Rodem z Ameryki – domowe burgery – Wegetariański burger z płatkami migdałów



Burgery uznawane są za jedno ze sztandarowych amerykańskich dań, kulinarny symbol Stanów Zjednoczonych. Najpopularniejszymi są te ze średnio wysmażoną wołowiną, żółtym serem, sałatą, karmelizowaną cebulką, świeżym pomidorem i kilkoma plasterkami konserwowego ogórka. To tradycyjne amerykańskie danie możemy z łatwością przyrządzić w domu, zachowując jego oryginalny charakter, urozmaicając je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami. Komponując je nie zapomnijmy również o dodatkach rodem z Ameryki, takich jak pochodzące z plantacji w USA migdały i żurawina.

Najpopularniejsza kanapka świata – hamburger – swoje korzenie ma w Europie. Wywodzi się od przygotowywanej z mielonej lub siekanej wołowiny pieczeni po habsbursku, tzw. Hamburg steak. Wraz z niemieckimi imigrantami trafił do Stanów Zjednoczonych, idealnie wpisując się w tamtejsze gusta i potrzeby. Był daniem szybkim, sycącym, smacznym i jednocześnie tanim.

Nie był jednak najzdrowszym wyborem, ponieważ początkowo do jego przygotowania wykorzystywano drugorzędne składniki. Dziś bardzo wiele się w tym zakresie zmieniło, a popularny burger z kotleta smażonego na głębokim tłuszczu z prostą, pszenną bułką, ewoluował w pełnowartościowy posiłek. Wszystko dzięki temu, że postawiliśmy na najwyższą jakość i zdrowe produkty, z których go komponujemy.

Do domowych burgerów, oprócz pełnoziarnistego pieczywa, doskonałego mięsa czy świeżych warzyw, dobrze jest dodać bogate w błonnik suszone owoce czy odżywcze orzechy. Dzięki dobrym glebom i sprzyjającej pogodzie w Stanach Zjednoczonych, na malowniczych plantacjach, najlepiej rozwijają się chrupiące migdały o delikatnej, gładkie skórce czy soczysta żurawina, która zwana jest amerykańskim złotem. Wybierając je do naszych burgerów choć na chwilę przeniesiemy się kulinarnie do USA i poczujemy jak w najlepszej, modnej, amerykańskiej restauracji.




Wegetariański burger z płatkami migdałów

Składniki:

– 4 pszenne bułki
– 1 opakowanie sałaty roszponki
– 1 czerwona cebula
– 75g Migdałów w płatkach Bakalland
– 200g Sezamu Bakalland
– 2 duże bataty
– 1 duża żółta cukinia
– 2 szklanki startej marchewki
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 4 łyżki musztardy
– Olej
– Sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety.

Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony. Cebulkę kroimy w talarki. Jeśli mamy już gotowe wszystkie składniki, łączymy je w burgera.

Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę. Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem.

Smacznego!

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ