekawych doznań smakowych.




Zupa krem z krewetek

20 min.45 min. poziom:Średni, 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2449.3 kJ, Wartość kaloryczna 585 kcal, Białko 30.3 g, Węglowodany 36.8 g, Tłuszcz 36.3 g, Tłuszcze nasycone 21.8 g, Błonnik 2.2 g, Sód 892 mg

SKŁADNIKI:

5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
30 g oleju rzepakowego
420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
400 g mleka kokosowego
250 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
1 łyżeczka sosu sojowego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła klarowanego
4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
50-60 g serka kremowego, śmietankowego
10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:

nieprzywierająca patelnia, miseczki do zupy

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać olej i 300 g krewetek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

4. Dodać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów, podgrzewać 15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, dodać 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1 mm plastry i chleb, smażyć do momentu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.

5. Do naczynia miksującego dodać serek, zmiksować 30 s/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 9.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i pozostałe 120-150 g krewetek, podgrzewać 5 min/90°C//obr. 1.

7. Dodać sok z limonki, podgrzewać 1 min/90°C//obr. 1. Przelać do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.

2. W blenderze rozrobnić czosnek, cebulę i imbir.

3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.

4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.

5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.

7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

WARIANT
• Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ