Chatka szpinakowo-łososiowa
Składniki:
Ciasto
– 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 duże jajka
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju
Nadzienie
– 200 g serka śniadaniowego
– 50 g sera feta
– 150 g łososia wędzonego w plastrach
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Smacznego!