Romantyczne historie od kuchni-Zupa krem z krewetek



Walentynki to dzień, w który celebrujemy najpotężniejszy i najwspanialszy z „żywiołów” – miłość. Chociaż powiedzieć „kocham” można na wiele sposobów, najbardziej romantyczne historie swój początek znajdą w kuchni. Jakie potrawy wybrać i czym zainspirować się, przygotowując walentynkową kolację?

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu. Ciekawy pomysł to nie wszystko – planując walentynkowe menu nie można zapomnieć o preferencjach smakowych naszych drugich „połówek”, ponieważ tylko w ten sposób uda nam się trafić przez żołądek do serca.

Lekki poczęstunek

Romantyczny posiłek nie musi oznaczać wystawnej, wielodaniowej uczty. Jeżeli wieczorami nie mamy w zwyczaju jeść wyjątkowo sytych posiłków, warto zdecydować się na lżejsze, ale równie smakowite potrawy. Jeżeli walentynkowy posiłek zaplanowaliśmy na późny wieczór, bardzo dobrym kulinarnym „kierunkiem” będą sałatki, np. sałatka z kozim serem i dresingiem z prażonych orzechów nerkowca. Ciekawą propozycją będą również zupy kremy – jeśli tylko lubicie owoce morza, warto przygotować, np. krem z krewetek, świetnie komponujący się z białym winem.

Kolacja z nutą prowansalską

Finezyjne połączenie nieoczywistych smaków może podpić nie jedno serce. Ciekawą propozycją dla tych, którzy planują podanie bardziej sycących potraw, będzie ryż z kurczakiem i brzoskwiniami w ziołach prowansalskich. Potrawa nie jest wyjątkowo trudna i czasochłonna w przygotowaniu, za to pozytywnie zaskoczy każdego wielbiciela ciekawych doznań smakowych.




Zupa krem z krewetek

20 min.45 min. poziom:Średni, 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2449.3 kJ, Wartość kaloryczna 585 kcal, Białko 30.3 g, Węglowodany 36.8 g, Tłuszcz 36.3 g, Tłuszcze nasycone 21.8 g, Błonnik 2.2 g, Sód 892 mg

SKŁADNIKI:

5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
1-2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
30 g oleju rzepakowego
420-450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
400 g mleka kokosowego
250 g wody
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
1 łyżeczka sosu sojowego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
1-2 łyżki masła klarowanego
4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
50-60 g serka kremowego, śmietankowego
10-20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:

nieprzywierająca patelnia, miseczki do zupy

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać olej i 300 g krewetek, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

4. Dodać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów, podgrzewać 15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, dodać 1 ząbek czosnku, pokrojony w 1 mm plastry i chleb, smażyć do momentu, aż grzanki nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić.

5. Do naczynia miksującego dodać serek, zmiksować 30 s/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 9.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki i pozostałe 120-150 g krewetek, podgrzewać 5 min/90°C//obr. 1.

7. Dodać sok z limonki, podgrzewać 1 min/90°C//obr. 1. Przelać do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekać natkę pietruszki i odstawić ją na bok.

2. W blenderze rozrobnić czosnek, cebulę i imbir.

3. Na patelni podsmażyć krewetki, na oleju.

4. W tym czasie w garnku podgrzewać bataty, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sos sojowy, pieprz cayenne, kurkumę i puder z grzybów. A na patelni roztopić masło, dodać 1 ząbek czosnku i „zrumienić” chleb.

5. Przelać zawartość garnka do blendera, dodać serek i wszystko razem zmiksować.

6. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki oraz sok z limonki. Zmiksować. Następnie całość jeszcze przez chwilę podgrzać w garnku.

7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.

WARIANT
• Aby dodatkowo zaostrzyć smak zupy, przed podaniem można ją udekorować posiekaną ¼ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych.

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ