Jaglane placuszki z miodem i kardamonem – aromatyczna, słodka propozycja dla dorosłych i dzieci
Pachnące placuszki z kaszy jaglanej z miodem i kardamonem świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszysta konsystencja i delikatny smak placuszków sprawia, że chętnie sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Można je serwować maluchom już od 12 miesiąca życia. Placuszki doskonale komponują się z jogurtem, serkiem oraz różnymi owocami, czekoladą czy konfiturą. Przyrządza się je szybko i bardzo prosto z wartościowych składników.
Składniki na ok 6 – 7 szt.
– 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 jajko
– 3 – 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka miodu
– 1/3 płaskiej łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną wg wskazań i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!
Porada: Placuszki można przygotować na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla dorosłych można podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Smacznego!