Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni



Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni. Czy wiesz, że statystyczny Polak marnuje w ciągu roku… 235 kg żywności1? Ten problem prawdopodobnie dotyczy także Ciebie. Filozofia zero waste oraz less waste walczy z takim stanem rzeczy i zachęca, aby maksymalnie wykorzystywać posiadane już dobra, ograniczając nabywanie nowych. Bakalland podpowiada, jak przenieść do swojej kuchni zwyczaje, dzięki którym wyeliminujesz ze swojego życia tzw. food waste.

1. Planuj tygodniowe menu oraz zakupy

Jeżeli codziennie wracając z pracy zdarza Ci się zajrzeć do sklepu, aby dokupić brakujący produkt, a wychodzisz z dziesięcioma kolejnymi, zachęcamy do zmiany nawyków zakupowych. Ustalając jedne, większe zakupy w ciągu tygodnia, a przy tym rozpisując tygodniowe menu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakich produktów faktycznie potrzebujesz w swojej kuchni, aby przez najbliższy tydzień móc z nich przygotować poszczególne dania. Szczegółowa rozpiska wbrew pozorom nie zabierze dużo czasu, a zakupy będą bardziej komfortowe, gdy sklepowe półki nie będą kusić Cię swoją różnorodnością, która w domu nie wydaje się być już tak efektowna.

Planując tygodniowe zakupy sprawdź, jakie produkty masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień i staraj się go trzymać. Jeżeli jednak z jakichś przyczyn czasem będziesz musiała zmienić plany, staraj się przemycić produkt w innej potrawie. Np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z kalafiora, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub warzywnych kotletów. Dzięki temu nie tylko nie stracisz pieniędzy, ale także zyskasz wiele witamin i minerałów, których bogactwo znajdziesz przecież w warzywach.

2. Chodź na zakupy najedzony

Jeżeli wybierz się na zakupy z pustym żołądkiem, możesz być niemal pewny, że kupisz o wiele więcej jedzenia niż faktycznie potrzebujesz. Podczas gdy Ty będziesz przechadzać się między sklepowymi półkami, Twoja wyobraźnia będzie gotowała już dziesiątą potrawę w Twojej kuchni. Składniki do ich stworzenia wydawać Ci się będą absolutnie niezbędne i czym prędzej wrzucisz je do koszyka. Po powrocie do domu zjesz sycący posiłek, spojrzysz na torby wypełnione ogromem zakupów i nagle… Twoje wielkie plany kulinarne znacznie zmaleją i sam nie będziesz wiedział, co zrobić z tak dużą ilością produktów w tak krótkim czasie. Obstawiamy, że prawdopodobieństwo wyrzucenia połowy z nich w ciągu tygodnia jest bardzo wysokie.

Zadbaj o to, aby zawsze mieć w plecaku czy torebce małą, pożywną przekąskę, która uratuje Cię przed nagłym głodem. np. po lekko solone, prażone orzechy nerkowca lub suszone winogrona z linii Chwyć&Jedz od Bakalland. Twój organizm uspokoi się i włączy racjonalne myślenie potrzebne do wyborów zakupowych.

3. Maksymalnie wykorzystaj produkt

Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio je przyrządzić. Z łupin wyszorowanych wcześniej ziemniaków możesz przyrządzić pieczone chipsy, skrapiając je oliwą oraz oprószając solą, a następnie wstawiając do piekarnika. Jeżeli dobrze obierzesz korzeń brokułu, możesz go ugotować wraz z różyczkami – jest równie smaczny, a dzięki temu na Twoim talerzu znajdzie się większa porcja tego pysznego oraz zdrowego warzywa. Liście rzodkiewki również nie muszą lądować w koszu – dodając do nich orzechy pinii, parmezan, odrobinę oliwy i przyprawy, a następnie blendując, przygotujesz pyszne pesto, które będzie idealnie pasowało do makaronu. Korzystanie z resztek pobudza kreatywność!

Wbrew pozorom, sięganie po roślinne „odpady” może być źródłem wielu witamin i minerałów! Liście czy korzenie warzyw, które odruchowo odcinamy i wyrzucamy do kosza, mogą smakować równie dobrze, jak samo warzywo. Aby dodatkowo wzbogacić danie z warzywnych resztek w wartości odżywcze, dodaj do niego podprażone na patelni pestki dyni czy słonecznika albo dowolne orzechy. Dorzucając do wytrawnego dania kilka dowolnych suszonych owoców, np. żurawinę lub Złote Owoce, nadasz mu niecodziennego smaku i aromatu. Przygotowując takie danie z pewnością zaskoczysz siebie i swoich bliskich.




4. Potraktuj resztki jako wyzwanie

Znów nagotowałeś makaronu jak dla wojska, choć wsypując do garnka miałeś wątpliwość, czy choć jedna osoba nasyci się tak małą porcją. To klasyczny scenariusz w wielu polskich domach. Pozostałości po daniu często lądują w koszu lub – w najlepszym przypadku – w kompoście. Nie wszystko jednak można do niego wrzucić, dlatego zachęcamy, aby na kanwie resztek po śniadaniu, obiedzie czy kolacji stworzyć kolejne danie, zupełnie inne od tego, które już przyrządziłeś – nie chcemy przecież popaść w kulinarną rutynę i banał.

Do makaronu możesz dodać sos przygotowany na bazie z ugotowanych w bulionie resztek z wyszorowanych wcześniej warzyw oraz zmiksowanych na gładko. Do tego dodaj podsmażone tofu i garść orzechów np. nerkowca od Bakalland – nadadzą daniu chrupkości oraz sprawią, że danie będzie bardziej pożywne i obfite w witaminy i minerały. Do nadwyżki ugotowanych ziemniaków dodaj ugotowaną marchewkę, płatki drożdżowe, odrobinę bulionu warzywnego, oleju, czosnku, wędzonej papryki i soli.

Po zmiksowaniu składników uzyskasz wegański „ser” z ziemniaka, który będzie świetnie pasował do świeżych warzyw, np. marchewki czy kalarepki. Obierki z warzyw możesz połączyć z włoskimi orzechami i ugotować pyszny gulasz warzywny – możesz także dodać wołowinę lub pierś z kurczaka, aby daniu nadać mięsny charakter. Takich przykładów jest więcej – wystarczy Twoja wyobraźnia poparta pomysłami innych. Jeśli będziesz otwarty na nowe doświadczenia kulinarne, w przyszłości przez myśl nie przejdzie Ci, aby wyrzucać pozostałości z gotowania, a pomysł na ich wykorzystanie wpadnie do Twojej głowy w mgnieniu oka!

5. Dziel się z innymi

Z pewnością nie będziesz mógł powiedzieć o tym, że w marnujesz jedzenie, jeżeli… oddasz je potrzebującym. Nawet najbardziej zorganizowanym zdarzają się nadwyżki żywnościowe i choćbyśmy jedli 10 posiłków dziennie, niektóre produkty są po prostu nie do przejedzenia. Zdarza się, że gorzej się czujemy tracąc tym samym apetyt, wypadnie nam niespodziewany, służbowy bądź prywatny wyjazd lub zwyczajnie nie mamy ochoty na konkretną rzecz.

W Twoim otoczeniu z pewnością funkcjonuje wiele organizacji, fundacji oraz miejsc, które przyjmują produkty nadające się jeszcze do jedzenia. Informacji na ich temat szukaj w Internecie. A może masz starszą sąsiadkę, która ucieszy się z takiego podarku? Zafundujesz posiłek potrzebującym, a przy okazji nie przyczynisz się do marnowania żywności – czyż to nie piękna idea?

1. www2.deloitte.com/pl/pl/pages/press-releases/articles/Polska-w-czolowce-panstw-UE-marnujacych-najwiecej-zywnosci.html

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit!

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna i dlaczego…
CZYTAJ

Twaróg pomoże zbudować Ci masę mięśniową – zobacz, jak łatwo uwzględnić go w diecie. 3 zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski z twarogiem!

Twaróg to jeden z podstawowych produktów wytwarzanych z mleka. W Polsce znany jest od wielu stuleci, a ponadto jako kraj…
CZYTAJ

Oparzenia i trudno gojące się rany – co zrobić, gdy rana nie chce się goić?

Otarcia, skaleczenia czy oparzenia to urazy, które zna i miewa każdy z nas. Dezynfekcja, opatrunek i w „najpoważniejszych” przypadkach środek…
CZYTAJ

Wegańskie alternatywy dla wędlin VIODELI by Violife

Pod koniec września w sieci sklepów Biedronka pojawi się nowość – VIODELI, czyli roślinne alternatywy dla wędlin. Produkt marki Violife,…
CZYTAJ

Jak podróżują Polacy?

Choć Polacy coraz chętniej wprowadzają ekonawyki do swojego stylu życia to w kwestii transportu zmiany idą w wolniejszym tempie. Prawie…
CZYTAJ

Łosoś hodowlany czy dziki? Znamy preferencje Polaków!

Polacy uwielbiają łososia – wynika z raportu przygotowanego przez organizację MSC Polska*. Ponad 70% z nas deklaruje, że kupuje tę…
CZYTAJ

Jesienią wypada nam więcej włosów? Te sposoby pomogą się przed tym uchronić

Wypadanie włosów to naturalny proces, który dotyczy każdego z nas. Średnio tracimy od 50 do 100 włosów dziennie, ale wynik…
CZYTAJ

Lato się skończyło? Czas zadbać o skórę

Dla wielu z nas tegoroczne wakacje są już tylko wspomnieniem. Przyjemnie jest jednak powrócić do błogich chwil relaksu, pod warunkiem,…
CZYTAJ

Zmień swoją drogę i oczyść umysł na biegowym szlaku NATURE BATHING – pierwsza hybrydowa kolekcja od ASICS

ASICS wprowadza na rynek swoją pierwszą hybrydową kolekcję, w której znajdują się buty do biegania po asfalcie, przeprojektowane także z…
CZYTAJ

Niedziela Światowy Dzień Serca!

Corocznie, od 22 lat, ostatnia niedziela września jest w różnym krajach obchodzona pod znakiem serca – wszystko to za sprawą…
CZYTAJ

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Włosy kochają równowagę PEH

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Włosy kochają równowagę PEH. Dowiedz się na czym polega pielęgnacja PEH i jak się…
CZYTAJ

Jesienna chandra czy TATT? Nie lekceważ objawów – działaj!

Nagle zrobiło się zimno, deszczowo i szaro. Dni są coraz krótsze, a słońca – zdecydowanie mniej. I właśnie niedobór światła…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Niedziela Światowy Dzień Serca!

Corocznie, od 22 lat, ostatnia niedziela września jest w różnym krajach obchodzona…
CZYTAJ

Jesienna chandra czy TATT? Nie lekceważ objawów – działaj!

Nagle zrobiło się zimno, deszczowo i szaro. Dni są coraz krótsze, a…
CZYTAJ

Z okazji Światowego Dnia Serca kardiolog ostrzega – jesienią wzrasta ryzyko wystąpienia zawału serca. Dla sercowców najgroźniejsza jest jesień

Dziś pierwszy dzień astronomicznej jesieni. Wraz z końcem lata odczuliśmy w ostatnich…
CZYTAJ

Jak pomóc osobom z chorobą Alzheimera? Kluczowa może być wizyta u neuropsychologa

Choroba Alzheimera wciąż jest jednym z najmniej przebadanych schorzeń. Jednak w diagnostyce…
CZYTAJ

Fakty i mity o raku prostaty

15 września obchodzony jest Europejski Dzień Prostaty. Prostata jest jednym z najczęściej…
CZYTAJ