Kaloria kalorii nierówna, czyli o tym, jak przekąszać z głową



Trend dbania o sylwetkę nie wychodzi z mody. Niezależnie od sezonu, chcemy wyglądać zgrabnie i mieścić się w mniejszy rozmiar ubrań niż dotychczas. Żądni szybkiego rezultatu stosujemy kontrowersyjne metody, które nie zawsze sprawdzają się długoterminowo. Wśród nich wyliczyć można drastyczne ograniczenie kalorii. Choć pierwsze efekty można dostrzec już kilka dni po rozpoczęciu diety, równie szybko przybieramy na wadze po zakończeniu restrykcyjnego planu żywieniowego, a przecież nie o taki rezultat nam chodzi. Podpowiadamy, dlaczego warto przyglądać się kaloriom, ale niekoniecznie z nich rezygnować.

Odstaw puste kalorie

Utarło się, że przyjemnościowe produkty są pełne pustych kalorii. Co to oznacza w praktyce? Takie produkty jak cukierki, wafelki, chipsy posiadają wysoką wartość energetyczną, a w rezultacie ogrom kalorii. W dużej mierze wynikają one z zawartości cukrów prostych oraz tłuszczów.

Brak jest za to pierwiastków i makroskładników, które powinny znajdować się w codziennym jadłospisie, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych – te mogą ze sobą przynieść szereg dolegliwości. Jeżeli cukierek składa się z białego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, aromatów i barwników, to nie ma w nim nic, na czym mógłby skorzystać nasz organizm. Wciąż jednak posiada wiele kalorii, które zamienią się co najwyżej w tkankę tłuszczową, zaś żadne witaminy ani minerały nie zostaną przyswojone.

Zwróć uwagę na gęstość odżywczą

Za pojęciem „gęstość odżywcza” kryje się zawartość mikro- i makroelementów przypadającą na jednostkę produktu. Dla naszego organizmu to dużo ważniejsza jednostka miary niż kaloria, ponieważ określa, jak wiele ważnych składników przyswoimy z pożywieniem. Regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych elementów w efekcie pozwala nam cieszyć się zdrowiem, witalnością i energią, a także promiennym wyglądem. Przekłada się to również na jakość naszego życia.

Produkty bogate w puste kalorie posiadają bardzo niski współczynnik gęstości odżywczej. To rodzi nasz strach przed przekąskami i wolimy z nich rezygnować, niż wyselekcjonować te najwartościowsze. To błąd, ponieważ ograniczenie spożycia witamin i minerałów zawartych w wielu produktach może odbić się na sprawności organizmu. Co zatem przekąszać, aby uniknąć pustych kalorii, jednak dostarczyć sobie tych bogatych w mikro- i makroskładniki?




Idealnym rozwiązaniem są orzechy. Choć są wysokokaloryczne, to bardzo dobrej i wysokiej jakości ładunek energetyczny. Dla przykładu, w skład orzecha włoskiego wchodzą m.in. witaminy E, B1, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź oraz mangan.

Przyczyniają się one np. do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, utrzymania prawidłowego stanu tkanek łącznych, układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek czy funkcjonowania układu odpornościowego.

Podobna gęstość odżywcza występuje w innych bakaliach, m.in. orzechach laskowych, nerkowca, pestkach dyni, słonecznika czy suszonej żurawinie. Warto sięgać po nie w ramach przekąski. Nawet garść dziennie zjadana regularnie podbuduje organizm i wesprze w prawidłowym funkcjonowaniu.

Wybierz bakalie z linii Chwyć&Jedz – pakowane w porcjach „na raz” zaspokoją nagły głód i dostarczą Ci potrzebnych elementów. Szybko odczujesz różnicę w samopoczuciu i ogólnej kondycji.

Nie bój się kalorii

Unikając usilnie nadwyżek kalorii szybko może poskutkować brakiem energii. W rezultacie ciężej będzie zmobilizować się do treningu i wykonać go w 100%. Wynik niedoborów odczujesz również w życiu codziennym – senność i brak motywacji mogą niweczyć Twoje plany i wzmacniać bezproduktywność. Pamiętaj zatem, aby sięgać po kalorie, jednak jak najwyższej jakości i wynikającego z nich bogactwa wartości odżywczych.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ