Śniadanie mistrzów
Składniki:
– pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg
– pół szklanki Rukoli marki Eisberg
– 2 jajka
– ½ awokado
– 3 łyżki octu spirytusowego
– 2 litry wody
– płatki chili do dekoracji
– pieczywo
Dressing:
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól do smaku
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała.
Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli.
Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.
Smacznego!