Wegański styl życia dla początkujących – WEGE KOTLECIKI PIETRUSZKOWE
Wegański styl życia dla początkujących. Szacuje się, że ponad milion Polaków to wegetarianie lub weganie, a kolejne dwa miliony planują przejść w tym roku na dietę bezmięsną. Można przypuszczać, że wynika to przede wszystkim z większej świadomości konsumentów, którym coraz bardziej zależy na tym, by troszczyć się o środowisko. Globalne trendy związane z wegańskim stylem życia sprawiają, że coraz łatwiej jest przejść na „zieloną stronę mocy”. Jak zacząć swoją wielką przygodę z kuchnią roślinną?
Weganizm a wegetarianizm – jaka jest różnica?
Dieta wegańska bazuje wyłącznie na produktach roślinnych. Oznacza to, że oprócz mięsa wykluczone w niej są także wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego, np. jaja oraz nabiał. To właśnie odróżnia ją od nieco mniej restrykcyjnej kuchni wegetariańskiej. Pozornie może się więc wydawać, że dieta wegańska jest dość monotonna i mało zróżnicowana. Nic bardziej mylnego! Z pomocą różnego rodzaju warzyw i owoców uda się nam skomponować pyszne, pełnowartościowe i pomysłowe posiłki. Przekąski, dania główne, śniadania i kolacje, desery – produkty wegańskie dostępne w sklepach lub z własnych ogródków pozwolą nam przygotować danie na każdą okazję. Ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia.
Zdrowy i odpowiedzialny styl życia
Wprowadzenie do swojej diety posiłków złożonych w pełni z produktów roślinnych zmniejsza ryzyko wystąpienia, m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet otyłości, które obecnie uważa się już za choroby cywilizacyjne. Sekret tkwi oczywiście w naturze – rośliny pozwalają dostarczyć organizmowi białko, minerały i witaminy, ograniczając jednocześnie szkodliwe kwasy tłuszczowe i cholesterol.
Rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych to także odpowiedzialna i niezwykle ważna decyzja wynikająca z troski o środowisko w dobie trwającego kryzysu klimatycznego. Przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do produkcji dużej ilości gazów cieplarnianych, wykorzystywania olbrzymich zasobów wody, zajmowania terenów rolniczych oraz generowania zanieczyszczeń. Co więcej, przejście na „zieloną stronę mocy” może być również podyktowane względami etycznymi – zwierzęta w hodowlach przemysłowych bardzo często cierpią w skutek braku odpowiednich warunków. Zmiana stylu życia może znacząco ograniczyć występowanie tego problemu.
Kolorowa kuchnia wegańska
Możliwości zastosowania roślin, jako wyłącznych składników posiłków, są niezliczone. Co więcej, z powodzeniem można zastąpić nimi niemal każde danie mięsne. Najczęściej wykorzystywanymi w kuchni wegańskiej produktami są wszelkiego rodzaju strączki: fasola, ciecierzyca, soczewica czy soja. Do popularnych, roślinnych składników wegańskiej diety należą oczywiście wszystkie warzywa i owoce, bakalie, kasze, zioła i wiele, wiele innych. Kulinarnym inspiracjom nie ma końca!
Oprócz oczywistego, wegańskiego burgera z kotletem sojowym lub buraczanym zamiast wołowego, przez wyśmienite wegańskie zupy, pasty i warzywne wariacje makaronów, po słodkie desery – wiele wyśmienitych, roślinnych propozycji znajduje się w najnowszej książce „Wege energia” autorstwa Katarzyny Gubały. Przepisy, skomponowane zgodnie z porami roku, pozwalają na wykorzystanie sezonowych produktów i przyrządzenie smacznego jadłospisu na cały dzień niezależnie od panującego okresu.
KOTLECIKI PIETRUSZKOWE
czas: 25 min. poziom: Średni, 8 sztuk, na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 333.1 kJ, Wartość kaloryczna 79.6 kcal, Białko 2.9 g, Węglowodany 8 g, Tłuszcz 3.8 g, Tłuszcze nasycone 0.4 g, Błonnik 2.5 g, Sód 270.8 mg
SKŁADNIKI:
– 2-3 ząbki czosnku
– 15-20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
– 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
– 30 g mąki pszennej
– ½-1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
– ¾ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
– olej rzepakowy, ilość do smażenia
Przygotowanie:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać ciecierzycę, mąkę, kmin rzymski, sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 10 s/obr. 4.5. Masę przełożyć do innego naczynia, uformować z niej kotlety (8 sztuk, Ø 3 cm), delikatnie je spłaszczyć. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. dowolną surówką i ziemniakami lub z hummusem, pitą i świeżymi warzywami.
JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZANIA THERMOMIX
1. Natkę pietruszki i czosnek posiekać na drobno
2. Rozdrobnić blenderem ciecierzycę, dodając do niej mąkę, kmin rzymski, sól i pieprz
3. Połączyć wszystkie składniki i ponownie rozdrobnić blenderem
4. Z powstałej masy uformować kotleciki (8 sztuk o średnicy 3 cm)
5. Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć kotleciki aż do osiągnięcia złotobrązowej barwy
6. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. dowolną surówką i ziemniakami lub z hummusem, pitą i świeżymi warzywami.
MEDIA