Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni



Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni. W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.

Z połączeniami kulinarnymi, które czerpią z idei foodpairingu, spotykamy się tak naprawdę na co dzień, ale często nie jesteśmy tego nawet świadomi. Widząc w kartach menu różnych restauracji takie pozycje, jak czekolada z chilli, burak z kozim serem i rukolą czy pomidor z mozzarellą oraz bazylią, myślimy: przecież już to gdzieś widziałem! Nie ma w tym nic dziwnego – to często sprawdzone, dobrze komponujące się ze sobą składniki, których kucharze nie boją się ze sobą zestawiać, a my lubimy ich próbować.

Zaczęło się od przypadku

Za prekursora idei foodpairingu uważany jest Hesthon Blumenthal, brytyjski szef kuchni, który przypadkiem odkrył, że biała czekolada podana z czarnym kawiorem stanowi doskonałą smakową kompozycję. Żeby zrozumieć fenomen tego kulinarnego paradoksu, porównał składy chemiczne obu paradoksalnie wykluczających się aromatów. Okazało się, że z czysto naukowego punktu widzenia są one wręcz identyczne! To zdecydowanie zwiększyło popularność kojarzenia ze sobą pozornie wykluczających się składników i dało pole do eksperymentów.

Foodpairing w różnych zakątkach świata

Eksperymenty w kuchni towarzyszą nam niemal od zawsze. Wspomniane połączenie kawy i czosnku to specjał Gruzinów, którzy zasmakowali w tzw. kawie po batumsku. W tym przypadku kawa nie jest serwowana z czosnkiem – ziarna są prażone razem z jego ząbkami. Takie rozwiązanie ma podbijać i odświeżać smak kawy – słowem, wydobywać z niej to, co najlepsze.

Z kolei mole con pollo, czyli kurczak w gęstym, długo gotowanym sosie na bazie czekolady, migdałów, cynamonu, rodzynek i ostrej papryki to jedna ze specjalności kuchni meksykańskiej, zaś Belgowie rozsmakowują się w wołowinie po flamandzku, duszonej w ciemnym piwie z… piernikiem oraz wzbogaconej o sporą porcję brązowego cukru.

Bakaliowe połączenia – suszone morele i mięso

Połączenie soczystych owoców suszonych moreli i mięsa nie tylko pomoże odkryć horyzonty kulinarne, ale i przenieść Cię wprost do gorącego Maroka – taki miks jest tam bardzo popularny. Suszone morele doskonale sprawdzą się jako dodatek do tzw. tagine, czyli jednogarnkowego dania na bazie jagnięciny lub drobiu i warzyw: ciecierzycy lub soczewicy oraz pomidorów, papryki i cebuli.

Morele można wykorzystać również w daniach kuchni indyjskiej i przygotować curry z kurczakiem w aromatycznym sosie z mleka kokosowego, pikantnej mieszanki przypraw i warzyw. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku słodycz moreli z łatwością przełamie smak mięsa i podkreśli smak wyrazistych, aromatycznych sosów.

– Łączenie smaków przykuło moją uwagę podczas podroży. Z początku sceptycznie podchodziłam do niektórych zestawień, które wpisują się w lokalną kuchnię, ale szybko przekonałam się, że warto było zaryzykować. Chętnie do nich wracam, ale także próbuję nowych połączeń. Moim ostatnim odkryciem jest są migdały oraz morele – zarówno te świeże, jak i suszone. Taki miks dodaję do mojej porannej, gorącej owsianki – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka Bakalland.




Gruszka, orzech włoski i ser pleśniowy

To z kolei pomysł na podanie spektakularnej przystawki przy użyciu prostych i łatwo dostępnych produktów. Główną rolę odgrywają tu kontrasty: kompozycja słodkiego, owocowego smaku z orzechową nutą i słonością sera. Gruszkę, orzechy i ser można serwować na pizzy, tarcie czy po prostu w formie sałatki z lekko pikantną rukolą. Oczywiście orzechy włoskie można z powodzeniem zastąpić innym rodzajem bakalii – migdałami, orzechami laskowymi czy nawet pestkami dyni i słonecznika.

Orzech laskowy, banan i czekolada

Orzech laskowy nie tylko dodaje daniom elementu chrupkości, ale świetnie uzupełnia się z niemal każdym owocem: śliwką, morelą, brzoskwinią, wiśnią czy jabłkiem. Zdecydowanie najbardziej warta uwagi jest jednak kombinacja orzecha laskowego oraz banana. Orzechowa, lekko słodka nuta świetnie dopełni się z charakterystycznym smakiem tropikalnego owocu. Sposobów na użycie pary orzech-banan jest mnóstwo – można podać z naleśnikami, upiec ciasto czy zaserwować sobie orzechowo-bananowe smoothie. Warto dodać do niego czekoladę – do obu składników pasuje znakomicie.

Jeśli masz ochotę na szybką i wyrazistą w smaku przekąskę, nie zapominajmy o dosyć nieoczywistym połączeniu bakalii z kawą – mieszanka orzechów laskowych, arachidowych, rodzynek i prażonych ziaren kawy w czekoladzie deserowej to dobry pomysł na uzupełnienie energii w ciągu intensywnego dnia. Sięgnij po Mieszankę Studencką COFFEE od Bakalland i wzbogać dietę o cenne dla zdrowia witaminy i minerały, np. magnez czy witaminy z grupy B. To sposób na szybką, przyjemną przekąskę, która szybko wprawi Cię w dobry nastrój!

5 kroków ku odporności 

Apteczne półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju produktów mających wpływać na poprawę odporności. – Magiczna tabletka jednak nie istnieje,…
CZYTAJ

Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?

Wszystko wskazuje na to, że styczeń 2025 roku będzie uznany za rekordowy pod względem temperatury w Polsce. Średnia temperatura niemal…
CZYTAJ

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności o znaczeniu wczesnego wykrywania nowotworów. To doskonała okazja,…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w tej dziedzinie medycyny dają nowe nadzieje pacjentkom na…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają, że rezygnujemy z aktywności na świeżym powietrzu, więcej…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by podzielić się wynikami corocznej, październikowej kampanii, promującej profilaktykę…
CZYTAJ

Ukojenie, nawilżenie i odbudowa bariery ochronnej – Priorytety pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba genetyczna, która charakteryzuje się przesuszeniem, podrażnieniem i uporczywym świądem. Występowanie intensywnych objawów znacząco zmniejsza komfort…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż zabieg estetyczny” – te dwa zdania mogą zaskakiwać,…
CZYTAJ

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ

Niedostrzegany problem – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Plaga otyłości wśród dzieci to nie tylko kwestia społeczna, czy estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna: - Obecnie do specjalistów trafiają…
CZYTAJ

Z Miłości do Włoch!

Warszawa, 20 stycznia 2025 r. – W wyjątkowej przestrzeni budynku Senator przy ulicy Bielańskiej w Warszawie odbył się spektakularny pokaz…
CZYTAJ

Zmysłoterapia – zapachy dobrego nastroju. Jak oddziaływają na nas zapachy?

Zapachy otaczają nas na każdym kroku – w domu, pracy, czy podczas spacerów. Czasami są niemal niezauważalne, innym razem wywołują…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają,…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż…
CZYTAJ