Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta
Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta
Składniki:
– 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
– 2 małe buraki
– Garść jarmużu
– Garść szpinaku
– 50g sera feta
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka orzechów włoskich
– 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi
Smacznego!