Burrito z sosem Roleski Trinidad Scorpion

Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego sprawdzi się jako dodatek do większości posiłków i w diecie każdego prawdziwego fana ekstremalnie ostrej kuchni.
Trinidad Scorpion od Roleski z linii sosów ostrych ma w swoim składzie chilli oraz suszoną papryczkę Trinidad Scorpion.
Swoją nazwę zawdzięcza ona wyspie, z której pochodzi oraz kształtowi przypominającemu odwłok skorpiona – jednego z najgroźniejszych pajęczaków na świecie, którego jad wykazuje działanie neurotoksyczne. Ostrość pojawia się z opóźnieniem, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością dodanego składnika.
Trinidad Scorpion od Roleski to sposób na podkręcenie smaku wielu potraw. Można go użyć do domowego hamburgera, hot doga, wołowiny, dań meksykańskich czy innej strawy wprost z piekielnej kuchni – naszym faworytem jest śniadaniowe burrito z dodatkiem awokado, jajka i salsy pomidorowej.
Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż. Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz – w wersji śniadaniowej – z jajkiem.
Burrito z awokado, jajkiem i salsą pomidorową z dodatkiem sosu Trinidad Scorpion Roleski
Składniki (4 porcje):
– 4 tortille pełnoziarniste
– 2 dojrzałe awokado
– 6 jajek
– 2 łyżki masła
– 2 duże pomidory
– sok z połowy limonki
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 cebula
– 1 garść świeżej kolendry
– kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion Roleski
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.
3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.
4. Na suchej patelni rumienimy tortille.
5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością SOSU TRINIDAD SCORPION, na środku wykładamy kawałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.
Tagi
