5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu



5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu. Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?

Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.

Kulinarne spełnienie

Zdrowo, szybko i przepysznie – nie chodzi o perfekcję w kuchni, a o ułatwienie codziennej czynności, jaką jest gotowanie. Skomplikowane i wykwintne dania wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a chwile spędzone w kuchni mogą być po prostu przyjemne. Właśnie taką filozofią Thermomix® od 25 lat zdobywa serca polskich miłośników gotowania.

Najsmaczniejsze receptury

Orzeźwiające napoje, fantazyjne potrawy wegańskie, sycące dania mięsne, pomysłowe przekąski czy też wariacje na temat kuchni włoskiej – to tylko kilka z najpopularniejszych propozycji. Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Cookidoo® obfituje w pomysły kulinarne, możliwe do zrealizowania w najbardziej efektywny i praktyczny sposób. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy:




Burgery z soczewicy i purée z bobu

30 min. 1 godz. 10 min. poziom: Średni, 12 sztuk, na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 846 kJ, Wartość kaloryczna 202 kcal, Białko 11.7 g, Węglowodany 24.9 g, Tłuszcz 8.5 g, Cholesterol 44.9 mg, Błonnik 5.2 g

SKŁADNIKI:

Burgery z soczewicy

330 g czerwonej soczewicy, suszonej
10-15 g koperku, świeżego, tylko liście
60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
2 ząbki czosnku
20 g oliwy z oliwek
320 g wody
1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
1½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2 jajka

Purée z bobu

800 g wody
500 g bobu, świeżego
10-15 liści mięty pieprzowej, świeżej
70 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka soku z cytryny
70 g mleka
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2-3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
2-3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
olej rzepakowy, do smażenia kotletów

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE: miska, patelnia do smażenia

Przygotowanie:

Burgery z soczewicy:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. .
5. Dodać wcześniej opłukaną soczewicę, gotować 2 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać wodę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, podgrzewać 10 min/90°C/obr. 2.
7. Dodać słodką paprykę, sól, pieprz, jajka i wcześniej rozdrobniony koperek, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6. Powstałą masę na burgery przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować purée z bobu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i odstaw.
2. Posiekaj koperek, włóż go do innego naczynia i również odstaw/
3. Posiekaj na drobno cebulę i czosnek, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię i duś przez chwilę w oliwie.
4. Wsyp na patelnię wcześniej przygotowaną soczewicę, dodaj nieco wody i duś przez kilka minut. Następnie ponownie dolej odrobinę wody i duś jeszcze przez kilka minut.
5. Dodaj przyprawy i wcześniej przygotowany koperek. Powstałą masę przełóż do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia.

Purée z bobu

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego bób, gotować 18 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Następnie koszyczek z zawartością wstawić do miski z zimną wodą na 5 min. Odcedzić i obrać nasiona bobu z łupin. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, obrany bób i masło, dodać sok z cytryny, mleko, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować przy pomocy kopystki 40 s/obr. 7. Purée z bobu pozostawić w naczyniu miksującym, aż do momentu podania.
3. Z wcześniej ostudzonej masy z soczewicy uformować burgery (Ø 6 cm, grubość ok. 1 cm), następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym, ok. 2 min z każdej strony. Burgery podawać razem z purée z bobu bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Gotuj bób we wrzątku przez około 18 minut. Następnie opłucz go pod bieżącą, zimną wodą. Później wsyp bób do miski z zimną wodą i odstaw na 5 minut.
2. Do blendera włóż miętę, obrany bób i pieprz cayenne – wszystko rozdrobnij.
3. Uformuj burgery z masy z soczewicy, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 2 minuty z każdej strony. Burgery podaj z puree z bobu.

WSKAZÓWKA:

• Jeżeli masa na burgery będzie za rzadka, należy dodać w punkcie 6. 20-30 g bułki tartej.
• Bułkę tartą można wykonać samodzielnie w urządzeniu Thermomix®.

Zobacz inne przepisy:

5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Sok z mango, pomarańczy i truskawek
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ