Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2019/09/bakalland_kulinaria_przepisy_gotowanie_kremowa_sałatka_z_kurczakiem_jabłkiem_i_bakaliami.jpg)
I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– 3 jabłka
– 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
– 70 g Orzechów nerkowca Bakalland
– łyżka sosu sojowego
– mały kubeczek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Tagi
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2017/11/Warszawskie-Hospicjum-dla-Dzieci-300x600.jpg)