Boski orzech włoski – Chilijska zupa kukurydziana z orzechami włoskimi
Orzechy włoski, to jedno z najpopularniejszych drzew na świecie. W naszym kraju orzech, który na całym świecie znany jest jako „walnut”, występuje pod nazwą – orzech włoski, pomimo tego że przecież wcale nie wywodzi się z Włoch! Te wartościowe przekąski pełne witamin i składników mineralnych, dotarły do naszego kraju z południowej partii Karpat, leżących na obszarze Rumunii, a ich historyczna nazwa to Włoszczyzna – stąd pochodzi nazwa znanego nam powszechnie orzecha włoskiego.
Długowieczne drzewo
Orzech włoski potrafi dożyć nawet 500 lat. W zależności od sposobu uprawy swoje pierwsze owoce rodzi po 4-5 lub 8-10 latach i potrafi cieszyć nimi przez kolejne 100 lat. Królewskie drzewo słynie z olbrzymiej, dostojnej korony, która poprzez rozłożyste i dające duży cień gałęzie, całkowicie zawłaszcza sobie powierzchnię, na której rośnie drzewo. Najwyższej jakości orzechy włoskie to chrupiące, nieco wytrawne w smaku, dorodne i całe połówki. Plantacja drzew orzechowych robi niesamowite wrażenie na zwiedzających ją pierwszy raz. Zadziwia zarówno rozległość pól, jak i dorodność pojedynczych drzew czy ich owoców.
Wszystko oczywiście zawdzięczam wiedzy i doświadczeniu moich współpracowników, którzy z wielką troską dbają o odpowiednie przycięcie drzew czy ich codzienną pielęgnację. Jest to bardzo ważne, ponieważ orzechy w naturalnych warunkach lubią mieć dużo przestrzeni – chilijski plantator.
Mózg operacji
Orzechom włoskim, ze względu na ich kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, od wieków przypisuje się niezwykłe działanie. Rzeczywiście są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 – odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych.
Orzechy włoskie są też jednymi z najbardziej lubianych przekąsek. Rekomendowane są jako zdrowa i pożywna przekąska przez Instytut Żywności i Żywienia, znalazły się również w najnowszej piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej. Jak włączyć je do zdrowej diety? Proponujemy spróbować sprawdzonych przepisów z okolic Chile, gdzie znajdują się orzechowe plantacje.
Chilijska zupa kukurydziana z orzechami włoskimi
Składniki:
– 2 duże kukurydze (lub 2 szklanki kukurydzy z puszki)
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka startego imbiru
– Pęczek kolendry
– 100 g Orzechów włoskich Bakalland
– 2 ząbki czosnku
– 1 ostra papryczka
– 5 plastrów ananasa
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebulka
– Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulion warzywny gotujemy według sprawdzonego przepisu. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę i podsmażoną wcześniej cebulkę oraz czosnek, imbir i ostrą papryczkę. Gotujemy jeszcze przez dłuższą chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę.
Gotową zupę przelewamy do miseczek do każdej wkładamy połówki plastrów ananasa.
Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.
Smacznego!