Chili Con Carne z sosem Hot Chili Roleski



Sos Hot Chili jest jednym z bardziej uniwersalnych sosów z pikantnej linii Roleski. Bazuje bowiem na połączeniu pomidorów, chili i papryki Scotch Bonnet. Jego ostrość nie pali w przełyku, lecz nadaje potrawom odpowiednio wyważonej pikanterii. Sos idealnie współgra z daniami kuchni południowoamerykańskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej a nawet polskiej. To produkt uniwersalny, który może zastąpić ostry ketchup lub salsę pomidorową.

Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili. Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej – Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak mięs, naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast innych pomidorowo-paprykowych sosów. Jedno jest pewne – chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku, w skład którego może wejść bardzo popularne danie – chili con carne.

Chili Con Carne
to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spotykana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie – najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią. Dla podkreślenia smaku chili con carne można je wzbogacić o chorizo oraz zaprawić śmietaną.




Chili Con Carne z kiełbasą chorizo, kwaśną śmietaną i sosem Hot Chili Roleski

Składniki ( 5-6 porcji ):

– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 100 g kiełbaski chorizo
– 3 ząbki czosnku
– 2 duże cebule
– 1/2 łyżki kuminu
– 4 duże pomidory
– 2 czerwone papryki
– 1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej
– 100 ml SOSU HOT CHILI OSTREGO ROLESKI
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1/2 puszki kukurydzy
– skórka i sok otarta z 1 limonki
– sól, pieprz
– olej

Opcjonalnie:

– kwaśna śmietana
– posiekana kolendra
– płatki chili
– kukurydziane nachos lub ugotowany ryż

Przygotowanie:

1.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.
2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.
3. Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.
4. Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz SOS HOT CHILI. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.

Sos Hot Chili Roleski 355g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 5,50 za 355g
www.republikaroleski.pl

Na 100g 20g
Kalorie 124 kcal 25 kcal
Energia 526 kJ 105 kJ
Tłuszcz < 0,5 g 0 g Węglowodany 29 g 5,7 g Białko 1,2 g 0,2 g Sól 1,5 g 0,29 g

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ