Chili Con Carne z sosem Hot Chili Roleski



Sos Hot Chili jest jednym z bardziej uniwersalnych sosów z pikantnej linii Roleski. Bazuje bowiem na połączeniu pomidorów, chili i papryki Scotch Bonnet. Jego ostrość nie pali w przełyku, lecz nadaje potrawom odpowiednio wyważonej pikanterii. Sos idealnie współgra z daniami kuchni południowoamerykańskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej a nawet polskiej. To produkt uniwersalny, który może zastąpić ostry ketchup lub salsę pomidorową.

Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili. Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej – Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak mięs, naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast innych pomidorowo-paprykowych sosów. Jedno jest pewne – chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku, w skład którego może wejść bardzo popularne danie – chili con carne.

Chili Con Carne
to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spotykana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie – najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią. Dla podkreślenia smaku chili con carne można je wzbogacić o chorizo oraz zaprawić śmietaną.




Chili Con Carne z kiełbasą chorizo, kwaśną śmietaną i sosem Hot Chili Roleski

Składniki ( 5-6 porcji ):

– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 100 g kiełbaski chorizo
– 3 ząbki czosnku
– 2 duże cebule
– 1/2 łyżki kuminu
– 4 duże pomidory
– 2 czerwone papryki
– 1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej
– 100 ml SOSU HOT CHILI OSTREGO ROLESKI
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1/2 puszki kukurydzy
– skórka i sok otarta z 1 limonki
– sól, pieprz
– olej

Opcjonalnie:

– kwaśna śmietana
– posiekana kolendra
– płatki chili
– kukurydziane nachos lub ugotowany ryż

Przygotowanie:

1.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.
2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.
3. Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.
4. Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz SOS HOT CHILI. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.

Sos Hot Chili Roleski 355g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 5,50 za 355g
www.republikaroleski.pl

Na 100g 20g
Kalorie 124 kcal 25 kcal
Energia 526 kJ 105 kJ
Tłuszcz < 0,5 g 0 g Węglowodany 29 g 5,7 g Białko 1,2 g 0,2 g Sól 1,5 g 0,29 g

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ