Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2019/07/Piknikowe_tartaletki_na_słono_z_kiełbaską_od_Bergera_fot_Orchidea_Creative_Group.jpg)
Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera
Składniki:
Ciasto:
• 1½ szklanki mąki pszennej
• ½ kostki masła
• żółtko
• łyżka śmietany 18%
• szczypta soli
Farsz:
• 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
• 6 pomidorków koktajlowych
• ½ szklanki śmietany 30%
• białko z jednego jajka
• 2 ząbki czosnku
• świeża bazylia do dekoracji
• ser mozzarella
Wykonanie:
Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.
Smacznego!
Tagi
![](https://modanaurode.pl/wp-content/uploads/2017/11/Warszawskie-Hospicjum-dla-Dzieci-300x600.jpg)