Aromatyczna pasta z buraków i pestek dyni – naturalnie smaczna propozycja dla małych i dużych smakoszy zdrowej kuchni
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2020/01/Aromatyczna_pasta_z_buraków_i_pestek-dyni_wege_wegetarianskie_potrawy_kulinaria_przepisy.jpg)
Pyszna pasta buraczana z pestkami dyni to świetna propozycja, która wzbogaci codzienne menu dorosłych oraz dzieci. Pasta doskonale komponuje się z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Można ją serwować na zimno i ciepło. Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.
Składniki:
– 300g buraków
– 1 mała marchewka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki pestek dyni
– Majeranek i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego
Smacznego!
Tagi
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2017/11/Warszawskie-Hospicjum-dla-Dzieci-300x600.jpg)