Lunchbox malucha na 5 z plusem!



Lunchbox malucha na 5 z plusem! Za pasem wrzesień, a więc początek roku szkolnego. Choć wakacje dobiegają końca, wiele dzieci nie może doczekać się na spotkanie z rówieśnikami i opowieści na temat letnich podróży. Przed nimi kolejne miesiące nauki i poznawania świata.

Zadbaj o to, aby dieta Twojego malucha pomagała mu w zdobywaniu wiedzy oraz pozytywnie wpływała na jego rozwój, w tym ważnym okresie życia.
Rodzice pragną, aby ich pociechy osiągały jak najlepsze wyniki w szkole – wszystko w trosce o ich przyszłość. Wysyłają więc dzieci na szereg dodatkowych zajęć rozwijających ich umiejętności oraz wiedzę.

Niekiedy rodzice zapominają jednak, że bardzo dużą rolę w procesie poznawczym maluchów odgrywa prawidłowe żywienie – istotne szczególnie dla wciąż rozwijającego się dziecka. Jak więc zadbać o jego prawidłową dietę? Przede wszystkim wyrób w dziecku nawyk regularnego sięgania po posiłki. Głód może znacznie obniżyć efektywność nauki dziecka. Będzie bardziej skupione na burczeniu w brzuchu niż tabliczce mnożenia. Jeżeli dziecko będzie jadło mniej, ale częściej, organizm będzie nasycony i umożliwi efektywną naukę w trakcie dnia w szkole.

Co przygotować dziecku na szkolne, drugie śniadanie?

Przede wszystkim zadbaj o zawartość warzyw i owoców w posiłku dla dziecka. Dodając źródło białka w postaci fasoli, chrupiącej cieciorki czy grillowanej piersi z kurczaka oraz zdrowe, pełnowartościowe węglowodany, w których roli idealnie sprawdzi się kasza, zapewnisz dziecku bogaty makrobiotycznie posiłek.

Danie znacznie wzbogacisz odżywczo, jeżeli dodasz na koniec garści orzechów, nasion czy suszonych owoców – to skarbnica witamin i minerałów, bardzo istotnych w diecie malucha. Sięgając po tak dobrze zbilansowany posiłek podczas długiej, obiadowej przerwy, dziecko będzie miało siłę do nauki, również podczas ostatnich godzin lekcyjnych, a dobrze wiemy, że wtedy o koncentrację jest najciężej. Zadbaj również o przekąskę, po którą maluch może sięgnąć w chwili nagłego głodu.

Wypróbuj opcji dedykowanych najmłodszym, np. batony BA! Kids od Bakalland lub Mieszankę Szkolną KIDS, łączącą orzechy i suszone owoce z elementem przyjemnościowym w postaci kolorowych lentilków, które stanowią zachętę dla dziecka do sięgnięcia po pożywną, bakaliową przekąskę. Takie propozycje z pewnością dodadzą dziecku energii zarówno do nauki, jak i zabawy.




Wybierz zestaw do lunchboxa

Propozycja nr 1: dwie kromki chleba razowego z wędliną drobiową, rukolą, pomidorem, sałatą, plasterkiem żółtego sera + dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny i sosu sojowego + brzoskwinia + lekko solone, prażone migdały Chwyć&Jedz + marchewka pokrojona w słupki

Propozycja nr 2: pulpeciki z sosem pomidorowym + kasza jaglana ugotowana ze startą marchewką + surówka z kapusty pekińskiej i papryki + mandarynka + Mieszanka Szkolna KIDS

Propozycja nr 3: makaron z suszonymi pomidorami, fetą, cieciorką i pesto bazyliowym + banan + BA! Kids o smaku jabłkowo-cynamonowym

Jaki lunchbox wybrać?

Oprócz zawartości, ważna jest również jakość samego lunchboxa, z którego będzie korzystać twoje dziecko. Przy zakupie, zwróć uwagę na to, z jakich materiałów został wykonany. Ważne jest, aby lunchbox nie posiadał w swoim składzie BPA, czyli bisfenolu A, oraz innych szkodliwych substancji.

Dużym atutem takiego pudełka będzie również jego szczelność. Jeżeli na krawędziach wieczka umiejscowione zostały silikonowe nakładki, możesz być spokojna – drugie śniadanie, zwłaszcza takie w formie półpłynnej, nie znajdzie się na podręcznikach i zeszytach pociechy. Jednocześnie zamknięcie nie powinno sprawiać zbyt dużego problemu w otwarciu, aby dziecko nie zniechęciło się oraz nie zrobiło sobie krzywdy podejmując kolejne próby dostania się do zawartości lunchboxa.

Cały lunch, złożony z większego dania, przekąski oraz owocu, najlepiej będzie zapakować do jednego pudełka, aby nie zajmowało zbyt dużo miejsca w szkolnym plecaku. Wybierz taki lunchbox, który ma wewnątrz przegródki. To umożliwi oddzielenie od siebie poszczególnych elementów i zapobiegnie przemieszczaniu się jedzenia, gdy dziecko będzie w ruchu.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ