Rolada ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym, podawana z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych



Popraw sobie humor jesienią: zainspiruj się słoneczną Italią, przygotuj obiad we włoskim stylu. Kiedy za oknem deszczowo i pochmurno, a na dworze szybko robi się ciemno często dopada nas jesienna chandra. Jeśli i Ty masz nie najlepszy nastrój, to czas, żeby poprawić sobie humor. Istnieje wiele sposobów, które przywrócą Ci uśmiech na twarzy, także kulinarnych. Wypróbuj nasz przepis na roladę ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym. Ten obiad w stylu słonecznej, włoskiej kuchni od razu poprawi Ci samopoczucie!

Gnocchi to znany włoski przysmak, którym całe włoskie rodziny zajadają się od wieków. Chociaż w każdym regionie Włoch przyrządza się gnocchi trochę inaczej, to te najbardziej popularne przypominają polskie kopytka. Bazą tej tradycyjnej, rodzinnej, włoskiej potrawy są ziemniaki i mąka, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Najpierw ugniata się ciasto, a następnie formuje małe kluseczki. Potem wystarczy za pomocą widelca wygnieść rowki, aby sos lepiej się trzymał i nie spływał. Te ziemniaczane kluseczki doskonały duet smakowy tworzą z sosem pomidorowym lub pesto.

– Gnocchi świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs. Jeśli chcemy przygotować sycący obiad, ale zależy nam na tym, aby danie nie było zbyt skomplikowane i pracochłonne, włoskie kluseczki podane z gotową roladą ze szpinakiem (np. ZM Pekpol) i sosem pomidorowym będą idealne. Aby urozmaicić posiłek warto zaserwować danie z sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.






Rolada ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym, podawana z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych

Składniki:

– 1 rolada ze szpinakiem ZM Pekpol
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 50 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka soli
– 4 duże pomidory lub puszka krojonych
– 10 pomidorków koktajlowych
– 20 szt. czarnych oliwek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– 1 małe opakowanie rukoli
– 2 łyżki octu balsamicznego
– oliwa
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szybko połączyć ziemniaki, mąkę, jajko i łyżeczkę soli, wyrobić w kulę. Rozwałkować w wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroić w poprzek i dociskając widelcem nadać kształt gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Będą gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Roladę podgrzać w piekarniku przez 15 minut w 160°C. W rondlu zagotować wodę, pomidory naciąć delikatnie z dołu i góry. Blanszować przez 20 sekund, wyciągnąć i schłodzić w zimnej wodzie. Obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i 5 oliwek posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać posiekane oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory. Podlać odrobinę wodą lub bulionem i gotować przez 5 minut.

W misce wymieszać rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i parę oliwek. Dodać ocet, szczyptę soli, wymieszać i dodać 2 łyżki oliwy.
Na talerzu układać ciepłe gnocchi, parę sztuk oliwek, polać sosem pomidorowym i pokrojoną w plastry roladę. Podawać z sałatką.

Smacznego!

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ