Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu – Włoska caponata z orzechami pinii
Wracając do domu z pracy lub szkoły mobilizujemy się do ugotowania obiadu, jednak ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po męczącym dniu jest zmywanie góry naczyń. Znamy ten ból, dlatego proponujemy przepisy na sycące, aromatyczne dania, które przygotujesz zaledwie w jednym garnku! Dodaj do nich garść orzechów, pestek lub suszonych owoców – podkręcą smak obiadu, a przy okazji dodadzą ci energii na resztę dnia!
Włoska caponata z orzechami pinii
Składniki:
– 2 duże bakłażany
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 1 cebula
– 2 gałązki selera naciowego
– 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
– 75 g Orzechów pinii Bakalland
– 15 wydrylowanych zielonych oliwek
– mały słoik kaparów
– ocet winny
– 1 łyżka cukru
– oliwa z oliwek
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszek, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!