5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków. Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?
Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.
Kulinarne spełnienie
Zdrowo, szybko i przepysznie – nie chodzi o perfekcję w kuchni, a o ułatwienie codziennej czynności, jaką jest gotowanie. Skomplikowane i wykwintne dania wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a chwile spędzone w kuchni mogą być po prostu przyjemne. Właśnie taką filozofią Thermomix® od 25 lat zdobywa serca polskich miłośników gotowania.
Najsmaczniejsze receptury
Orzeźwiające napoje, fantazyjne potrawy wegańskie, sycące dania mięsne, pomysłowe przekąski czy też wariacje na temat kuchni włoskiej – to tylko kilka z najpopularniejszych propozycji. Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Cookidoo® obfituje w pomysły kulinarne, możliwe do zrealizowania w najbardziej efektywny i praktyczny sposób. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy:
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
25 min. 2 godz. poziom: Łatwy 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 3568.2 kJ, Wartość kaloryczna 852.3 kcal, Białko 54.7 g, Węglowodany 54.7 g, Tłuszcz 45.2 g, Cholesterol 170.8 mg, Tłuszcze nasycone 18 g, Błonnik 10.5 g, Sód 1359.5 mg
SKŁADNIKI:
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
5 g tymianku, świeżego, tylko liście lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście
3 ząbki czosnku
180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
20 g oliwy z oliwek
180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
800-850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
200 g czerwonego wina, wytrawnego
70 g wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
35 g sosu Worcestershire
1½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
300 g różyczek brokułu
30 g masła
40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3. Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać oliwę i boczek, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
5. Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować 30 min/100°C obr. 1.
6. Dodać marchewkę, gotować 30 min/100°C/obr. 1.
7. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 0.5 (patrz wskazówki). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na półmisek.
8. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane bataty, dodać masło, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i sól, wymieszać 20 s/obr. 3, przemieszać kopystką, wymieszać 15 s/obr. 4.
9. Policzki wołowe podawać posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem purée z batatów i brokułów.
JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:
1. Posiekaj natkę pietruszki i odstaw do naczynia.
2. Do blendera włóż czosnek i tymianek, a następnie je rozdrobnij.
3. Dodaj do blendera cebulę i ponownie wszystko rozdrobnij.
4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek.
5. Dodaj policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut, sprawdź czy mięso jest gotowe.
6. W tym samym czasie w piekarniku upiecz marchew i bataty.
7. Miękkie bataty umieść w blenderze, dodaj masło, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko razem.
8. Podawaj policzki wołowe posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z dodatkiem puree z batatów i brokułów.
WSKAZÓWKA
• Jeżeli po 10-15 min/100°C/obr. 0.5.
• W punkcie 7. można skrócić czas gotowania różyczek brokułu na parze. Należy wówczas wyjąć wkład Varomy 5-10 min przed zakończeniem gotowania. Brokuły będą al dente.
• Bataty można zastąpić 800 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę.
Zobacz inne przepisy:
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Sok z mango, pomarańczy i truskawek
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym