Zdrowa śniadaniówka do szkoły – to must have na powrót do szkoły



Pełnowartościowa śniadaniówka to must have na powrót do szkoły!

Magdalena Izabela Daszkiewicz – właścicielka sieci klinik medycyny estetycznej 5D Clinic, dietetyk, promotorka zdrowia, autorka rewelacyjnego programu odchudzającego i zmieniającego styl życia, prowadzi kanał na youtube Projekt 5D by Magda Daszkiewicz, na którym relacjonuje spektakularne metamorfozy swoich podopiecznych.

W czasach, gdy zdrowe odżywianie stale jest nagłaśniane, stopień otyłości u dzieci wciąż rośnie. Niewątpliwie ma to związek jedzeniem, które spożywają. Lada moment rozpocznie się rok szkolny, a w plecakach znowu wylądują batoniki, słone przekąski, drożdżówki, mini pizze oraz słodzone napoje. Takie produkty nie niosą ze sobą żadnych wartości odżywczych, co oprócz otyłości wiąże się również z nieprawidłową pracą mózgu i mniej efektywną nauką.

W śniadaniówce wielu, o ile nie większości dzieci, możemy znaleźć batoniki, krakersy, drożdżówki, albo zakupione w supermarketach mini pizze. Do tego dodajmy dosładzany napój i mamy zestaw wysoko przetworzonych węglowodanów, inaczej- „pustych kalorii”. Takie pożywienie jest bardzo szybko trawione i niestety- gwarantowany jest ekspresowy spadek energii.

W związku z tym najmłodsi sięgają po kolejne niezdrowe produkty. W ten sposób łatwo osiągnąć nadwyżkę kaloryczną, co skutkuje otyłością we wczesnym wieku. Nadwaga często spotyka się z niemiłymi komentarzami ze strony rówieśników, co nierzadko wiąże się z depresją. Oprócz tego zbyt wysoka waga prowadzi do wielu chorób, które wychodzą na jaw w późniejszym wieku.

Między innymi są problemy z układem krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, schorzenia woreczka żółciowego czy zwyrodnienia stawów. Warto zadbać o zdrowie już od najmłodszych lat. Dzieci spędzają w szkole większą część dnia, dlatego jako rodzice powinniśmy zadbać o pełnowartościowe posiłki. Zdrowe drugie śniadanie przełoży się na odpowiednie utrzymanie koncentracji, szybsze przyswajanie informacji oraz lepsze wyniki w nauce.

W śniadaniówce powinna znaleźć się porcja owoców i warzyw, pełnowartościowych węglowodanów oraz w dni, gdy dziecko ma zajęcia wychowania fizycznego- produkty bogate w białko. Jednak jak przekonać do tego najmłodszych? To zadanie nie należy do najłatwiejszych, ale nie jest niemożliwe!




Nie zmuszajmy dzieci do warzyw, ponieważ to szybciej przyniesie odwrotny efekt. Opowiadajmy o wartościach, które niosą zdrowe przekąski, angażujmy je w planowanie posiłków oraz „zdrowe zakupy”. Warto wykazać się kreatywnością i poświęcić trochę czasu na zdrowe, domowe batoniki czy ciasteczka.

W wielu smakołykach można przemycić porcję warzyw np. robiąc ciasto marchewkowe. Do kanapek koniecznie używaj pełnoziarnistego pieczywa oraz świeżej zieleniny. Do dziecięcego lunch boxa możesz zapakować jabłko lub banana, placuszki z warzywami, bądź owocami. Pamiętajmy, że ważne jest nawadnianie organizmu, dlatego zaopatrz swoją pociechę w wodę. Nie daj się nabrać sokom w kartonikach, gdyż większość z nich „ulepszona” jest porządną porcją cukru.

Nie wymagaj od dziecka, aby jadło zdrowo, jeśli Ty sama nie odżywiasz się prawidło. Daj mu dobry przykład i razem przygotowujcie zdrowe jedzenie do szkolnej śniadaniówki. Niech to będzie porcja witamin i minerałów, które zapewnią najmłodszym paliwo na czas spędzony w szkole oraz ochronią je przed otyłością i jej przykrymi skutkami.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ