Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni



Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni. W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.

Z połączeniami kulinarnymi, które czerpią z idei foodpairingu, spotykamy się tak naprawdę na co dzień, ale często nie jesteśmy tego nawet świadomi. Widząc w kartach menu różnych restauracji takie pozycje, jak czekolada z chilli, burak z kozim serem i rukolą czy pomidor z mozzarellą oraz bazylią, myślimy: przecież już to gdzieś widziałem! Nie ma w tym nic dziwnego – to często sprawdzone, dobrze komponujące się ze sobą składniki, których kucharze nie boją się ze sobą zestawiać, a my lubimy ich próbować.

Zaczęło się od przypadku

Za prekursora idei foodpairingu uważany jest Hesthon Blumenthal, brytyjski szef kuchni, który przypadkiem odkrył, że biała czekolada podana z czarnym kawiorem stanowi doskonałą smakową kompozycję. Żeby zrozumieć fenomen tego kulinarnego paradoksu, porównał składy chemiczne obu paradoksalnie wykluczających się aromatów. Okazało się, że z czysto naukowego punktu widzenia są one wręcz identyczne! To zdecydowanie zwiększyło popularność kojarzenia ze sobą pozornie wykluczających się składników i dało pole do eksperymentów.

Foodpairing w różnych zakątkach świata

Eksperymenty w kuchni towarzyszą nam niemal od zawsze. Wspomniane połączenie kawy i czosnku to specjał Gruzinów, którzy zasmakowali w tzw. kawie po batumsku. W tym przypadku kawa nie jest serwowana z czosnkiem – ziarna są prażone razem z jego ząbkami. Takie rozwiązanie ma podbijać i odświeżać smak kawy – słowem, wydobywać z niej to, co najlepsze.

Z kolei mole con pollo, czyli kurczak w gęstym, długo gotowanym sosie na bazie czekolady, migdałów, cynamonu, rodzynek i ostrej papryki to jedna ze specjalności kuchni meksykańskiej, zaś Belgowie rozsmakowują się w wołowinie po flamandzku, duszonej w ciemnym piwie z… piernikiem oraz wzbogaconej o sporą porcję brązowego cukru.

Bakaliowe połączenia – suszone morele i mięso

Połączenie soczystych owoców suszonych moreli i mięsa nie tylko pomoże odkryć horyzonty kulinarne, ale i przenieść Cię wprost do gorącego Maroka – taki miks jest tam bardzo popularny. Suszone morele doskonale sprawdzą się jako dodatek do tzw. tagine, czyli jednogarnkowego dania na bazie jagnięciny lub drobiu i warzyw: ciecierzycy lub soczewicy oraz pomidorów, papryki i cebuli.

Morele można wykorzystać również w daniach kuchni indyjskiej i przygotować curry z kurczakiem w aromatycznym sosie z mleka kokosowego, pikantnej mieszanki przypraw i warzyw. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku słodycz moreli z łatwością przełamie smak mięsa i podkreśli smak wyrazistych, aromatycznych sosów.

– Łączenie smaków przykuło moją uwagę podczas podroży. Z początku sceptycznie podchodziłam do niektórych zestawień, które wpisują się w lokalną kuchnię, ale szybko przekonałam się, że warto było zaryzykować. Chętnie do nich wracam, ale także próbuję nowych połączeń. Moim ostatnim odkryciem jest są migdały oraz morele – zarówno te świeże, jak i suszone. Taki miks dodaję do mojej porannej, gorącej owsianki – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka Bakalland.




Gruszka, orzech włoski i ser pleśniowy

To z kolei pomysł na podanie spektakularnej przystawki przy użyciu prostych i łatwo dostępnych produktów. Główną rolę odgrywają tu kontrasty: kompozycja słodkiego, owocowego smaku z orzechową nutą i słonością sera. Gruszkę, orzechy i ser można serwować na pizzy, tarcie czy po prostu w formie sałatki z lekko pikantną rukolą. Oczywiście orzechy włoskie można z powodzeniem zastąpić innym rodzajem bakalii – migdałami, orzechami laskowymi czy nawet pestkami dyni i słonecznika.

Orzech laskowy, banan i czekolada

Orzech laskowy nie tylko dodaje daniom elementu chrupkości, ale świetnie uzupełnia się z niemal każdym owocem: śliwką, morelą, brzoskwinią, wiśnią czy jabłkiem. Zdecydowanie najbardziej warta uwagi jest jednak kombinacja orzecha laskowego oraz banana. Orzechowa, lekko słodka nuta świetnie dopełni się z charakterystycznym smakiem tropikalnego owocu. Sposobów na użycie pary orzech-banan jest mnóstwo – można podać z naleśnikami, upiec ciasto czy zaserwować sobie orzechowo-bananowe smoothie. Warto dodać do niego czekoladę – do obu składników pasuje znakomicie.

Jeśli masz ochotę na szybką i wyrazistą w smaku przekąskę, nie zapominajmy o dosyć nieoczywistym połączeniu bakalii z kawą – mieszanka orzechów laskowych, arachidowych, rodzynek i prażonych ziaren kawy w czekoladzie deserowej to dobry pomysł na uzupełnienie energii w ciągu intensywnego dnia. Sięgnij po Mieszankę Studencką COFFEE od Bakalland i wzbogać dietę o cenne dla zdrowia witaminy i minerały, np. magnez czy witaminy z grupy B. To sposób na szybką, przyjemną przekąskę, która szybko wprawi Cię w dobry nastrój!

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ