Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu – Włoska caponata z orzechami pinii



Wracając do domu z pracy lub szkoły mobilizujemy się do ugotowania obiadu, jednak ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po męczącym dniu jest zmywanie góry naczyń. Znamy ten ból, dlatego proponujemy przepisy na sycące, aromatyczne dania, które przygotujesz zaledwie w jednym garnku! Dodaj do nich garść orzechów, pestek lub suszonych owoców – podkręcą smak obiadu, a przy okazji dodadzą ci energii na resztę dnia!

Włoska caponata z orzechami pinii

Składniki:

– 2 duże bakłażany
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 1 cebula
– 2 gałązki selera naciowego
– 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
– 75 g Orzechów pinii Bakalland
– 15 wydrylowanych zielonych oliwek
– mały słoik kaparów
– ocet winny
– 1 łyżka cukru
– oliwa z oliwek
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz




Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.

Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.

Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszek, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ