Chili Con Carne z sosem Hot Chili Roleski



Sos Hot Chili jest jednym z bardziej uniwersalnych sosów z pikantnej linii Roleski. Bazuje bowiem na połączeniu pomidorów, chili i papryki Scotch Bonnet. Jego ostrość nie pali w przełyku, lecz nadaje potrawom odpowiednio wyważonej pikanterii. Sos idealnie współgra z daniami kuchni południowoamerykańskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej a nawet polskiej. To produkt uniwersalny, który może zastąpić ostry ketchup lub salsę pomidorową.

Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili. Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej – Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak mięs, naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast innych pomidorowo-paprykowych sosów. Jedno jest pewne – chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku, w skład którego może wejść bardzo popularne danie – chili con carne.

Chili Con Carne
to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spotykana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie – najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią. Dla podkreślenia smaku chili con carne można je wzbogacić o chorizo oraz zaprawić śmietaną.




Chili Con Carne z kiełbasą chorizo, kwaśną śmietaną i sosem Hot Chili Roleski

Składniki ( 5-6 porcji ):

– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 100 g kiełbaski chorizo
– 3 ząbki czosnku
– 2 duże cebule
– 1/2 łyżki kuminu
– 4 duże pomidory
– 2 czerwone papryki
– 1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej
– 100 ml SOSU HOT CHILI OSTREGO ROLESKI
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1/2 puszki kukurydzy
– skórka i sok otarta z 1 limonki
– sól, pieprz
– olej

Opcjonalnie:

– kwaśna śmietana
– posiekana kolendra
– płatki chili
– kukurydziane nachos lub ugotowany ryż

Przygotowanie:

1.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.
2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.
3. Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.
4. Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz SOS HOT CHILI. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.

Sos Hot Chili Roleski 355g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 5,50 za 355g
www.republikaroleski.pl

Na 100g 20g
Kalorie 124 kcal 25 kcal
Energia 526 kJ 105 kJ
Tłuszcz < 0,5 g 0 g Węglowodany 29 g 5,7 g Białko 1,2 g 0,2 g Sól 1,5 g 0,29 g

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ