Kiedy waga mówi „stop” – co poradzić na oporny tłuszcz?



Kiedy waga mówi „stop” – co poradzić na oporny tłuszcz? Podczas odchudzania lubimy obserwować spadek naszej wagi wraz z zmniejszającą się liczbą na wyświetlaczu. Jednak im dłużej trwa nasz wysiłek, tym bardziej zwalnia tempo spadku kilogramów. Nasze reakcje wówczas są różne – jedni odczuwają wzrost motywacji i jeszcze mocniej ćwiczą, jednocześnie ucinając racje pokarmowe, inni zaś na odwrót – tracą wiarę w dalsze możliwości przemiany sylwetki i popadają w obżarstwo lodowe, sernikowe i pochłaniają wszystko to, czego na diecie zjeść nie mogli.

Bakalland podpowiada, jak zareagować, gdy spadek naszej wagi zaczyna zwalniać.

Jak to się dzieje, że pomimo najszczerszych chęci nie udaje nam się schudnąć? Przecież zwiększyliśmy aktywność fizyczną, staramy się zdrowo jeść, a mimo tego efekty są mizerne. Niestety często nie doceniamy problemów naszego metabolizmu, a nie jest on tak prosty jak działanie matematyczne. Wiele osób boryka się z kłopotem dostosowania składu swojego ciała pomimo testowania setek diet oraz propagowania różnorakiej aktywności fizycznej. Przygotowując się do ważnego projektu, wypada mieć ze sobą instrukcję obsługi – swojego metabolizmu również.

Podejdź do diety… zdroworozsądkowo

Obecnie w dietetyce jest wiele możliwości pokonania opornej tkanki tłuszczowej, ale najważniejszym elementem jest wyłonienie kilku fundamentalnych zasad żywienia: minimalizacja spożycia cukru (także w postaci soków i napojów), pszenicy czy kwasów tłuszczowych trans.

Drugą jest tzw. flexible dieting, czyli dieta w 80% musi być dopięta na ostatni guzik. Incydenty w postaci odejścia od diety – czy to na ciastko czy kawę z syropem albo na kawałek pizzy – nie przekreślają naszego dotychczasowego osiągnięcia i nie musimy zmniejszać swojego zapału. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i odpowiednie podejście.

W naszym ciele najważniejsze będą działania hormonalne oraz kontrola stanu zapalnego. Żywienie ma ogromne znaczenie w pobudzaniu lub hamowaniu stanów zapalnych, jak również wydzielania hormonów, do których zaliczymy głównie insulinę i glukagon, a także leptynę i grelinę.

Wszystko to jest bardzo ważne we wzajemnej regulacji. Dopiero po ustaleniu pracy poszczególnych elementów naszego ciała przychodzi kwestia liczby spożywanych kalorii oraz tego, czy będziemy spalać tkankę tłuszczową, czy też ją kumulować w organizmie. Dlatego tak często wspomina się o zaletach podejścia nazwanego dietoterapią, czyli usprawnianiem funkcji ciała poprzez odpowiednio dobrane działania mające na celu ustawienie naszego metabolizmu na właściwe tory.




Dbając o linię, zadbaj o… tarczycę

Podstawę procesów związanych z właściwym odżywianiem trzeba upatrywać w optymalizacji pracy układu pokarmowego, głównie w odniesieniu do żołądka, jelit oraz wątroby. Pod pracę układu pokarmowego oraz tempo metabolizmu – a co za tym idzie również tempo spalania tkanki tłuszczowej – podlega również praca tarczycy.

To niewielki gruczoł położony tuż przy krtani, a jego rolą jest głównie napędzanie lub spowolnianie tempa przemiany materii. Obecnie często diagnozuje się zespół niedoczynności tarczycy, a wraz z nim drastycznie spada liczba spalanych przez nas dobowo kalorii. Niekiedy wydaje nam się, że wyliczyliśmy odpowiednią ich ilość, a jednak organizm płata nam figle, wskazując, że jest to zdecydowanie więcej, niż potrzebuje na tę chwilę.

Tarczyca wytwarza pulę hormonów, z czego ponad 80% to tyroksyna (T4), a tylko 20% trijodotyronina (T3), która jest formą zdecydowanie bardziej aktywną. Do konwersji T4 w T3 potrzebna jest sprawnie działająca wątroba i jelita, bowiem tam właśnie zachodzi przejście do puli aktywnej hormonu. Tarczyca z kolei nie może optymalnie pracować przy stanach zapalnych, jak również w przewlekłym stresie spowodowanym np. niedostateczną ilością snu, odpoczynku lub zbyt niskiej liczbie dostarczanych kalorii.

Okazuje się więc, że każde zarwanie nocki, głodzenie organizmu dietą 1000 kcal oraz każdy nieleczony ubytek w jamie ustnej siejący stan zapalny na cały organizm jest bardzo ważny.

Jako że sukces to suma małych rzeczy, warto jest przyjrzeć się swojej diecie oraz przekąsek, które wspomogą suplementację białka i innych makroelementów – np. batony proteinowe BA! Protein od Bakalland, treningowi, a także temu, ile godzin sypiamy. Wieczne funkcjonowanie na rezerwie – zbyt niskiej ilości kalorii, snu oraz odpoczynku, to przepis na porażkę. Pamiętaj, aby wyważyć swoje siły. Być może kluczem do tego, aby wskazówka wagi drgnęła w dół jest właśnie… odpoczynek, sen i nieco większa ilość pożywienia.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ