Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni



Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni. Czy wiesz, że statystyczny Polak marnuje w ciągu roku… 235 kg żywności1? Ten problem prawdopodobnie dotyczy także Ciebie. Filozofia zero waste oraz less waste walczy z takim stanem rzeczy i zachęca, aby maksymalnie wykorzystywać posiadane już dobra, ograniczając nabywanie nowych. Bakalland podpowiada, jak przenieść do swojej kuchni zwyczaje, dzięki którym wyeliminujesz ze swojego życia tzw. food waste.

1. Planuj tygodniowe menu oraz zakupy

Jeżeli codziennie wracając z pracy zdarza Ci się zajrzeć do sklepu, aby dokupić brakujący produkt, a wychodzisz z dziesięcioma kolejnymi, zachęcamy do zmiany nawyków zakupowych. Ustalając jedne, większe zakupy w ciągu tygodnia, a przy tym rozpisując tygodniowe menu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakich produktów faktycznie potrzebujesz w swojej kuchni, aby przez najbliższy tydzień móc z nich przygotować poszczególne dania. Szczegółowa rozpiska wbrew pozorom nie zabierze dużo czasu, a zakupy będą bardziej komfortowe, gdy sklepowe półki nie będą kusić Cię swoją różnorodnością, która w domu nie wydaje się być już tak efektowna.

Planując tygodniowe zakupy sprawdź, jakie produkty masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień i staraj się go trzymać. Jeżeli jednak z jakichś przyczyn czasem będziesz musiała zmienić plany, staraj się przemycić produkt w innej potrawie. Np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z kalafiora, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub warzywnych kotletów. Dzięki temu nie tylko nie stracisz pieniędzy, ale także zyskasz wiele witamin i minerałów, których bogactwo znajdziesz przecież w warzywach.

2. Chodź na zakupy najedzony

Jeżeli wybierz się na zakupy z pustym żołądkiem, możesz być niemal pewny, że kupisz o wiele więcej jedzenia niż faktycznie potrzebujesz. Podczas gdy Ty będziesz przechadzać się między sklepowymi półkami, Twoja wyobraźnia będzie gotowała już dziesiątą potrawę w Twojej kuchni. Składniki do ich stworzenia wydawać Ci się będą absolutnie niezbędne i czym prędzej wrzucisz je do koszyka. Po powrocie do domu zjesz sycący posiłek, spojrzysz na torby wypełnione ogromem zakupów i nagle… Twoje wielkie plany kulinarne znacznie zmaleją i sam nie będziesz wiedział, co zrobić z tak dużą ilością produktów w tak krótkim czasie. Obstawiamy, że prawdopodobieństwo wyrzucenia połowy z nich w ciągu tygodnia jest bardzo wysokie.

Zadbaj o to, aby zawsze mieć w plecaku czy torebce małą, pożywną przekąskę, która uratuje Cię przed nagłym głodem. np. po lekko solone, prażone orzechy nerkowca lub suszone winogrona z linii Chwyć&Jedz od Bakalland. Twój organizm uspokoi się i włączy racjonalne myślenie potrzebne do wyborów zakupowych.

3. Maksymalnie wykorzystaj produkt

Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio je przyrządzić. Z łupin wyszorowanych wcześniej ziemniaków możesz przyrządzić pieczone chipsy, skrapiając je oliwą oraz oprószając solą, a następnie wstawiając do piekarnika. Jeżeli dobrze obierzesz korzeń brokułu, możesz go ugotować wraz z różyczkami – jest równie smaczny, a dzięki temu na Twoim talerzu znajdzie się większa porcja tego pysznego oraz zdrowego warzywa. Liście rzodkiewki również nie muszą lądować w koszu – dodając do nich orzechy pinii, parmezan, odrobinę oliwy i przyprawy, a następnie blendując, przygotujesz pyszne pesto, które będzie idealnie pasowało do makaronu. Korzystanie z resztek pobudza kreatywność!

Wbrew pozorom, sięganie po roślinne „odpady” może być źródłem wielu witamin i minerałów! Liście czy korzenie warzyw, które odruchowo odcinamy i wyrzucamy do kosza, mogą smakować równie dobrze, jak samo warzywo. Aby dodatkowo wzbogacić danie z warzywnych resztek w wartości odżywcze, dodaj do niego podprażone na patelni pestki dyni czy słonecznika albo dowolne orzechy. Dorzucając do wytrawnego dania kilka dowolnych suszonych owoców, np. żurawinę lub Złote Owoce, nadasz mu niecodziennego smaku i aromatu. Przygotowując takie danie z pewnością zaskoczysz siebie i swoich bliskich.




4. Potraktuj resztki jako wyzwanie

Znów nagotowałeś makaronu jak dla wojska, choć wsypując do garnka miałeś wątpliwość, czy choć jedna osoba nasyci się tak małą porcją. To klasyczny scenariusz w wielu polskich domach. Pozostałości po daniu często lądują w koszu lub – w najlepszym przypadku – w kompoście. Nie wszystko jednak można do niego wrzucić, dlatego zachęcamy, aby na kanwie resztek po śniadaniu, obiedzie czy kolacji stworzyć kolejne danie, zupełnie inne od tego, które już przyrządziłeś – nie chcemy przecież popaść w kulinarną rutynę i banał.

Do makaronu możesz dodać sos przygotowany na bazie z ugotowanych w bulionie resztek z wyszorowanych wcześniej warzyw oraz zmiksowanych na gładko. Do tego dodaj podsmażone tofu i garść orzechów np. nerkowca od Bakalland – nadadzą daniu chrupkości oraz sprawią, że danie będzie bardziej pożywne i obfite w witaminy i minerały. Do nadwyżki ugotowanych ziemniaków dodaj ugotowaną marchewkę, płatki drożdżowe, odrobinę bulionu warzywnego, oleju, czosnku, wędzonej papryki i soli.

Po zmiksowaniu składników uzyskasz wegański „ser” z ziemniaka, który będzie świetnie pasował do świeżych warzyw, np. marchewki czy kalarepki. Obierki z warzyw możesz połączyć z włoskimi orzechami i ugotować pyszny gulasz warzywny – możesz także dodać wołowinę lub pierś z kurczaka, aby daniu nadać mięsny charakter. Takich przykładów jest więcej – wystarczy Twoja wyobraźnia poparta pomysłami innych. Jeśli będziesz otwarty na nowe doświadczenia kulinarne, w przyszłości przez myśl nie przejdzie Ci, aby wyrzucać pozostałości z gotowania, a pomysł na ich wykorzystanie wpadnie do Twojej głowy w mgnieniu oka!

5. Dziel się z innymi

Z pewnością nie będziesz mógł powiedzieć o tym, że w marnujesz jedzenie, jeżeli… oddasz je potrzebującym. Nawet najbardziej zorganizowanym zdarzają się nadwyżki żywnościowe i choćbyśmy jedli 10 posiłków dziennie, niektóre produkty są po prostu nie do przejedzenia. Zdarza się, że gorzej się czujemy tracąc tym samym apetyt, wypadnie nam niespodziewany, służbowy bądź prywatny wyjazd lub zwyczajnie nie mamy ochoty na konkretną rzecz.

W Twoim otoczeniu z pewnością funkcjonuje wiele organizacji, fundacji oraz miejsc, które przyjmują produkty nadające się jeszcze do jedzenia. Informacji na ich temat szukaj w Internecie. A może masz starszą sąsiadkę, która ucieszy się z takiego podarku? Zafundujesz posiłek potrzebującym, a przy okazji nie przyczynisz się do marnowania żywności – czyż to nie piękna idea?

1. www2.deloitte.com/pl/pl/pages/press-releases/articles/Polska-w-czolowce-panstw-UE-marnujacych-najwiecej-zywnosci.html

Pożegnaj się z włoskami bezproblemowo dzięki nowej serii depilatorów Panasonic EY

Szybki, delikatny i wielozadaniowy! Ciesz się spersonalizowaną depilacją dzięki nowej serii Panasonic EY. Szybkość, wydajność i łatwość obsługi to kluczowe…
CZYTAJ

Walentynki – słodkie święto miłości! Walentynkowe tiramisu i Ciasteczka z mascarpone

Walentynki to święto cieszące się dużą popularnością na całym świecie. W Polsce także ma ono grono zwolenników, którzy celebrują tę…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Rakiem – 
co warto wiedzieć o zapobieganiu, profilaktyce i leczeniu

Nowotworowy to obecnie jedna z głównych chorób cywilizacyjnych XXI wieku – stanowią drugą po chorobach układu krążenia przyczynę śmierci. Rocznie…
CZYTAJ

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych drużyn czy indywidualnych sportowców. Gwiazdy tenisa, piłki ręcznej…
CZYTAJ

Najbardziej komfortowe buty do biegania* ASICS GEL-NIMBUS 25 wkracza do gry

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii,…
CZYTAJ

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie. Pomoc humanitarna najbardziej potrzebującym…
CZYTAJ

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Walki z Rakiem – 
co warto wiedzieć o zapobieganiu, profilaktyce i leczeniu

Nowotworowy to obecnie jedna z głównych chorób cywilizacyjnych XXI wieku – stanowią…
CZYTAJ

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ